Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Policija pārtrauc čaulas bankas darbību; aizturētas trīs personas

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) jūnijā kādās īrētās biroja telpās Rīgā aizturēja trīs personu grupu, kas nodarbojās ar noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju lielos apmēros, veicot tā dēvētās "čaulas bankas" darbības funkciju, portāls Diena.lv uzzināja Valsts policijā.

Saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu Latvijā ir aizliegta "čaulas banku" darbība. Par "čaulas banku" tiek uzskatīta kredītiestāde, kuras vadības, personāla vai finanšu pakalpojumu sniegšanas vieta neatrodas valstī, kurā tā ir reģistrēta, un kurai nav tās darbību uzraugošās institūcijas, kā arī persona, kura sniedz kredītiestādes pakalpojumiem līdzīgus pakalpojumus, veicot bezskaidras naudas pārskaitījumus trešās personas uzdevumā, un kurai nav tās darbību uzraugošās un kontrolējošās institūcijas.ENAP darbinieki noskaidroja, ka šāda nelegāla iestāde, iespējams, darbojas Rīgā īrētās biroja telpās. Pārbaudot informāciju, tika konstatēts, ka vairākas personas veic nelikumīgu darbību, kas atbilst "čaulas bankas" funkcijām, un veic noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju lielos apmēros. Šajā noziedzīgajā darbībā bija iesaistīti arī vairāki cilvēki, kuri veica tehnisko darbu - sastādīja fiktīvus līgumus par it kā veiktiem darījumiem, veica pārskaitījumus atbilstoši iesaistīto personu norādījumiem, kā arī nodrošināja IT atbalstu. Šīs personas savas darbības aizsegam izmantoja vairākus uzņēmumus Latvijā, Igaunijā, Polijā, Krievijā un citās valstīs, kā arī to norēķinu kontus vairākās kredītiestādēs. Maksājumu apjoms, ko ikdienā veica "čaulas banka", sasniedza pat vairākus miljonus eiro. Aizturētās personas ir ārvalstu pilsoņi. Lai nodrošinātu, ka netiek iznīcināti pierādījumi, Valsts policija veica kratīšanu biroja telpās, kur atradās "čaulas banka", tam piesaistot arī pretterorisma vienību Omega. Kratīšanas laikā izdevās izņemt svarīgus pierādījumus – vairākus maksāšanas līdzekļus, informācijas nesējus, naudu, dokumentus un "melnās grāmatvedības" pierakstus. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess par aizliegtu uzņēmējdarbību un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Izmeklēšana turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas