Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Igaunijas prezidents aicina partijas nekavēties ar jaunas valdības izveidi

Igaunijas prezidents Alars Kariss aicinājis parlamentā ievēlētās partijas nekavējoties sākt sarunas par stipras valdības koalīcijas veidošanu un mākslīgi neaizkavēt svētdien notikušo vēlēšanu oficiālo rezultātu izsludināšanu, vēsta Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas portāls ERR.ee.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi pašreizējās premjerministres Kajas Kallasas Reformu partija, ko atbalstīja 31,2% balsojušo. Tā ir ieguvusi 37 deputātu mandātus no 101 Igaunijas parlamentā – Rīgikogu, kas tiek pārvēlēts reizi četros gados.

Labējā populistiski konservatīvā partija EKRE ieguva 16,1% balsu (17 mandāti), Centra partija – 15,3% (16 mandāti), pirmo reizi parlamentā iekļuvusī liberālā partija Igaunija 200 – 13,3% (14 mandāti). Reformu pašreizējās partneres valdības koalīcijā – Sociāldemokrātiskā partija un nacionālkonservatīvā Isamaa (Tēvzeme) – attiecīgi ieguva 9,3% balsu (deviņi mandāti) un 8,2% balsu (astoņi mandāti). Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru.

No 615 009 vēlētājiem, kuri piedalījās vēlēšanās, vairāk nekā puse – 313 514 – nobalsoja internetā. Vēlētāju aktivitāte šogad bija rekordaugsta, sasniedzot 63,7% no balsstiesīgajiem.

A. Kariss aicināja partijas nevilcināties ar jaunās valdības izveidošanu: "Vēlos, lai laiks netiktu tērēts velti. Pašreizējā situācija nav atbilstoša ilgstošam nenoteiktības periodam starp aizejošās valdības koferu pakošanu un jaunās koalīcijas darba sākšanu. Es arī ceru, ka visas partijas neatkarīgi no to iegūtā balsu skaita un piedalīšanās vai nepiedalīšanās potenciālās koalīcijas veidošanā sekos pieklājības un racionālisma līnijai un mākslīgi nekavēs vēlēšanu rezultātu izsludināšanu. Cilvēki gaida ātrus risinājumus rindai ekonomisko un sociālo problēmu, kā arī jautājumiem drošības sfērā."

Visticamāk, šī piebilde bija mērķēta uz EKRE, kuras līderis Martins Helme naktī pēc vēlēšanām bija izteicies, ka Reformu partija "nozagusi vēlēšanas" un ka apstrīdēs rezultātus tiesā.

K. Kallasa uzsv ērusi, ka noteikti netiks veidota koalīcija ar EKRE. Rezult āti r āda, ka Reformu partija var izveidot 53 mandātu koalīciju ar Centra partiju vai 60 vietu koalīciju ar Igaunija 200 un sociāldemokrātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits