Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

VIDEO: Žoludes grāmatas Stāsti atvēršanas svētki

Izdevniecība Dienas grāmata laidusi klajā Ingas Žoludes jaunāko garstāstu krājumu Stāsti.

Septiņu garstāstu krājums ir rakstnieces Ingas Žoludes piektā prozas grāmata līdzās iepriekš iznākušajiem trim romāniem — Silta zeme (2008), Sarkanie bērni (2012), Santa Biblia (2013) - un stāstu grāmatai Mierinājums Ādama kokam (2010), kas 2011. gadā saņēma Eiropas Savienības literatūras balvu.

"Inga Žolude prot būt aizkustinoši liriska un vienlaikus izvelk no savu varoņu zemapziņas slēptāko, lai asi un nesaudzīgi līdz nervam atkailinātu cilvēka esības fragmentus. Tādi mēs esam," saka rakstnieks Arvis Kolmanis.

Kā īsi rezumē pati autore: "Šīs grāmatas stāsti ir tapuši no vērošanas - visbiežāk sevis vērošanas, dabas, cilvēku vērošanas -, un no ieklausīšanās, visbiežāk klusumā, sevī, vārdos. Tēli šajos stāstos runā, taču bieži vien vārdi ir ietilpīgāki, pirms tie izteikti. Vēlējos uzrakstīt par stāstiem, ko mēs nesam sevī un par kuriem neviens, iespējams, nenojauš."

Grāmatas māksliniece ir Katrīna Vasiļevska. Grāmatas vāku noformējumā izmantots Pauļa Liepas darbs Trash Talk.

Grāmatas atvēršanas pasākums notika 10. decembrī grāmatu un kultūrpreču veikalā NicePlace Mansards.


Fragments no Undīnes Adamaites intervijas ar rakstnieci Ingu Žoludi Kultūras Dienā:

"Šajā grāmatā ļāvu galvai atpūsties, neko diži nekonstruēju un vienkārši ļāvu, lai stāsts mani nes," saka rakstniece Inga Žolude, pielikusi punktu garstāstu krājumam ar šķietami nepretenciozo un skaisto nosaukumu Stāsti.

"Inga Žolude prot būt aizkustinoši liriska un vienlaikus izvelk no savu varoņu zemapziņas slēptāko, lai asi un nesaudzīgi līdz nervam atkailinātu cilvēka esības fragmentus. Tādi mēs esam," vērtē redaktors Arvis Kolmanis. Iespējams, šie septiņi garstāsti ir visvairāk realitātē sakņotā rakstnieces grāmata. Viņa raksta par pieaugušu cilvēku dzīvi, par pārsteigumiem, kas uzklūp gan no dzīves, gan paša kā suns no nepieskatītas rūpnīcas teritorijas. "Ar šo grāmatu mana attieksme pret mākslu ir transformējusies," atzīst pati Inga Žolude. Vienkāršības virzienā.

Līdz šim esi rakstījusi gan stāstus, gan romānus. Kurā mirklī tu saproti, ka tas, ko raksti, būs stāsts vai romāns?

Tas sākas uzreiz ar ieceri. Ieceru rakstīt romānu, un tad es zinu, ka rakstu romānu. Šoreiz man uzreiz bija iecere rakstīt stāstus. Tagad, rakstot stāstu Prozas lasījumiem, sapratu, ka īsais stāsts man tomēr ir par šauru, ka es gribu pateikt daudz vairāk, nekā es tur varu ietilpināt. Garais stāsts vai arī romāns ir laba forma. Nav jādomā par vārdu un minūšu skaitu. Vari, sevi neiegrožojot, mierīgi pateikt visu, ko gribas, pakavēties pie interesantām detaļām, dialogiem, aprakstiem.

Visa intervija lasāma šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas