Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pavasaris un vasara tuvojas: kā pasargāt mājas mīluli no parazītiem?

Klāt jau marta vidus, kas nozīmē – vasara nav aiz kalniem. Taču līdz ar siltajiem saules stariem sarosās arī blusas, ērces un citas radības, kas var ievērojami apgrūtināt dzīvi un apdraudēt veselību gan mums, gan mūsu četrkājainajiem draugiem. Lasi un noskaidro, kā savu suni vai kaķi pasargāt no šiem nevēlamajiem mošķiem, un kuri pretparazītu līdzekļi ir piemērotākā izvēle tieši Tavam mīlulim!

Viss, kas jāzina par attārpošanu

Vienu no lielākajām skādēm mājdzīvnieka veselībai var nodarīt cērmes un lenteņi, turklāt šos parazītus no kaķa vai suņa itin viegli varam iegūt arī mēs, cilvēki, ja pienācīgi netiek lietoti pretparazītu līdzekļi. Šī iemesla dēļ ir svarīgi regulāri un ar precīzām devām mājdzīvniekus attārpot:

 

  • Kucēni un kaķēni – gan kaķēnus, gan kucēnus attārpo pēc šāda grafika: 2., 4. 6. un 8. dzīves nedēļā, un pēc tam – reizi mēnesī, līdz sasniegts sešu mēnešu slieksnis;
  • Pieauguši kaķi un suņi – kad mājdzīvnieks ir vismaz sešus mēnešus vecs, attārpošana lielākoties jāveic divas reizes gadā. Ja suns vai kaķis lielāko dienas daļu pavada ārpus telpām, kā arī ir ļoti zinātkārs (lasi – mēdz apostīt un pagaršot visu iespējamo), pretparazītu līdzekļi jālieto nedaudz biežāk, proti, trīs reizes gadā jeb ik pēc četriem mēnešiem. Savukārt kaķim, kurš dzīvo tikai iekštelpās, pietiks arī ar vienu attārpošanas reizi gadā;
  • Grūsnas kaķenes un kuces – ieteicams attārpot gan pirms pārošanas, gan pēc dzemdībām, savukārt zīdīšanas laikā – ik pēc pāris nedēļām, lai samazinātu risku parazītus iegūt pēcnācējiem;
  • Jauns mājdzīvnieks – ja gaidāms “ģimenes papildinājums”, proti, jauns mājdzīvnieks, to uzreiz ieteicams attārpot (protams, ja vien iepriekšējais saimnieks vai patversme to jau nav paveikusi).

Ja vēlies būt pilnībā drošs par to, vai Tavam mājdzīvniekam nav parazīti, vari (un tas pat ir ļoti ieteicams) veterinārajā klīnikā veikt analīzes.

Kā attārpošana pareizi veicama?

Lai attārpošana būtu efektīva, ir ļoti svarīgi to veikt ne tikai noteiktajos termiņos, bet arī ievērot visas vadlīnijas. Pirmkārt, jāizvēlas dzīvniekam piemērota zāļu deva – tā kā pretparazītu līdzekļi ir ļoti dažādi, šis aspekts ir atkarīgs no konkrētā līdzekļa. Par nepieciešamo dozu iespējams atrast informāciju gan uz zāļu iepakojuma, gan pajautājot vetārstam. Parasti tiek izmantotas tabletes, kas dzīvniekam jānorij (vieglāku šo uzdevumu var padarīt zāļu iemaisīšana ēdienā). Lielākoties zāles nepieciešams dot atkārtoti pēc 10-15 dienām, un to ir ļoti svarīgi ievērot. Kāpēc? Jo pretparazītu līdzekļi iznīcina tārpus, nevis oliņas, līdz ar to pēc pāris nedēļām dzīvniekā var sākt saimniekot jau nākamā parazītu kolonija.

Otrkārt, attārpošana jāveic visiem mājdzīvniekiem kopā. Par ļaunu noteikti nenāks iegādāties un izdzert attārpošanas tabletes arī pašiem cilvēkiem (un it īpaši – maziem bērniem), taču tādā gadījumā noteikti konsultējies ar ārstu, kā arī neaizmirsti, ka cilvēkiem ir pavisam citi pretparazītu līdzekļi un zāles! Treškārt, dažu dienu laikā pēc attārpošanas jācenšas uzreiz savākt visas dzīvnieku fekālijas, jo no tām iespējams atkārtoti iegūt nevēlamos viesus.

Ceturtkārt, vienkopus ar attārpošanu jāveic arī atblusošana (tai nepieciešams gan pretblusu līdzeklis, gan pretblusu aerosols), jo blusa var kalpot kā starpsaimnieks lentenim. Taču, lai vienlaicīgi veiktu gan attārpošanu, gan atblusošanu, nepieciešama vetārsta konsultācija – bieži vien konkrēti attārpošanas līdzekļi nevar tikt lietoti kopā ar pretblusu līdzekļiem.

Atblusošanas opcijas? Daudz un dažādas

Vēl viens izplatīts risinājums – kakla siksniņas, kas būtībā darbojas pēc līdzīga principa, proti, tās ir piesūcinātas ar līdzekli, kas atbaida ērces, blusas un/vai citus parazītus, vai arī tos nogalina pēc tam, kad parazīts dzīvniekam iekodis. Kakla siksniņas priekšrocības – to iedarbības laiks parasti ir krietni lielāks, proti, vairāki mēneši (precīzāks darbības laiks jāmeklē kakla siksnas aprakstā).

Pretblusu aerosols jau ir pavisam atšķirīgs risinājums, jo tas tiek izmantots, lai no blusām atbrīvotu, piemēram, mēbeles, kaķu māju, nagu asināmo, mīluļa gultu un citas vietas. Kāpēc tas nepieciešams? Jo iepriekš pieminētie pretblusu līdzekļi kaķiem un suņiem (pilieni un siksniņas) cīnās tikai ar “pieaugušu” blusu, bet ne blusu oliņām un kāpuriem, kuriem patīk uzturēties jau nosauktajās vietās. Pretblusu aerosols ļaus atbrīvoties arī no kāpuriem un oliņām, taču, pirms šāds pretblusu līdzeklis tiek izmantots, rūpīgi izlasi tā lietošanas instrukciju!

Viens no lielākajiem mītiem: tikai iekštelpās dzīvojošu dzīvnieku parazīti neapdraud

Diemžēl daudzi cilvēki uzskata, ka kaķi un suņi, kuri ārpus telpām nedzīvo, no tārpiem un blusām ir pilnībā pasargāti, taču tā nebūt nav. Gan parazītu kāpurus, gan oliņas mēs mājā vai dzīvoklī varam ienest paši – lielākoties nevēlamie “ieceļotāji” telpās nonāk, pielipuši pie mūsu apaviem. Kaķim vai sunim atliek vien šiem apaviem pieglausties vai tos apostīt, un lieta darīta – oliņa vai kāpurs ir nonācis pie mājdzīvnieka. Šī iemesla dēļ attārpošana un pretparazītu līdzekļi ir obligāta nepieciešamība arī mājas mīluļiem.

Silta ziema – parazītu paradīze

Ja autobraucēji un salīgākie cilvēki par silto ziemu ir priecīgi, tad četrkājainajiem draugiem un to saimniekiem gan ir vismaz viens iemesls, kāpēc par šādiem laikapstākļiem nefanot. Proti, tajā ļoti ērti jūtas parazīti; piemēram, ērcēm pilnībā pietiek ar 5 grādiem pēc Celsija, lai sāktu līst uz zāles un meklētu, kam piesūkties; arī vasaras mēnešos parazītu skaits prognozējams krietni lielāks. Šī iemesla dēļ pretparazītu līdzekļi šogad jālieto īpaši rūpīgi.

Pretblusu aerosols, kakla siksna, pretblusu līdzekļi suņiem un kaķiem, kā arī daudzi citi pretparazītu līdzekļi plašā klāstā atrodami Dino Zoo veikalos visā Latvijā, kā arī e-veikalā. Turklāt, līdz 13. aprīlim iepērkoties vismaz 20 eiro vērtībā, vari laimēt iRobot Roomba vai kādu no 18 Dino Zoo dāvanu kartēm 30 eiro vērtībā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti