Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kādēļ neizdodas saņemt hipotekāro kredītu?

Šis ir lielo iespēju laikmets - tas attiecas ne tikai uz preču un pakalpojumu pieejamību, bet arī uz kreditēšanas iespējām. Tomēr fakts, ka pieejami dažādi kredīti, nenozīmē, ka tie vienmēr un visos gadījumos būs pieejami. Viens no kredītiem, kas aktuāls tiem, kuri vēlas iegādāties savu mājokli, ir hipotekārais kredīts. Tas, šķiet, varētu būt krietns solis ceļā uz sapņa īstenošanos, tomēr ir situācijas, kad viss nenotiek tā, kā plānots - hipotekārais kredīts netiek piešķirts. Turpinājumā nedaudz vairāk par to, kādi ir iespējamie iemesli kredīta atteikumam, kā arī ieteikumi, ko darīt, lai sapnis par savu mājokli tomēr būtu īstenojams.

 

Kas ir hipotekārais kredīts?

Vispirms būtu jānoskaidro, kas ir hipotekārais kredīts. Tas ir ilgtermiņa aizdevums nekustamā īpašuma iegādei. Ņemot vērā, ka nekustamo īpašumu cenas ir salīdzinoši augstas, vajadzīgās naudas summas sakrāšana var prasīt ļoti daudz laika. Tādēļ daudzi izvēlas noformēt hipotekāro kredītu, lai sapnis par savu māju īstenotos ātrāk.

Kādēļ neizdodas saņemt hipotekāro kredītu?

Attiecībā uz šo aizdevumu dzirdami gan veiksmes stāsti, gan arī ne tik veiksmīgas pieredzes. Turpinājumā nedaudz vairāk par to, ko ņemt vērā, piesakoties hipotekārajam kredītam.

Ienākumu un tēriņu attiecība

Lai saņemtu hipotekāro kredītu, jābūt stabiliem, regulāriem ienākumiem. Kopējiem kredītmaksājumiem nevajadzētu būt lielākiem par 40% no ikmēneša ienākumiem - pretējā gadījumā var rasties problēmas ar aizdevuma atmaksu.

Papildu tam tiek vērtētas arī jau esošās kredītsaistības, kā arī kredītvēsture. Tieši negatīva kredītvēsture var būt iemesls hipotekārā kredīta atteikumam, tādēļ pret savām kredītsaistībām vienmēr jāattiecas nopietni un atbildīgi, lai arī cik mazas tās būtu.

Pirmā iemaksa

Plānojot iegādāties nekustamo īpašumu, jārēķinās ar paša ieguldījumu - pat tad, ja pretendē uz hipotekāro kredītu. Ir nepieciešams līdzfinansējums - parasti tas ir aptuveni 10 - 15 % apmērā no nekustamā īpašuma tirgus vērtības. Tāpat jārēķinās vēl ar citiem izdevumiem, piemēram, izmaksām par mājokļa vērtēšanu un notāra pakalpojumiem.

Nepieciešamo līdzfinansējumu var dabūt, ieķīlājot jau īpašumā esošu nekustamo īpašumu.

Galvotājs

Vēl viens šķērslis, ar ko var saskarties potenciālais hipotekārā kredīta ņēmējs, ir grūtības atrast galvotāju. Pirmkārt jau tādēļ, ka var būt sarežģīti atrast personu, kas gatava uzņemties tādu atbildību. Otrkārt - jāņem vērā, ka banka izvērtē arī galvotāja finansiālo situāciju un kredītvēsturi. Ja atklājas kas prasībām neatbilstošs, kredīts piešķiršana tiek atteikta un jāmeklē cits galvotājs.

Tātad, lai saņemtu hipotekāro kredītu un īstenotu sapni par savu mājokli, jāatbilst vairākām prasībām - jābūt ar atbilstošu maksātspēju, pozitīvu kredītvēsturi, kā arī jāatrod galvotājs, kas ir gatavs uzņemties šo atbildību, turklāt arī ir ar pietiekamu ienākumu līmeni un labu kredītvēsturi. Vēl jāņem arī vērā, ka būs jāveic daudz un dažādas formalitātes, kas kopumā ir laikietilpīgs un diezgan sarežģīts process.

Alternatīva - patēriņa kredīts

Ja nekustamā īpašuma iegādei vajadzīgā summa ir salīdzinoši neliela vai arī daļa no paredzamajiem izdevumiem ir jau iekrāta, un pietrūkst tikai nedaudz, kā alternatīva hipotekārajam kredītam var būt patēriņa kredīts. Tā noformēšanai nav vajadzīgs ne galvojums, ne ķīla. Arī pats noformēšanas process neaizņem tik daudz laika. Protams, jāatceras, ka, piesakoties šāda tipa kredītam, tik un tā tiks izvērtēta Jūsu maksātspēja un kredītvēsture.

Nekustamo īpašumu cenas ir salīdzinoši augstas, tomēr mūsdienās pieejami veidi, kā tomēr veikt mājokļa iegādi. Pirms ikviena kredīta noformēšanas svarīgi izvērtēt savas iespējas veikt savlaicīgu kredītsaistību izpildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti