Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ilzes Karlsones gleznu izstāde Pietura Rudens

Ilzi Karlsoni glezniecībā interesē Latvijas ainava. Viņas gleznās gan nav tiešu konkrētības studiju, tās ir drīzāk vietu vispārinājumi, noskaņas, sakārtoti krāsu ritmi – mākoņi kā peldošas salas, horizonts, zemes ritmi, lauzītas jūras viļņu līnijas, krāsu kontrasti un kompozīcijas dinamika. Mākslinieci saista abstraktā māksla, minimālisms, lieli, tīri krāsu laukumi. Ilze Karlsone daudzus gadus strādājusi ar dažādām grafikas tehnikām – ofortu, litogrāfiju, bet pēdējos gados pievērsusies glezniecībai – akrilam, eļļai, tušai.

Izstādē būs arī jūras gleznojumi. Jūra ir jauns motīvs mākslinieces darbos. „Jūra ir daudz mainīgāka nekā lauku ainava. Jūra toņos un nokrāsās pārvēršas atkarībā no diennakts laika, no mākoņiem, no debess toņiem. Nekur nav tik daudz debess plašuma, gaismas un arī tumsas kā jūras malā. Esmu arī aizsākusi darbu sēriju 100 skati uz jūru kā veltījumu Latvijas simtgadei. No tās šajā izstādē iekļauti astoņi darbi”, stāsta māksliniece.

Izstādē skatāmi vairāki abstrakti līniju darbi, gleznoti ar krāsainu tušu uz akvareļu papīra. Ilze Karlsone šos darbus sauc par lauzumiem, kas sākotnēji saistījās ar vārdiem nojaukšana, izārdīšana, bet tikpat labi tie varētu simbolizēt vētrā nolūzušus kokus.

Izstādes nosaukumu Pietura Rudens simbolizē apstāšanos un skatīšanos tālumā vai arī ieskatīšanos gleznā. Iespējams, tā ir stāvēšana kādā vientuļā autobusa pieturā mežmalā, skatoties uz ceļa līkumu, ieklausoties rīta skaņās un vērojot apkārt esošo
ainavu – debesis, laukus, mežu.

Mākslinieces Ilzes Karlsones iecere ir, ka šī izstāde atspoguļosies kā nemierīgs ceļojums pa Latviju ar pieturām lauku plašumos, apstāšanos pie jūras, iegriešanos vecā kapsētā un visbeidzot gleznu nosacītais reālisms pārtaps abstrakcijās – lauztās līnijās. Jeb varbūt šo ceļojumu vajadzētu sākt ar haosu, lauzumiem un ritmiem un tad piestājot mierīgajā rudens ainavā.

Ilze Karlsone dzimusi Rīgā. Mācījusies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Metāla un Dzintara apstrādes nodaļā. Studijas turpinājusi Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā, ko 1977. gadā absolvējusi kā grafiķe, 2003. gadā ieguvusi maģistra grādu mākslā un dizainā.

 

Informāciju sagatavoja galerijas Romas dārzs vadītāja Astra Dzērve.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Romas dārzs, Liepāja, Zivju iela 3

Kad?

17. novembris, 2019 – 21. decembris, 2019

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja