Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Dienas starts: Ar busiņu uz tusiņu

Dienas redakcijas pagalmā iegriežas sarkans minivens. Tā ir viena no piecām Diānas Ozoliņas ģimenes autonomas mašīnām. Ideja par savu biznesu dzimusi, kad Diāna strādājusi kādā automašīnu nomas uzņēmumā kā algota darbiniece. Tagad viņa ar vīru nodibinājusi IK RTO auto, kas piedalās Dienas un Altum šīgada projektā Dienas starts.

«Mūsu noma ir mazliet savādāka - orientējamies uz ģimenēm un draudzīgām kompānijām, pie mums var iznomāt pamatā tikai minivenus. Sākumā nopirkām vienu Chrysler Voyager mašīnu sev, kad piedzima otrs dēlēns. Sapratām, ka tas ir ļoti forši,» stāsta Diāna.

Aizņemas autoparkam

Pirmās mašīnas iegādātas par saviem līdzekļiem, bet jaunākajam pirkumam ņemts aizdevums Latvijas attīstības finanšu institūcijā Altum. Uzņēmēja stāsta, ka aizdevums ir jau piešķirts, nodrošinājumam nācās ieķīlāt vienu no esošajām nomas mašīnām. Pēc pāris dienām nauda būs mašīnu pārdevēja kontā, un tad varēs braukt kārtot formalitātes uz CSDD. «Pirksim vēl vienu vojadžeri, tikai jauno modeli. Pavisam jaunu gan ne, gluži kā pārējie arī šis būs lietots, bet tikai nu tāds - gandrīz jauns,» smaida uzņēmēja.

Birojs mājās?

Nomas cenas, salīdzinot ar citām autonomām, nav pārlieku augstas - minivens uz diennakti maksā aptuveni 30 eiro. Jaunajam gan cena būšot mazliet augstāka. «Mums arī visas mašīnas ir aprīkotas ar gāzes iekārtām, līdz ar to klientiem nav jāraizējas par degvielas patēriņu, var braukt pa lēto,» stāsta Diāna, piebilstot, ka pirms mašīnas nodošanas klientam viņam tiek parādīts, kā uzpildīt auto gāzes balonu. «Tāda īsta biroja gan mums šobrīd vēl nav. Bija jau sarunātas telpas Teikā, tomēr kaut kas nogāja greizi. Aizdevuma līgumā ir norādīts, ka automašīnas jātur nožogotā teritorijā, līdz ar to domāju - varbūt pagaidām ierīkot biroju mājās, teritorija mums ir liela,» spriež uzņēmēja.

Biznesa nianses

Jautāta par riskiem, ar kuriem neizbēgami ir jāsaskaras autonomas īpašniekiem - piemēram, zādzībām -, Diāna stāsta, ka viņas iznomāto mašīnu nav riska kategorijā: «Zog Audi, BMW. Ģimenes miniveni nav tas zagļu iekārotākais auto. Protams, iznomājot mašīnu, dodam tehniskās pases kopiju, nevis oriģinālu. Ar tādu drīkst braukt, ja līdzi ir nomas līgums.» Esot dzirdēti gadījumi, kad cilvēks, kas ir paņēmis nomā mašīnu, to vienkārši neatdod. Ja pie klienta ir mašīnas tehniskā pase, atgūt spēkratu var būt diezgan problemātiski.

Draugi un draugu draugi

«Runājot par mašīnu remontu, mums ir noslēgti līgumi ar pāris autoservisiem, kas mūsu auto pazīst un, ja gadās kāda ķibele, ļoti ātri to novērš. Šajā biznesā tas ir ļoti svarīgi,» Diāna dalās pieredzē. Ar biznesa tehnisko pusi vairāk nodarbojas uzņēmējas vīrs - viņš ved auto uz servisu, pērk jaunas un pārdod vecās mašīnas. Savukārt lielākā daļa klientu nomu atrod portālā Draugiem.lv: «Mums ir lapa draugiem.lv/minivenunoma, un tur mums ir vairāk nekā 500 sekotāju. Tāpat liekam sludinājumus ss.lv, mums ir arī divas mājaslapas - Minivenunoma.lv, kas orientēta uz ģimenēm, savukārt ārvalstu tūristus uzrunā Rigacarrental.lv

Tieši ārvalstu tūristiem paredzēts uzņēmuma jaunais pakalpojums - izbraucieni pa dažādiem saistošiem maršrutiem gida pavadībā. «Gidu jau esam atraduši, patiesībā jau labu laiku, tomēr pagaidām šo pakalpojumu vēl nav sanācis tā pa īstam iedzīvināt. Daudz laika aizņēma telpu jautājums, arī formalitātes jaunās mašīnas pirkšanas sakarā. Cerams, ka gids nekur nebūs pazudis,» prāto Diāna.

Slavenie klienti

Uzņēmēja ļoti lepojas, ka viens no autonomas klientiem ir aktieris Andris Bulis: «Atceros, tikko bijām nopirkuši vienu no pēdējām mašīnām, un viņš tai bija pirmais klients. Vai tik nebija tā, ka atslēgas paņēma uzreiz pēc mašīnas reģistrācijas CSDD.»

Diāna stāsta, ka autonomas bizness minivenu segmentā ir ļoti aktīvs - cilvēkiem ikdienā liela mašīna varbūt nav vajadzīga, bet šad un tad lielākiem izbraucieniem gan noder. «Es ceru, ka pārskatāmā nākotnē mums izdosies palielināt savu autoparku. Gribētos izaugt līdz kādām 30 mašīnām,» nākotnes iecerēs dalās Diāna.

Eksperta viedoklis

Arnis Jaudzems, Latvijas Autonomu asociācijas valdes priekšsēdētājs:

Latvijā situācija ir tāda, ka lielie tirgus spēlētāji aizņem 80% no automašīnu nomas tirgus. Mazajām nomām paliek šie atlikušie 20%, un te nu ir jādomā par kādu īpašu piedāvājumu. Vai nu tā būtu lētāka cena, kas visbiežāk nozīmē zemāku kvalitāti (piemēram, vecas automašīnas), vai arī tas varbūt ir reģionāls bizness, kas lielajiem nav tik interesants, vai arī, kā rakstā minēts – papildu pakalpojumi gida veidā. Te gan jāpiebilst, ka parasti jau klients, kas nomā auto, pats ir izdomājis, uz kurieni vēlas doties. Lielākā daļa cilvēku automašīnu nomas uzņēmumus meklē internetā, un, ierakstot atslēgvārdus, jārēķinās, ka četri lielie tirgus spēlētāji parādīsies pirmie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi jaunie uzņēmēji

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola

«Latvijā atpazīstami dīdžeji paspējuši novērtēt Rīgas DJ skolas telpas un aprīkojumu un nāk uz jam sesijām. Sadarbības partneru klubos plānojam Rīgas DJ skolas pasākumus, pirmais no tiem notika jau 26. aprīlī klubā Space Dog, kur interesenti pasniedzēju vadībā varēja izbaudīt darbu ar aparatūru,» stāsta Kristiāna.

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs, SIA Dudi

Bērnudārzā jau lēnām tiek uzsākti remontdarbi, tiek arī piesaistīti nepieciešamie cilvēki remontdarbu veikšanai. Noskaidrots arī, kādas prasības bērnudārza telpām ir no Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta puses.

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs, SIA Imelh

«Pēc publikācijām Dienā esam tikuši uzrunāti no pilnīgi svešu cilvēku puses par iespējamo sadarbību – vēl gan neesam tikušies, jo darbs dzen darbu. Apziņa, ka mūsu ideja uzrunā sabiedrību, dod milzīgu enerģijas lādiņu turpmākajam darbam,» stāsta Indulis, piebilstot, ka tiek strādāts arī pie uzņēmuma mājaslapas koncepta.

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu apģērbu zīmols Liepa un ozols

«Izpētījām iespējas iegādāties 5000 tekstila flomasteru mūsu pirmajai produktu līnijai – krekliņiem, ko bērni var paši izkrāsot kā krāsojamās grāmatas,» stāsta Zane.

Edgars Dzalbe, dzintara pavedienu tekstila ražotājs, SIA Ambline

Sporta tērps, kurā iestrādāts dzintara pavediens, ir notestēts, un atsauksmes ir pozitīvas. Izpēte turpināsies nākamajā maratona posmā Ventspilī jūnija vidū.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi