Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
  • Avots: mirklistev.lv, starpbridis.lv
  • 7. maijs, 2020, 11:45

Melu tvertne: Brīnumzāles un Raimonds Pauls

Globālās jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā savu darbu aktīvi atsākuši dažādu melu ziņu un klikšķu ēsmu radītāji. Šie "biznesmeņi", izmantojot cilvēku bažas par veselību, mēģina palielināt apmeklējumu savām interneta vietnēm un, iespējams, nopelnīt. Piedāvājam trīs piemērus viltus ziņām, kas izmanto tipiskus uzmanības piesaistīšanas paņēmienus. Šīs ziņas atbilst kategorijām Māņi par veselību un Šokējoši.

Ziņas latviešu valodā pārpublicētas, saglabājot oriģinālo avota rakstību un izteiksmes veidu. Rakstos netiek labota gramatika. 

Šausmas! Ir ticis paziņots, ko daudzi cilvēki izdara pandēmijas laikā, tas ir briesmīgi (starpbridis.lv)

Patreizējā situācija radījusi milzu šausmas daudzās ģimenēs. Liela daļa paliek bez darba un vairs nezina, ko tālāk iesākt. Tas tāpēc, ka ir jāmaksā kredīti, īres, komunālie un daudz citi maksājumi. Taču ā to cilvēks var izdarīt, ja viņam nav darbs un neienāk nauda?

Viltus ziņām un klikšķu ēsmu mednieku vietnēm ir raksturīga slikta rakstu valoda un neloģiskas teikuma struktūras gadījumos, kad raksti tiek tulkoti no svešvalodām.

Atklājies, jo daudzi cilvēki dara patreizējās pandēmijas laikā un diemžēl, tas ir ļoti nepatīkami. Pēdējais gadījums, kurš ticis paziņots ir klīniskā nāve četru promiļu reibumā un ļoti smaga aknu saindēšanās. Baidoties no Covid-19 infekcijas ticis izdzerts liels daudzums alkohols un tad sekoja trakākais.

Nav iespējams saprast, vai saindēšanās un nāve konstatēta vienam pacientam

Pēc tam pa virsu ir izdzerts prātam neaptverams daudzums ar parecetamolu (prestāpju līdzekļi). Diemžēl šajās nedēļās šāda ir Gaiļezera slimnīcas esošās Toksikoloģijas  un sepses klīnikas mediķu ikdiena.

Ārsti ir izteikušies, ka konkrētā bezdarbība mājās, cilvēkus iedzer depresijā, cilvēki sāk lietot alkoholu un vēl citas lietas. Pēc izglābšanas lielākā daļa atzīst, ka nīkst bezdarbībā un vairs vienkārši neredz citu izeju. 

{{banner}}

Lai arī šajā ziņā nav melots, jo par pamatu šim materiālam ir ņemta LTV ziņa, kur mediķi vēsta par problēmām, ko pieredz pandēmijas laikā, redzama vēlme sensacionalizēt un dramatizēt notikumus, tādējādi cenšoties savai vietnei piesaistīt vairāk apmeklētāju. 

--

Eksperimentālās zāles “Remdesivir” devušas milzu cerību – Daudzi inficētie jau atveseļojušies pilnībā (mirklistev.lv)

Jāsaka, ka daudziem cilvēkiem, kas inficēti ar bīstamo koronavīrusu covid-19, tas ir milzīgs drauds. Lai gan tas bija paredzēts tikai eksperimentāliem mērķiem, vairumam Covid-19 pacientu, kuri saņēma eksperimentālu medikamentu ar nosaukumu Remdesivir, izdevās ātri atgūties.

Viltus ziņu un klikšķu ēsmas vietnēs bieži atrodamas neprecizitātes un kļūdas. Šajā gadījumā ir sajaukts jaunais koronavīruss, ko apzīmē ar SARS-CoV-2 ar šī vīrusa izraisīto saslimšanu, ko apzīmē Covid-19.

Pēc pēdējām ziņām, dati rāda, ka lielākajai daļai cilvēku ir izdevies doties mājās dažu dienu laikā, pateicoties medicīniskajām zālēm ar nosaukumu Remdesivir.

Šīs ir lielas ziņas visai pasaulei, jo šī ir viena no nedaudzajām eksperimentālajām zālēm, kas galu galā uzrādīja pozitīvus rezultātus un var palīdzēt cilvēkiem ātrāk atgūties no bīstamā koronavīrusa covid-19.

Informācija no STAT News ziņo, ka absolūti visiem pacientiem, kas piedalās zāļu klīniskajos un specifiskajos pētījumos, ir smags elpošanas distress un mērens drudzis. Bet šis saturs atklāj ļoti svarīgas svarīgas detaļas, par kurām daudzi cilvēki pat neiedomājās. Izrādījās …

Infekcijas speciālists un Čikāgas universitātes ārsts, kurš vadīja galveno klīnisko pētījumu, atklāja interesantas detaļas. Viņš skaidri pateica, ka lielākā daļa pētījumu dalībnieku tika izrakstīti mazāk nekā 7 dienu laikā.

Speciālists piebilda, ka tikai divu pacientu veselība nav uzlabojusies, tāpēc vēl ir pāragri apgalvot, ka īpaša narkotika ar nosaukumu ramixvir ir noderīga un efektīva visiem pacientiem.

Pašlaik nacionālās veselības aģentūras visā pasaulē jau testē vairākas zāles un citas terapijas. Tajos ietilpst zāles, kuras ražo biotehnoloģiju uzņēmums Gilead Sciences, kuras nosaukums ir Remdesivir.

Zāles ir pārbaudītas pret Ebolas vīrusu, taču ar nelielu panākumu. Tomēr specifiski pētījumi ar dzīvniekiem parādīja, ka ramcivirs var novērst un ārstēt koronavīrusu. Šīs ir labas ziņas un svarīgs solis, lai pēc iespējas ātrāk izstrādātu vakcīnas visā pasaulē.

Ziņā ir minēti patiesi fakti, bet tie nav izskaidroti un aprakstīti precīzi un saprotami, tādējādi lasītājs tiek maldināts. Patiesi Remdesivir ir medikaments, kas eksperimentālā kārtā tiek izmantots smagos Covid-19 gadījumos. BBC vēsta, ka maijā ASV pārtikas medikamentu uzraudzības iestādes atļāvusi Remdesivir izmantošanu, taču tiek norādīts, ka ir bijuši pārāk maz pētījumu, lai būtu skaidrs, cik zāles ir efektīvas.

Nesens pētījums liecina, ka zāles ir ļāvušas  pacientiem izveseļoties ātrāk, bet nav spējušas ietekmēt mirstību no Covid-19 izraisītajām veselības problēmām. ASV pētnieki secinājuši, ka medikaments var samazināt slimošanas periodu no 15 uz 11 dienām. 

Tāpēc nav precīzi un patiesi apgalvot, ka šis medikaments var glābt smagi slimos vai novērst saslimšanu.

--

Zināms, kas noticis ar Raimondu Paulu pandēmijas laikā (mirklistev.lv)

Ikvienam jāņem vērā tas, ka pašlaik visā valstī ir noteikumi, kuri aizliedz konkrētus noteikumus. Respektīvi ikvienam cilvēkam ir jāuzturas vienam, vai tikai ar ģimeni, līdz situācija beidzot sāks uzlaboties.

Daudzi sākuši uzdot jautajumu par to, kas tad īsti noticis ar Raimondu Paulu, jo par viņu pēdejā laikā vispār nekas vairs nav ne dzirdēts, ne redzēts.

Portāls ar virsrakstu un ievadu sasaista sabiedrībā mīlēto un cienīto komponistu ar pandēmijas izraisīto ārkārtējo stāvokli, tādējādi netieši radot lasītājos interesi un spekulācijas par to, vai gadījumā R. Pauls nav saslimis.  

Tāpat jānorāda, ka ziņā ir neprecīza informācija par to, ka komponists kopš pandēmijas sākuma nav parādījies sabiedrībā. R. Pauls 13. aprīlī Latvijas Radio 1. studijā atklāja LR3 dzīvo koncertu ciklu "Viens pats studijā"!

Protams, ka jāņem vērā patreizējā pandēmija, taču cilvēki ir uzdevuši jautājumu un laiks skaidrots, kas tad īsti ar viņu ir noticis.

Jāsāk jau ar to, ka Raimonda Paula – Edgara Orlova materiālā “Maestro meita netiek uz mājām” izdevumā “Privātā Dzīve” ir atklājis pāris interesantas lietas.

Tiek izmantots cita medija sagatavots materiāls.

Konkrētajā materiālā, kas publicēts “Privātā dzīve”tiek paziņot, ka pašlaik Raimonds Pauls viens pats dzīvoja savā mājā, kas atrodas Baltezerā. Pats Pauls atklājis, ka tur vispār neviens praktiski nestaigā apkārt, visi kaut kur pazuduši.

Raimonda Paula sieva Lana pašlaik dzīvojoties par Rīgu. Pēc viņa teiktā pati lielākā problēma ir tāda, ka viņa meita Anete, kas kopā ar vīru dzīvo Francijā, pašlaik nemaz netiek uz Latviju.

Izrādās, ka meita veselības problēmu dēļ nevar lidot ar lidmašīnu, taču tagad ar auto nokļūt Latvijā neesot iespējams, jo robežas taču ir slēgtas. Tādēļ visa Baltezera saimniecība esot uz Maestro pleciem.

Pauls izteicies, ka citus gadus meitas vīrs esot palīdzējis, taču tagad mēģina cīnīties viens pats, jo cita ceļa jau nemaz neesot.

 


REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, portāla Diena.lv žurnālists

Šeit redzami trīs tipiski viltus ziņu un klikšķu ēsmas paraugi, kas internetā izplatās kopš pasaulē plosās jaunais koronavīruss. Divos piemēros redzams, kā klikšķu ēsmu mednieki izmanto citu mediju darbu, piešķir tam sensacionālu virsrakstu, pārraksta tekstu, nedaudz sagroza faktus un pārpublicē. Stāstā par R. Paulu acīmredzams kā slavena un tautā cienīta cilvēka vārds tiek izmantots neeksistējošas sensācijas radīšanai.

Savukārt raksts par potenciālo vakcīnu izlaiž dažādas svarīgas detaļas, ir ļoti nekonkrēts un principā nepatiess, jo lasītājiem var sniegt viltus cerības par to, ka zāles pret Covid-19 ir jau pieejamas, lai gan vēl nav gana daudz pētījumu, kas to apstiprinātu. Šādi māņi cilvēkiem var radīt viltus drošības sajūtu, un stiprināt viedokli, ka sociālās distancēšanās ierobežojumi nav vajadzīgi un ir tūlīt atceļami. 


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli