Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LLU, LiepU un DU parakstīs sadarbības memorandu par universitāšu konsorcija izveidi

Trešdien, 8.jūlijā, plkst.11 Jelgavas pils Aulā notiks svinīga Sadarbības memoranda parakstīšana par universitāšu konsorcija izveidi, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Memorandu parakstīs trīs Latvijas universitātes - Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Liepājas Universitāte (LiepU) un Daugavpils Universitāte (DU), kā arī IZM, Zemkopības ministrija, Liepājas, Jelgavas un Daugavpils pilsētu domes.

Pēc IZM paustā, šī konsorcija izveides mērķis ir stiprināt un sekmēt augstāko izglītību reģionālajās universitātēs, veidojot sabiedrības un darba tirgus vajadzībām atbilstošu vidi.

Ministrijā uzsvēra, ka konsorcijs sevī ietvers jaunāko tehnoloģiju bāzes attīstīšanu un akadēmiskā personāla kvalifikāciju nostiprināšanu, papildus radot jaunu starpdisciplināru akadēmiskā personāla paaudzi.

"Sagaidāms, ka reģionālo universitāšu spēka konsolidēšana radīs jaunus sadarbības tīklus, veicinās intelektuālā darbaspēka noturēšanu un pieplūdi Latvijai, un nodrošinās līdzsvarotu Latvijas attīstību," atklāja IZM.

Pasākumā piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK), LLU rektore Irina Pilvere, LiepU rektore Dace Markus, DU rektore Irēna Kokina, Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA), Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS), Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs (Mūsu partija).

Jau ziņots, ka, lai saglabātu universitātes statusu pēc plānotās reformas augstākajā izglītībā, plānots noslēgt sadarbības līgumu starp LiepU, DU un Latvijas LLU, kas paredz konsorcija izveidošanu.

Jaunā augstskolu reforma paredz, ka, lai universitāte saglabātu savu statusu, tajā studējošo skaits nedrīkst būt mazāks par 4000. LiepU studentu skaits nesasniedz pat 2000. Šī iemesla dēļ pilsētas un universitātes vadībai nācās meklēt risinājumus, kā nezaudēt minēto statusu.

Pašreiz tāds ir atrasts - LiepU, LLU un DU izveidos apvienību jeb konsorciju.

Šīm augstākās izglītības iestādēm būs jāizveido plāns, kā ne tikai koplietot pieejamos resursus, bet arī, kā integrēt savas studiju programmas citā universitātē. Savukārt Latvijas Rektoru padome uzsver, ka pats galvenais, izveidojot konsorciju, šim izglītības iestādēm ir nepazaudēt savu individualitāti.

"Šis variants ļauj mums nepazaudēt universitātes statusu reģionā, un šis risinājums dod tieši to, ka gan Liepājas universitāte ir, būs un paliks stiprāka," Kurzemes TV stāstīja Liepājas domes priekšsēdētājs Vilnītis.

Vilnītis informēja, ka šajā nedēļā ticies ar izglītības un zinātnes ministri, lai viņai piedāvātu iepriekšminēto risinājumu reģionālo universitāšu tālākai attīstībai. Ministre plānoto ieceri esot akceptējusi.

"Konsorcija izveide ar vienotu stratēģiju, ar attīstību reģionos, respektējot arī konkrēta reģiona vajadzības un tai pašā laikā nezaudējot saskari ar pētniecību, tā ir ļoti laba iespēja, lai ne tikai celtu pašas universitātes kapacitāti," komentēja ministre.

Kā informēja LLU rektore Pilvere - konsorcija izveides pirmais solis būtu ciešākas sadarbība izveide visās šo universitāšu darbības galvenajās jomās - studijās, zinātnē, resursu koplietošanā un izmantošanā. Tāpat uzreiz pēc sadarbības noslēgšanas universitātēs sākšoties aktīvs darbs pie tā, lai salāgotu studiju programmu integrēšanu kādā no citām augstskolām.

"Mēs varētu gan kopīgi plānot studiju programmu realizāciju, piemēram, ja Latvijas Lauksaimniecības universitātē ir kāda ļoti laba inženierzinātņu programma, bet Liepājas universitātē tādas nav, tikpat labi mēs varētu šo programmu realizēt Liepājas universitātē," stāstīja Pilvere.

Saeima 16.jūnijā konceptuāli atbalstīja neviennozīmīgi vērtētos grozījumus Augstskolu likumā.

Augstskolu likuma grozījumu projekts paredz mainīt augstskolu iekšējo pārvaldību. Rektoru padome, vairākas augstskolu organizācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī Latvijas Zinātņu akadēmija iebilst pret grozījumiem un uzskata tos par sasteigtiem. Izmaiņas cita starpā paredz, ka universitātē mācās 4000 studējošo, bet kritēriju nepiemēros, ja iestādei būs labi zinātniskie sasniegumi.

Top komentāri

Kuzja Ņilovičs
K
Izskatās, ka top Barševska lolotā Dienvidlatvijas universitāte ar viņu kā konsorcija prezidentu vai rektoru. Un kur paliks Rēzeknes Tautas akadēmija?
Dans Robalds
D
Kārtējā neloģiskā lāpīšanās. Daugavpili un Rēzekni vajadzēja apvienot, izveidojot Latgales reģionālo universitāti, bet Liepāju apvienot ar VeA, izveidojot Kurzemes Reģionālo universitāti. LLU vajadzēja atgriezt LU sastāvā, kā atas bija LU pirmsākumos.
Vidzemietis
V
Izņemot kažoka un izkārtnes glābšanu, neredzu nekādu loģiku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas