Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dvēsele izvēlas ceļu, kas katram ejams. Mūzikas un drāmas telpā OratoriO – izrāde Tagad un tad

Šķiet, ka visus pārņēmis teiciens "šeit un tagad". To režisore Rēzija Kalniņa nenoliedz. "Šeit un tagad ir kā kods. Svarīgākais akcents ir nevis tam, kā mēs dzīvojam, bet gan – kā nedzīvojam. Mēs plānojam dzīvi, gremdējamies atmiņās, analizējam, vai plāni saskan ar vēlmēm un iespējām, mēs ilgojamies pēc kaut kā... Bet Tagad un tad ir par to, kas notika tad, kad tika mainīta dzīve," R. Kalniņa turpina sarunu par Šona Grenana lugas iestudējumu mūzikas un drāmas telpā OratoriO. Pirmizrāde gaidāma 30. oktobrī.

"Izrādē Tagad un tad jautājums ir par to, kas mainīja izrādes varoņa dzīvi. Vai atgriešanās krustcelēs nozīmē mainīt virzienu? Autors lugā iekodējis atziņu – lai vai ko mēs mainītu, notiks tas, kas nolemts. Bet tā nav drūma un bezcerīga nolemtība! Tas ir stāsts par to, ka dvēsele izvēlas iet to ceļu, kas nav atkarīgs no egocentriskajām vēlmēm, sapņiem, ilūzijām. Dvēsele, kas ir mūžīga, izvēlas to ceļu, kas katram ejams konkrētajā valstī, ģimenē, dzimumā. Tas ir viņas uzdevums, un to mēs nevaram ietekmēt. To arī nevajag darīt. Mums ir jāpaļaujas," skaidro un vispārina režisore. Vēl viens būtisks jautājums ir par to, ka cits citu pārprotam. R. Kalniņa min pavisam vienkāršu piemēru: "Atnāk īsziņa, un to izlasām, izlaižam cauri saviem filtriem un pārprotam, jo interpretējam. Cilvēks, kurš to rakstījis, domājis pavisam ko citu. Te ir runa par dzirdēšanu, saklausīšanu, redzēšanu un ieraudzīšanu."

Rēzija Kalniņa pie šīs lugas autora Šona Grenana daiļrades atgriežas jau trešo reizi. Šo autoru atklājusi viņas māsa Dana Kalniņa-Zaķe (Stradiņa slimnīcas Garīgās aprūpes dienesta vadītāja, kapelāne), kura to arī tulkojusi. "Mēs sapratām, ka vēlamies runāt par to, kas mums ir aktuāls, un tās ir tēmas, kuras sakņojas bērnības pieredzē un musturos, kā mēs redzam pasauli. Vai redzam to tīru, vai caur logu? Un kāds ir logs – tīrs, ar lietus lāsēm vai caur aizkariem? Bet varbūt izvēlamies neredzēt?" Rēzija Kalniņa stāsta jautājot. Lugas autors ir gan aktieris, gan režisors, gan dramaturgs, gan kristietis. Un režisore to nosauc par pievienoto vērtību, jo autors pasauli vēro spirituāli, garīgi. "Tie, kas bijuši Jeruzalemē, zina, ka Jēzus baznīca atrodas aiz tirgus, mazā ieliņā. Un lugā ir tas pats – darbība risinās krogā, vietā, kas nav mājas, nav svētnīca, bet gan pieturvieta krēslas stundā. Tās ir krustceles, no kurām var iet četros virzienos. Kas ir dzinulis – vai jāstāv un jāizvēlas domājot, vai jāseko intuīcijai, kas ir dvēseles grāmata?" 

Lai gan pati Rēzija Kalniņa šajā izrādē gribētu spēlēt visas četras lomas, kā režisore viņa tās uzticējusi Esmeraldai Ermalei, Janai Herbstai vai Ilzei Trukšānei, Raimondam Celmam vai Maksimam Buselam, Jānim Skanim vai Jurim Kalniņam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja