Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Laikmetīgās mākslas izstāde Izdzīvotāji

Izstāde Izdzīvotāji radusies, domājot par cilvēka un jūras attiecībām, pētot izdzīvošanas fenomenu no jūrnieku un zvejnieku skatu punkta. Viņi jūru pazīst daudz labāk, par mums, sauszemes žurkām. Šīs profesijas, vēsturiski piedēvētas vīriešiem, tiek uzskatītas par vīrišķīgām, bet, tajās strādājot, vīrieši nereti piedzīvo notikumus, kas pārbauda viņu vīrišķību. Vētras, aukstums, smags fizisks darbs, jūras slimība. Var likties, ka nemitīgā cīņa neļauj jūrniekiem un zvejniekiem būt noteicējiem pār savu dzīvi. Tomēr viņi ir iemācījušies izdzīvot un nodot šo unikālo pieredzi tālāk, nākamajām paaudzēm.

Ilgstoši atrodoties darbā, jūrnieki ir saistīti gan ar jūru, gan zemi. Esot jūrā, tie ilgojas pēc mājām, mīļotajām, ģimenes, bet uz zemes tos urda nemiera gars. Vēlēšanās vienlaikus būt gan jūrā, gan uz zemes, radīja situāciju, kad jūrniekam 1 nācās radīt vīrišķību, kas ļāva viņam darboties abās vietās, saglabājot vīrišķo spēku un rīcības brīvību. Jūrnieki izveidoja savu liminālo stāvokli, kas iemācīja viņiem izdzīvot un atgriezties mājās. Liminalitāte ir stāvoklis vai situācija, kurā cilvēkus nesaista iepriekšējās sociālās attiecības, kuru nevar arī tā īsti kontrolēt, bet kurā var sākt domāt un darboties jaunā veidā.

Jautājot, kas tad īsti palīdz jūrniekiem rast līdzsvaru liminālajā stāvoklī, viņi paši parasti atbild, ka var paļauties tikai uz sevi. Sarunās pamazām atklājas spēka avoti. Daži no tiem izstādē skatīti caur laikmetīgās mākslas prizmu, bet šis saraksts, saprotams, nav pilnīgs un, ne tuvu, galīgs. Vienlaikus izstāde mudina apzināties vērtības, kas palīdz cilvēkiem izdzīvot un saglabāt mīlestību, līdzcietību, nosvērtību arī šodienas mainīgajos apstākļos.

Izstādes Izdzīvotāji veidotāji vēlas arī kliedēt aizspriedumus par stereotipisko vīrišķību un mazināt kultivētos pretnostatījumus starp dzimumiem. Ir svarīgi pretstatā vēsturiskajai vīrišķībai, kas saistīta ar fizisko spēku, varas uzurpēšanu, akcentēt vīrišķību, kas ļauj vīrietim, saskaņā ar viņa dabu, būt arī emocionālam un ievainojamam. Ļauj būt atbildīgam, iejūtīgam un gādīgam.

Kuratore Inga Bunkše

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Jūrmalas pilsētas muzejs, Tirgoņu iela 29, Majori

Kad?

8. jūlijs, 2021 – 29. augusts, 2021

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja