Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Mātes dienā silts apskāviens un bučas uz vaiga jeb kā savienot ģimeni un darbu IT nozarē

Siltu apskāvienu un buču uz vaiga Mātes dienā saņems arī trīs informācijas tehnoloģiju nozarē strādājošās māmiņas – Vita Jekimova, Santa Šeļegovska un Laima Genava. Lai arī viņu pamata darba vieta atrodas IT uzņēmuma SIA ZZ Dats birojā Rīgas Klusajā centrā, tomēr ikdienā viņas izmanto iespēju strādāt attālināti no savām dzīvesvietām Rīgā un Jelgavā.

Darbu veikt attālināti izvēlas arī citi SIA “ZZ Dats” darbinieki, kas dzīvo ne vien Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās, piemēram, Liepājā, Jēkabpilī, Valmierā un citur. Pēc visu trīs māmiņu teiktā, tieši darbs IT nozarē sniedz iespēju ikdienā apvienot profesionālo izaugsmi un māmiņas lomu. Darbā svarīgākais, lai būtu rezultāts, tādēļ ja dienas laikā nepieciešams aizvest bērnu uz treniņu vai pie ārsta, tas nav šķērslis – darbs IT piedāvā arī elastīgu darba laiku.

Savienot darba ikdienu IT nozarē un bērnu audzināšanu

Vita Jekimova ir SIA “ZZ Dats” projektu vadītāja, kuras ģimenē aug trīsgadīgā Paula un sešgadīgais Miks. Viņa uzņēmumā strādā jau vairāk nekā 10 gadus: “Kādreiz domāju, ka vienā uzņēmumā noteikti nestrādāšu ilgāk kā 3-5 gadus. Biju lasījusi rakstus saistītus ar personāla vadību, kuros ieteica ik pēc 3-5 gadiem mainīt darba vietu, lai iegūtu jaunas zināšanas, pieredzi, profesionālos izaicinājumus un paplašinātu savu kontaktu tīklu, tomēr nu jau vairāk nekā 10 gadus esmu “ZZ Dats”. Darbu uzsāku kā mārketinga speciāliste – vairākus gadus palīdzēju attīstīt uzņēmuma tēlu. Pirms diviem gadiem vadība izteica piedāvājumu kļūt par IT projektu vadītāju. Jāatzīstas, ka pēc izteiktā piedāvājuma biju nobijusies. Atminos, ka uzņēmuma direktors personīgi piezvanīja un iedrošināja šim amatam. Šobrīd esmu iesaistīta IT projektu izstrādes un uzturēšanas procesā.” Vita ir gandarīta, ka sabiedrībai nozīmīgu projektu vadību izdodas apvienot ar ģimeni un bērnu audzināšanu. Viens no šādiem projektiem, ar ko ikdienā strādā Vita, ir pārrobežu e-recepšu datu apmaiņa ar noteiktām dalībvalstīm, lai iedzīvotāji var iegādāties recepšu zāles arī ārpus Latvijas robežām un otrādi – viesi no citām valstīm varētu iegādāties nepieciešamos medikamentus pie mums Latvijā.

Vita sevišķi novērtē iespēju strādāt attālināti: “Tas bija īpaši nozīmīgi, kad bērni bija mazāki un vairāk slimoja. Ja mazajiem bija saaukstēšanās un nevarēja palīdzēt ome, izmantoju iespēju strādāt attālināti. Tāpat darba devējs vienmēr ir saprotošs, ja bērni darba laikā jāaizved pie ārsta.”

Santa Šeļegovska ir SIA “ZZ Dats” programmētāja, veikusi vairāku pašvaldību informācijas sistēmu programmēšanu. Santa dzīvo Rīgā un novērtē, ka darbadienās ir iespēja laicīgi izņemt bērnus no dārziņa. Viņas ģimenē aug sešgadīgais Kristers un divgadīgais Markuss. Santa SIA “ZZ Dats” darba gaitas uzsāka pēc studijām, aiz muguras jau bija to laikā iegūtā darba pieredze citā informācijas tehnoloģiju uzņēmumā, un pašreizējās darbavietas komandā viņa ir jau 10 gadus. “Darba pienākumus apvienot ar ģimeni izdodas labi, jo darbavieta nodrošina attālināto darbu un elastīgu darba laiku. Ja kādam no bērniem ir viegla saslimšana, tad varu strādāt attālināti un vienlaicīgi aprūpēt mazo slimnieku. Kā arī, ja rodas tāda vajadzība, darba laikā varu izskriet, lai, piemēram, aizvestu bērnu pie ārsta vai sagādātu kādu nepieciešamo lietu, bet darba pienākumus varu veikt vēlāk vakarā vai agrāk no rīta. Nav obligāti jābūt darbā no 9:00 līdz 18:00, protams, neizlaižot nevienu ieplānoto sanāksmi, kas pārsvarā notiek attālināti. Darba diena IT nozarē būtībā ir līdzīga kā citās nozarēs, kur darbinieks var veikt savus pienākumus lielākoties patstāvīgi.”

Savukārt SIA “ZZ Dats” IS testētājas-dokumentētājas Laimas Genavas  ģimenē  aug 3 bērni –  Gustavam ir 11 gadi, Anetei 8 gadi un Matīsam 4 gadi. Iepriekšējā Laimas darba pieredze bijusi grāmatvedībā, bet studijas maģistrantūrā – RTU Business Informatics studiju programmā palīdzēja viņai mainīt nodarbošanos, nu jau Laima deviņus gadus strādā par testētāju-dokumentētāju. Viņas amata pamatpienākumos ietilpst dažādu lietojumprogrammu funkcionalitāšu testēšana, kļūdu analīze, dokumentācijas izstrāde, kā arī tās aktualizēšana. Laima ir strādājusi pie dokumentu vadības un grāmatvedības sistēmu testēšanas, ko šobrīd izmanto vairākas pašvaldības visā Latvijā.

Laima atzīst, ka būt mammai un strādāt pilnas slodzes darbu reizēm ir ļoti grūti, tomēr IT nozare ir pateicīga darbiniekiem ar bērniem, uzskata Laima: “Katrā ziņā es nekādu negatīvu attieksmi vai stereotipus darbā nejūtu. SIA "ZZ Dats" mēs varam strādāt attālināti, vakaros pabeigt dienas laikā iekavētos darbus, bērni mūs var sasniegt jebkurā laikā, un tas dod drošības sajūtu gan man, gan bērniem. Darbs ir elastīgs un piemērots jaunajiem vecākiem.”

Laimas ģimene dzīvo Jelgavas novadā: “Pandēmija no vienas puses deva arī kaut ko labu –  iespēju strādāt attālināti un sapratni, ka darbs arī šādā veidā ir iespējams, un ir normāla prakse. Strādāju attālināti, dažas reizes mēnesī braucu uz biroju Rīgas Klusajā centrā. Rīti nav tik steidzīgi, varu mierīgi aizvest bērnus uz izglītības iestādēm, atgriezties mājās un uzsākt darbu. Savukārt pēcpusdienā, vakarpusē man nav jāpavada stundu ceļā, lai bērnus izvadātu pa pulciņiem. Laika plānošana ir ļoti svarīga, lai dienas beigās darbs būtu padarīts un citi pienākumi izpildīti.”

Pēc Vitas vērojumiem, IT nozare ir dinamiska un mainīga: “Attīstās tehnoloģijas, mainās arī sabiedrības vajadzības un tās prasmju līmenis. Ar stereotipiem par IT nozari biežāk varēja sastapties pirms 10-15 gadiem, piemēram, no līdzcilvēkiem biežāk varēja dzirdēt jautājumus vai vari pārinstalēt datoru? Taču laika gaitā sabiedrības izpratne par IT nozari ir augusi un vairums jau zina, ka IT nav tikai datortīklu administratori.”

Ja aug IT vidē, vai kļūs par programmētājiem?
 
Māmiņas uz jautājumu, vai viņu bērni izprot viņu amata pienākumus un varbūt vēlētos darīt dzīvē ko līdzīgu, atbildēja dažādi. “Mani bērni zina to, ka es pārbaudu lietojumprogrammu darbību, vienkāršoti – vai programmas dara to, kas tām ir paredzēts. Uzdevu jautājumu, vai viņi gribētu dzīvē darīt kaut ko līdzīgu. Atbilde no visiem bija: “Varbūt... Jo gribētu saņemt algu,” par savu trīs bērnu nākotnes iespējamo profesijas izvēli saka Laima.

Vitas pirmsskolas vecuma bērni domā, ka fantastiskākā profesija ir pārdevējs rotaļlietu veikalā, lai arī ir stāstījusi bērniem, ko dara, kādus projektus izstrādā uzņēmums: “Bērniem saistošs bija stāsts par bezpilota gaisa kuģu (dronu) reģistra izveidi, kuru izstrādāja viena no “ZZ Dats” komandām.”

Sešgadīgais Kristers nedaudz zina par mammas darbu, bet Santa saka, ka dēls tāpat vēl ir pārāk mazs, lai izprastu IT nozari un viņas darbā notiekošais liktos interesants.

Kvalitatīvi pavadīts kopīgais brīvais laiks

Santa ar bērniem brīvo laiku pavada pastaigās, rotaļu laukumos vai braucot ar velosipēdiem: “Mums patīk arī kopā gatavot vai uzspēlēt kādu datorspēli. Lielākoties mans brīvais laiks ir saistīts ar bērniem un šobrīd, kamēr bērni ir mazi, izbaudām to kopā!”

Tikmēr Laimas bērni brīvajā laikā dejo tautas dejās, un Gustavs spēlē hokeju, tāpēc brīvdienas ģimenē ir diezgan aizņemtas: “Ja ir iespēja, tad labprāt ejam laukā, braucam uz rotaļlaukumiem, peldam vai apmeklējam kinoteātri, mēģinām noķert brīvdienu sajūtu. Man pašai sava brīvā laika ir ļoti maz, bet to mazumiņu veltu grāmatu lasīšanai vai sportošanai.”

Vita ir pateicīga vīram, ar kuru kopā ikdienā dala atbildību par bērnu aizvešanu un izņemšanu no izglītības iestādes, aizvešanu uz sporta treniņiem. Tā kā dēls aizraujas ar BMX, brīvdienās braucam uz kādu no “pump-truck” velotrasēm.

 Kā bērni apsveic Mātes dienā?
 
Laima ik gadu apmeklē Māmiņām veltītos koncertus, kuros bērni dāvina pašu gatavotas apsveikuma kartītes un pasniedz ziedus: “Ir patīkami saņemt apsveikumus, tāpēc, jā, sagaidu arī šogad vismaz siltu apskāvienu un buču uz vaiga!”

Vitu bērni Mātes dienā apsveic ar ziediem: “Dodamies kopīgā ģimenes izbraucienā, kopā apciemojam vecmāmiņas. Īsi pirms Mātes dienas, pirmsskolas izglītības iestāde, kuru apmeklē mani bērni, organizē bērna un mammas randiņu. Ir ļoti saviļņojoši doties ar savu mazo ķiparu uz randiņu. Šajā dienā bērni uzņemas rūpes par mammu – apvaicājas, ko mamma vēlas – tēju vai kafiju, atnes mammai izvēlēto dzērienu uz paplātes. Ar audzinātājas palīdzību bērni paši ir sagatavojuši gardumus. Pie galdiņa esam tikai mēs divatā. Netraucēti malkojam dzērienu un tērzējam. Ļoti sirsnīgi un saviļņojoši!”

Savukārt Santas bērni kopā ar tēti katru gadu viņai Mātes dienā sagādā kādu pārsteigumu: “Nu jau vairākus gadus vecākais bērns patstāvīgi uzzīmē un uzraksta man apsveikumu. Jaukākais apsveikums bija sarīkotais mini Māmiņdienas koncerts mājās.”

2024. gadā Mātes dienu Latvijā atzīmēs 12.maijā.

SIA “ZZ Dats” ir 100% Latvijas uzņēmums, kas dibināts 1995. gadā, un kopš darbības sākuma tā galvenie darbības virzieni ir Vienotā pašvaldības sistēma, mākoņskaitļošana un oriģinālprogrammatūras izstrāde, ieviešana un uzturēšana, sniedzot pakalpojumus Latvijas pašvaldībām, valsts iestādēm un komercuzņēmumiem.

SIA “ZZ Dats” aktīvi darbojas tīmekļa risinājumu un elektronisko pakalpojumu izpētes un izstrādes jomā, īpašu uzmanību veltot biznesa procesu elektronizācijai, sistēmu drošībai, kvalitātei un lietotāju apmierinātībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses