Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
  • Avots: mirklistev.lv, starpbridis.lv
  • 4. septembris, 2020, 14:58

Melu tvertne: Pastarās dienas vētras

Interneta vietnes un sociālo tīklu lapas, kuru mērķis ir iegūt pēc iespējas vairāk skatījumu un apmeklējumu, uzmanību mēdz piesaistīt ne tikai ar viltus ziņām par sociālpolitiski svarīgiem jautājumiem un noziegumu aprakstiem, bet arī ar šķietami ikdienišķiem tematiem, piemēram, laika ziņām. Šīs ziņas atbilst kategorijai "šokējoši."

Ziņas latviešu valodā pārpublicētas, saglabājot oriģinālo avota rakstību un izteiksmes veidu. Rakstos netiek labota gramatika. 

Sinoptiķi nopietni ir brīdinājuši par gaidāmo laiku šonakt un rīt – Būs traki

Ceturtdienas naktī, kas 3. Septembrī, gan naktī gan no rīta, kā arī pa dienu Latvijas centrālajā daļā būs gaidāms spēcīgs pērkona negais, prognozē sinoptiķi. Pie tam, viņi piebilduši, ka tas itin nemaz nebūs nekāds mazais pērkons negaiss, bet tieši pretēji – nopietns un ar spēcīgām vēja brāzmām.

Šīs ziņas pretēji citiem materiāli, kas bieži vien parādās klikšķu ēsmu portālos, nav nepatiesi vai pārlieku sagrozīti. Pārsvarā šīs ziņas ir patiesas. Taču tajās tiek izmantoti sakāpināti izteiksmes līdzekļi trauksmes radīšanai. Tādējādi ziņu autori cer piesaistīt lasītājus. 

Patreizējās prognozes liecina par to, ka spēcīgās lietusgāzes visvairāk skars Vidzemi – īpaši Sēliju, sākot no dienvidu puses. Tomēr arī Rīgā būs pamatīgs lietus un pērkona gāziens, tāpēc cilvēkiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo gaidāmas ļoti spēcīgas vēja brāzmas.

Septembra trešajā dienā Latvijā saglabāsies lietainais laiks un tikai dienas otrajā pusē varēsim sagaidīt labākus laika apstākļus, iespējams, uzspīdēs arī saulīte. Vismazāk gaidāmais lietus ir tieši Kurzemē, tomēr arī tas vēl nav droši teikts, ziņo sinoptiķi.

{{banner}}

Nakts būs salīdzinoši silta. Gaisa vidējā temperatūra nenoslīdēs zemāk par +12 grādiem.

Rīgā gaidāms spēcīgs pērkona negaiss jau naktī, kā arī no rīta, tikai pēcpusdienā laika apstākļi kļūs nedaudz mierīgāki. Pēcpusdienā gaidāmā gaisa temperatūra būs ap +17 grādiem. No rīta jāuzmanās no spēcīgā vēja un negaisa, kas, iespējams, var atnest arī krusu.

Esiet uzmanīgi un sekojiet līdzi jaunākajām laika prognozēm, lai nepalaistu garām svarīgāko informāciju.

--

Meteorologi jau ir brīdinājuši – Tuvākajās dienās gaidāmi ļoti nepatīkami laika apstākļi

Jāņem vērā, ka tuvākajās dienās lielu izmaiņu laika apstākļu jomā nebūs. Vasarīgāku laiku varēsim sajust tikai pēc ilgāka laika, kas tad arī ir pamatproblēma daudziem saules cienītājiem un tiem, kas aktīvi sauļojas, vai vienkārši izbauda silto laiku.

Šoreiz gan prognozes ir nepatīkamākas un meteorlogi par to jau ir brīdinājuši. Sestdien un svētdien gaidāms patstāvīgs lietums un vietām pat spēcīgs pērkona negaiss, kas laiku padarīs īpaši nepatīkamu. Tāpat nopietni ir jāņem vērā, tas ka vadošie būs dienvidrietumu un rietumu vēji, kas līdzi nesīs spēcīgas un nepatīkamas vēja brāzmas.

Tāpat jāņem vērā, ka turmpākajās dienās Latvijas centrālajā daļā gaidāms pamatīgs lietus, kas kā vienmēr var appludināt ielas ne tikai Rīgas centrā, bet arī apkārtnē. Tāpēc aut

Tradicionāli tiek izmantotas sabiedrisko mediju, aģentūras LETA, vai LVĢMC gatavotās laikaziņas, ko portālu autori papilda ar dramatiskiem paziņojumiem un brīdinājumiem.

Šīs ziņas parasti arī papildina dabas stihiju foto attēli vai video materiāli. 

Arī naktis paliks daudz dzestrēkas un gaisa temperatūra lielākoties nokritīs līdz +6 grādiem un pastāv iespēja, ka temperatūra būs vēl zemāka. Vienīgā vieta, kur būs siltāks – tā būs piekrastes zona. Savukārt dienā būs nepilni +16 grādi, līdz ar to silumu īsti neizjutīsim.

Arī nesēļas nogalē, īpaši sestdien īslaicīgi līs lielākajā daļā Latvijas, savukārt dienas otrajā pusē būs jau saulaināks un siltāks, jo vējš sāks norimties un paliks pat par vairākiem grādiem siltāks.

Sākoties ar svētdienu laikaapstākļi kļūs daudz vasarīgāki un gaisa temperatūra atkal patstāvīgi pārsniegs +20 grādu atzīmi, kas ir ļoti būtiski visiem siltuma mīļiem.

--

REDAKCIJAS KOMENTĀRS:

Raivis Vilūns, laikraksta Diena žurnālists

Ziņas par klimata stihijām ir tradicionāls tabloīdu (dzelteno) un izklaides mediju saturs. Šādas ziņas nav tikai raksturīgas Latvijas informācijas telpai. Dažādi gan aplami, gan sakāpināti laikaapstākļu materiāli parādās arī citās informācijas telpās. Piemēram, 2017. gadā Forbes rakstīja par aplamiem pareģojumiem par sniega vētrām ASV. 

Šādas ziņas, lai arī pašas par sevi, ja salīdzina ar citu formātu viltus ziņām, visticamāk nerada bīstamas sekas, ir veids kā vitus ziņu vietnes "ienāk" lietotāja ikdienas informācijas plūsmā. Piemēram, ja lietotājs sociālajos medijos regulāri dalās un lasa šīs ziņas, šo tīklošanās vietņu algoritmi sāk arvien biežāk lietotājam rādīt līdzīgas ziņas no līdzīgiem avotiem, tādējādi, dramatiskas laika ziņas var novest pie tā, ka lietotājam ziņu plūsmā parādās arī nepatiesas ar sociālajiem un politikas jautājumiem saistīti stāsti. 


 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli