Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Diena ceļo padomi: Kā darbojas ierobežojums pārvadāt litija baterijas

Pērn Starptautiskā Civilās aviācijas organizācija (ICAO) precizējusi ierobežojumus par litija metāla un litija jonu akumulatoru, kā arī to saturošu ierīču pārvadāšanu ar gaisa transportu - tas nosaka, ka turpmāk šo bateriju kravas nedrīkst pārvadāt pasažieru lidmašīnās.

Pasažierus šis aizliegums neietekmē – rokas bagāžā drīkst ņemt līdzi gan mobilos tālruņus, gan klēpja datorus un citas elektroniskās ierīces. Taču drīkst ņemt līdzi tādas litija jonu baterijas, kur baterijas vatstundu (Wh) skaits nepārsniedz 100Wh.

Svarīgi zināt, ka reģistrētajā bagāžā  drīkst pārvadāt tikai tādas baterijas, kas ir pašā iekārtā, bet atsevišķas jeb rezerves litija baterijas nedrīkst likt! Kārtojot ceļasomu, jāņem vērā, ka visas baterijas ir jāņem līdzi rokas bagāžā, attiecīgi piedomājot pie iepakojuma. Katru bateriju drīkst pārvadāt, ja tā ielikta atsevišķā maisiņā.

Šis ierobežojums attiecas arī uz E-cigaretēm, e-cigāriem un e-pīpēm, kam akumulatora ietilpības un litija metāla masas daudzums nedrīkst pārsniegt 100Wh (litija-jonu baterijās) vai 2g litija (litija-metāla baterijās). Šādas baterijas ir lielākajai daļai e-cigarešu. Tās atļauts pārvadāt tikai rokas bagāžā. 

Ja gaisa kuģī vēlaties transportēt jaudīgākās elektroierīces, kur Wh skaits ir starp 100 un 160, tad pārvadājums jāsaskaņo ar aviokompāniju, kura izvērtē pārvadājamo priekšmetu, jānodrošina atbilstošu transportēšanas veidu, kā arī uzņemas risku. Tas nozīmē, ka pirms lidojuma tieši aviokompānija sniedz atļauju pārvadājumam. Parasti atļaujas tiek dotas tādiem pasažieriem, kuriem šādas baterijas nepieciešamas veselības stāvokļa dēļ vai medicīniskiem nolūkiem, piemēram, cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām, ar speciālām organisma funkcijas uzturošām medicīniskām ierīcēm. Savukārt, ja elektroiekārtas jauda ir virs 160Wh, jārēķinās, ka to noteikti nedrīkstēs pārvadāt pasažieru lidmašīnā kā bagāžu. Šāda jauda ir, piemēram, dažāda veida levitējošiem dēļiem, elektriskajiem velosipēdiem, mini segvejiem. Tomēr, neraugoties uz to, ka elektroierīces jauda var būt pat mazāka, nekā 160Wh, dažu aviokompāniju politika arī tad paredz transportēšanas aizliegumu. Tāpēc pirms lidojuma sazinieties ar savu aviokompāniju.

Citi vērtīgi ceļošanas padomi un ne tikai - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi