Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Marka Rotko dzimšanas dienas izstāžu sezonas atklāšana

Rudens izstāžu sezonai novelkama vienādības zīme ar Rotko izstāžu sezonu. Rudens ir krāsainas un bagātīgas ražas laiks, un tas ir arī mākslinieka Marka Rotko piedzimšanas laiks. Krāsaina, bagāta un piepildīta ir glezniecība, ko dažādos periodos radījis Marks Rotko, un tāda ir glezniecība māksliniekiem, kuru darbus sešos izstāžu projektos septembrī un oktobrī varēs skatīt Rotko centrā.

Izstāžu sezona ir Oda glezniecībai, prieks un svinēšana, slavas dziesma cauri dzīvei iznestajam un izlolotajam, pārdzīvotajam un atmiņās glabājamajam, izsapņotajam un radītajam, lai turpinātu par to runāt.

Kā rudens paklājs – raibs, krāsains un dzīvesgudrs ir Osvalda Zvejsalnieka jubilejas izstādes projekts Mūžs, atskatoties uz paveikto un vēl darāmo. Katrs darbs izstādē izstrāvo mākslinieka lielo gara un dzīves gudrību, vienkāršību un cilvēcību, kāds patiesi mākslinieks ir. Līdzās spilgta, bet nosvērta ir Erdmute Blaha (Vācija) izstādē Kompozīcijas. Atbildēt tumsai. Gleznotāja Anita Meldere, viena no ekspresiju glezniecības pamatlicējām Latvijā, savā jubilejas izstādē Es esmu piedāvā aplūkot jaunāko veikumu, tādejādi neatskatoties atpakaļ, bet ejot savu ceļu uz priekšu. Glezniecība ir ekspresijās piepildīta, kāda ir arī pati māksliniece, un viņa to nenoliedz, bet pat pasvītro, īpaši šajā izstādes projektā.

Vai tā ir mūzika, vai tā ir dzeja, – nē – tā ir krāsa, tas ir saturs, un tā ir nebeidzama atbilde. Atbildīgi esam par sevis paveikto, vēlamies būt atbildīgi par notikušo vai notiekošo. Mūs pavada atmiņas, uz kurām balstās mūsu pieredze un šodienas dzīves individuālā uztvere. Dažādo pieredzi un atmiņu kalnu grēdas nošķir Lietuvas mākslas projekts X: Atmiņa.

Izstāžu kopumu šoruden kuplina gleznotāja un filantropa Basil Alkazzi (Monako) izstāde Nepārtraukta Odiseja.... Tā ir mākslinieka ļaušanās dzīvei, spēlei, kompozīciju rakstos par pamatu ņemot literatūru un floru. Unikalitāti aplūkojamajiem darbiem piešķir glezniecība, kas radīta uz lietā papīra.

Dzīves ritumu un laiku savās kompozīcijās apcer mākslinieku apvienība DaDim no Krievijas izstādē Smilšu graudi un tukšums. Izstādē tiek vilktas paralēles ar dažādu kultūru mantojumu un dzīves jēgas apceri, ieraugot arī sasaisti ar Marku Rotko.

Marks Rotko ir iedvesmojies un iedvesmo daudzus, māksliniekiem tas ir sava veida garīgais mentors, kaut vai tikai ar savu atstāto glezniecību un neskaitāmajām atziņām, ko citē literatūrā un turpina citēt glezniecībā. Nenoliedzami, Marks Rotko ir abstraktā ekspresionisma priekštecis pasaulē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Marka Rotko mākslas centrs, Mihaila iela 3, Daugavpils

Kad?

20. septembris, 2019 – 3. novembris, 2019

Tr.–Se. 11.00–19.00 Sv., Ot. 11.00–17.00 Pr. slēgts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja