Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Bankas simtgades notikumi

Latvijas Banka sadarbībā ar Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeju pilsētas iedzīvotājiem un viesiem no trešdienas, 10. augusta, piedāvās iespēju iepazīties ar ceļojošo izstādi No Ventspils līdz Valkai. Latvijas Banka novados (1922–1940). Izstādes svinīgā atklāšana – 10. augustā plkst. 15.00, tā Jelgavā būs skatāma līdz 28. augustam.

Trešdien, 10. augustā, plkst. 16.00 turpat muzejā ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības atbalstu notiks Latvijas Bankas prezidenta vietnieka Māra Kāļa saruna ar vietējiem līderiem. Sarunas pirmajā daļā viņš iepazīstinās ar centrālās bankas redzējumu par aktualitātēm tautsaimniecībā un skaidrās un bezskaidrās naudas maksājumu jomā, bet pēc tam uzklausīs Jelgavas dzīves veidotāju pārdomas un jautājumus finanšu, tautsaimniecības, maksājumu, ilgtspējīgas attīstības jomā. Sarunā piedalīsies pašvaldības vadība.

Ceļojošā izstāde _No Ventspils līdz Valkai. Latvijas Banka novados (1922–1940)_ ir vēstījums par nacionālās bankas darbību 24 nodaļās Latvijas novados. Tā viesosies kopumā 9 pilsētās, kurās vēsturiski no 1922. gada līdz 1940. gadam atradās Latvijas Bankas reģionālās nodaļas. Viena no šādām īpašām vietām Latvijas Bankas vēsturē ir Jelgava.

Izstāde jau viesojusies Ventspilī un Kuldīgā, bet pēc Jelgavas dosies uz Cēsīm, Madonu, Jēkabpili, Daugavpili, Rēzekni un Valku.

Latvijas Bankas stāsts aizsākās 1922. gadā, un tās darbība aptvēra visu tolaik jaunās valsts teritoriju. Latvijas Bankas Jelgavas nodaļa piedāvāja visas iekšzemes operācijas (pakalpojumus) un bija viena no septiņām lielajām nodaļām, kurā bija pieejamas arī ārzemju operācijas. Zināms, ka īpaši sekmīgi Jelgavas nodaļa strādāja saimnieciskās krīzes apstākļos 1933. gadā, kad tās peļņa ievērojami apsteidza citu Latvijas Bankas nodaļu rezultātus.

Izstādē atcerēsimies gan vietas un ēkas, gan notikumus un personības, kam bijusi nozīmīga loma Latvijas Bankas, t.sk. Jelgavas nodaļas, darbībā no 1922. gada līdz 1940. gadam. Bankas vēsture atklāsies virknē seno fotogrāfiju, kurās dokumentēti ar banku saistītie vēsturiskie nami un adreses. Tām līdzās būs apskatāmi mūsdienu fotouzņēmumi kā liecība laikmetu griežos notikušajām pārmaiņām. Daļa izstādes ekspozīcijas atklās vairāku Latvijas Bankas nodaļu vadītāju dzīves un karjeras stāstus.

Jelgavas nodaļu ar izcilām sekmēm vadīja Juris Lecis, dēvēts par iedvesmojošu jaunatnes audzinātāju. Aizejot pensijā, nodaļas pārvaldnieka pienākumus viņš nodeva savam ilggadējam palīgam Dāvidam Heinriham Blūmentālam, Jelgavas pilsētas patriotam, kurš daudzu gadu garumā darbojies Jelgavas Latviešu biedrībā, no kuras ievēlēts 3. Zemgales dziesmu un mūzikas svētku rīcības komitejā.

Ekspozīciju papildinās Latvijas Bankas tolaik sniegto pakalpojumu skaidrojums un unikālas dokumentu kopijas, kā arī laikrakstu publikācijas un attēli.

Šis ir īpašs gads Latvijas Bankai, kas svin savu simtgadi, atskatoties gan pagātnes veikumā, gan iezīmējot nākotnes izaicinājumus. 2022. gada 1. novembrī apritēs 100 gadu kopš Latvijas Bankas dibināšanas. Šajā laikā izveidota institūcija, kas ir neatkarīga, kompetenta, ar ilgtermiņa skatījumu naudas politikas jautājumos, tādējādi nodrošinot pamatu ilgtspējīgai valsts attīstībai.

Centrālās bankas simtgadi iecerēts atzīmēt visa 2022. gada garumā. Daži no vēl iecerētajiem pasākumiem:

  • oktobrī tiks atklāta un gandrīz četrus mēnešus Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs apskatāma izstāde "Vērtību zīmes", kuras vadmotīvs ir nauda kā nozīmīgs Latvijas tēla un valstisko vērtību simbols;
  • novembrī plānots prezentēt Latvijas Bankas 100 gadu jubilejai veltītu zinātnisku izdevumu, kura autore ir vēsturniece Ineta Lipša, bet zinātniskais redaktors – vēsturnieks Aivars Stranga. Paplašinot līdz šim nepētīto nepublicēto avotu klāstu, grāmata parādīs Latvijas Bankas vadītājus lemšanas procesos un mijiedarbībā ar citām institūcijām un to līderiem no tās dibināšanas 1922. gadā līdz likvidēšanai 1940. gadā padomju okupācijas rezultātā;
  • savā jubilejas gadā Latvijas Banka turpinās tradīciju un 3. novembrī rīkos augsta līmeņa starptautisku tautsaimniecības konferenci simtgades zīmē. Konferencē ar vadošo eiro zonas monetārās politikas lēmēju līdzdalību tiks diskutēts par šādām tēmām: centrālo banku nākotnes mandāts un tā ietekme uz centrālo banku stratēģiju; eiro mainīgā loma, nākotne un digitālā nauda; finanšu sektora loma un transformācija.

 

Turpmākās izstādes norises vietas un datumi:

Cēsu Centrālajā bibliotēkā no 31. augusta līdz 18. septembrim;

Madonas novada bibliotēkā no 21. septembra līdz 9. oktobrim;

Jēkabpils pilsētas bibliotēkā no 12. oktobra līdz 30. oktobrim;

Daugavpilī, Latgales Centrālajā bibliotēkā no 1. novembra līdz 20. novembrim;

Rēzeknē, Austrumlatvijas koncertzālē Gors no 23. novembra līdz 11. decembrim;

Valkas pilsētas kultūras namā no 14. decembra līdz 31. decembrim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Dažādas. Skatīt aprakstā

Kad?

10. augusts, 2022 – 31. decembris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja