Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Diskusija Mitoloģijas metamorfozes šodien un rīt

Mākslas galerija MuseumLV un Kultūras centrs Grata JJ paziņo par diskusijas Mitoloģijas metamorfozes šodien un rīt norisi mākslinieka Artūra Bērziņa personālizstādes Latvijai ausīs jauna diena ietvaros.

Mākslas galerijā MuseumLV un Kultūras centrā Grata JJ līdz 23. septembrim var aplūkot savdabīgā multimediju mākslinieka Artūra Bērziņa jaunāko personālizstādi Latvijai ausīs jauna diena. Izstādes ekspozīcijā iekļauta videospēle, lielformāta fotoinscenējumi, objekti un asamblāžas, kas apvienoti ciklā Transpozīcijas, turpinot pētīt kā individuālās, tā kolektīvās, īpaši nacionālās identitātes dažādus aspektus.

Diskusijas aktualitāte un nosaukums Mitoloģijas metamorfozes šodien un rīt vistiešākā veidā saistīts ar mākslinieka daiļrades attīstību un viņa padziļinātu un noturīgu interesi par mitoloģiju. Artūrs Bērziņš atzīst, ka “nacionālās identitātes tēma manā mākslā aizsākās ar novērojumu, ka folkloras mantojums mūsu kultūrā tiek sakralizēts un glabāts nemainīgā stāvoklī kā iebalzamētais Ļeņins Kremļa pakājē. Manī šī atziņa izraisīja interesi. Kāda ģenēze ir šīm mitologēmām, kuras acīmredzami bremzē veiksmīgas identitātes attīstību? Vēstures doktora Kaspara Kļaviņa atziņas deva vēl vairāk vielas pārdomām – par mūsu vēsturi un kultūras mantojumu nevis kaut-ko savrupu, bet kā rezultātu mijiedarbībai ar visas Eiropas kultūru, kā arī par vēlāku nacionālā mīta radīšanu romantisma tradīcijā”.

Mākslinieks nekad nav meklējis vieglas atbildes uz šiem būtiskajiem jautājumiem, par ko liecina šajā izstādē eksponētais arī jaunāko darbu cikls.  Viņš ir radījis šodienas situācijai atbilstošus, savdabīgus vizuālus kalamburus, kuros iekļauti sengrieķu mītu tēli, nozīmīgas Latvijas vēsturiskas personības, mūsdienu Rietumu populāras kulta figūras un pat informācija par visaktuālākajiem sasniegumiem Visuma iekarošanā. Autors uzskata, ka mūsu realitātes robežas nepārtraukti mainās ar aizvien pieaugošu intensitāti. Tālab ir tik svarīgi katram personīgi, gan sabiedrībai kopumā reflektēt par pagātnes notikumiem un joprojām populāriem mītiem, kas mūs ietekmē. Plaši izplatītu priekšstatu, situāciju un elementu drosmīgu pārvietošanu Artūrs Bērziņš veicis sev raksturīgajā provokatīvā kiča manierē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas galerija MuseumLV, Andreja Pumpura 2

Kad?

17. septembris, 2021

16.00-18.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja