Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zirgu pastā pirmizrādi piedzīvos Nikolaja Erdmana lugas Pašnāvnieks iestudējums

Svētdien, 12. maijā, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā Zirgu pasts pirmizrādi piedzīvos vēl viens šī pavasara Dramatiskā teātra aktiera mākslas 3. kursa studentu darbs – Nikolaja Erdmana lugas Pašnāvnieks iestudējums Toma Treiņa režijā.

Pašnāvnieks ir viena no ievērojamākajām padomju laikā aizliegtajām lugām un humora pilns daiļdarbs, kurā kopā savijies gan smieklīgais, gan cildenais.

Erdmana lugas centrā ir bezdarbnieks Semjons Semjonovičs ar sievu Mariju Lukjanovnu un sievasmāti Serafimu Iļjiņičnu. Sadzīviska pārpratuma dēļ sabiedrība uzzina, ka viņš vēlas nošauties. Tas paver ceļu dažādiem Staļina ideoloģijas apspiestiem cilvēkiem izmantot viņa nodomu revolucionāriem un arī savtīgiem nolūkiem. Režisors Toms Treinis komentē: “Iemeslu, lai padarītu sev galu, ir ļoti viegli atrast, bet duelī ar nāvi ir jāizcīna cīņa par katru sekundi, lai atrastu iemeslu dzīvot. Tas ir stāsts par zemi, kur tikai mirušais var pateikt to, ko domā dzīvais.”

Lugas autors Nikolajs Erdmans (1900–1970) tā arī nekad neieraudzīja savas 1928. gadā tapušās lugas pirmizrādi – tikai dažas dienas pirms plānotās pirmizrādes Staļina režīms atzina darbu par kaitīgu un tukšu. Erdmans tika arestēts un izcieta Staļina represijas. Konstantīns Staņislavskis savulaik salīdzinājis Erdmanu ar Gogoli, bet lugu “Pašnāvnieks” – ar Gogoļa slaveno darbu Revidents. Latvijā Pašnāvnieks līdz šim iestudēts 2009. gadā Liepājas teātrī ar nosaukumu Beigta balle, bet 2012. gadā – Dailes teātrī ar nosaukumu Finita la comedia!

Lomās – LKA 3. kursa aktiermākslas studenti Tomass Ralfs Ābolkalns (Semjons Semjonovičs), Elza Rūta Jordāne (Marija Lukjanovna), Tatjana Gurēviča (Serafima Iļjiņična). Pārējās lomās: Elīna Bartkeviča, Velta Birze, Agate Marija Bukša, Dārta Cīrule, Polina Čerņenoka, Ričards Murāns, Kristaps Kristers Ozols, Olafs Putrālis un Sergejs Smikovs. Izrādes radošajā komandā ir scenogrāfe Annemarija Ščegoļeva un kostīmu mākslinieks Hugo Bērziņš (abi – Latvijas Mākslas akadēmijas studenti), kustību konsultante Anna Marija Puķe, kā arī gaismu mākslinieks Niks Cipruss. Izrādi producē LKA Radošās darbības centrs.

Biļetes uz izrādēm 12., 13. un 18. maijā pieejamas platformā www.ticketshop.lv, biļešu cenas – EUR 18.00 un EUR 9.00 (skolēniem, studentiem, pensionāriem, personām ar invaliditāti, skatuves mākslas profesionāļiem).

Informācija par jūnija izrāžu biļešu tirdzniecību tiks publicēta maija otrajā pusē Latvijas Kultūras akadēmijas un LKA teātra mājas Zirgu pasts mājaslapās un sociālo tīklu profilos. Izrādē tiek izmantoti dūmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja