Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Diena ceļo padomi: Vai drīkst pārvadāt sērkociņus un šķiltavas?

Lai gan aviokompāniju mājas lapās tiek publicēts gaisa pārvadājumos bīstamo vielu un izstrādājumu saraksts, drošības kontrole lidostā joprojām atklāj salīdzinoši daudz reģistrētajā un rokas bagāžā ievietotu pašaizsardzības līdzekļu - asaru vai piparu gāzes baloniņus, lielu daudzumu šķiltavas.

Jāņem vērā, ka visi priekšmeti, ko izmantojam sadzīvē, ir ražoti uz zemes un arī paredzēti lietošanai uz zemes. Lidojuma laikā uz tiem iedarbojas dažādi faktori – vibrācija, temperatūras un atmosfēras spiediena izmaiņas, kuru ietekmē daži priekšmeti, kuri satur bīstamās vielas, var izraisīt apdraudējumu lidojuma drošībai. Piemēram, ja lidojuma laikā spiediena izmaiņu rezultātā dezodoranta saturs tiek izspiests no aerosola iepakojuma, situācija nebūs tik kritiska, taču pašaizsardzībai paredzētais baloniņa saturs gan var izraisīt nopietnu kaitējumu, tostarp pašam tā īpašniekam.

Drošības apsvērumu dēļ starp bīstamām vielām ierindoti arī sērkociņi un šķiltavas. Tās nedrīkst likt rokas bagāžā, taču atļauts pārvadāt kabatā. Ja kādu ietekmējošu faktoru dēļ šie priekšmeti aizdegas kabatā, lielāka ir varbūtība, ka pasažieris to pamanīs ātrāk, nekā tai atrodoties rokas bagāžā lidaparāta plauktā vai somā pie kājām. Katrs cilvēks kabatā drīkst pārvadāt vienu standarta izmēra iepakojumu ar sērkociņiem – bet ne lielāku! -, kā arī vienas maza izmēra šķiltavas. Tā saucamās Blue Flame šķiltavas, kas deg ar zilu liesmu, bagāžā pārvadāt aizliegts. Pat kabatā – nē. Tāpat aizliegts ņemt līdzi šķiltavu degšķidruma un gāzes rezerves.

Pirms lidojuma ir noteikti jāiepazīstas ar katras aviokompānijas noteiktajām prasībām. Ir priekšnoteikumi, kuri aktuāli visām aviokompānijām, tomēr katrai no tām ir sava politika dažādu bīstamo izstrādājumu pārvadāšanā. Ja lidostā aizliegtais priekšmets tiks atklāts drošības pārbaudes laikā un ar aviokompāniju tas nebūs saskaņots iepriekš, pasažierim jārēķinās ar ilgāku drošības pārbaudi, jo lidostas darbiniekiem nāksies sazināties ar aviokompāniju un risināt radušos problēmu.  

Citi vērtīgi ceļošanas padomi un ne tikai - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi