Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Aizkrauklē joprojām konstatē leģionāru slimību izraisošās baktērijas

Vairākās Aizkraukles daudzdzīvokļu māju ūdens apgādes sistēmās joprojām konstatēta legionellas baktērijas klātbūtne, aģentūru LETA informēja Aizkraukles novada pašvaldības vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Bistere.

Aizkraukles novada pašvaldības SIA Lauma A saņēmusi pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR paņemto ūdens paraugu analīžu rezultātus, kuri parāda, ka par spīti visiem valsts atbildīgo iestāžu uzdotajiem un Aizkraukles pašvaldības SIA Lauma A, SIA Aizkraukles ūdens un SIA Aizkraukles siltums veiktajiem profilakses pasākumiem, baktērijas joprojām ir ūdensapgādes sistēmā.

"Kopš Aizkrauklē ar leģionāru slimību saslimis zīdainis, visi Aizkraukles novada pašvaldības uzņēmumi, kuri atbild par māju apsaimniekošanu, ūdensapgādi un siltumu, ir veikuši virkni dažādu pasākumu, kurus uzdevis gan Slimību Profilakses un kontroles centrs (SPKC), gan Veselības inspekcija (VI), un kuru mērķis bija iznīcināt legionellas baktēriju Aizkraukles novada daudzdzīvokļu mājās," pauda Bistere.

Lai redzētu, vai veiktie pasākumi ir bijuši efektīvi, pēc veiktajiem pasākumiem pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR pēc SIA Lauma A pasūtījuma paņēmis 16 karstā un aukstā ūdens paraugus - Lāčplēša ielā 9 pagrabtelpās un saslimušā bērniņa dzīvoklī, Maurēnu ielā 4, Draudzības krastmalā 2, Gaismas ielā 6, Lāčplēša ielā 12, Lāčplēša ielā 37 un Sprīdīša ielā 2. Šīs mājas izvēlētas tāpēc, jo pēc apsaimniekotāja datiem tajās varētu būt vislabvēlīgākā situācija šādas baktērijas vairoties spējai.

Jaunākie rezultāti parāda, ka SPKC un VI ieteiktie un Aizkraukles novada pašvaldības uzņēmumu veiktie pasākumi nav bijuši gana efektīvi, jo sešās no septiņām mājām joprojām uzrāda baktērijas klātbūtni, turklāt baktērija joprojām ir atrodama arī daudzdzīvokļu mājā Lāčplēša ielā 9, kurā kopš mazuļa saslimšanas pret legionellas baktēriju ir veikts "pamatīgs triecienuzbrukums". "Tiesa, saslimušā zīdainīša dzīves vietā ņemtajos karstā un aukstā ūdens paraugos kaitīgās baktērijas nebija. Baktērija nelielā daudzumā šajā mājā tika atklāta pagrabā ņemtā karstā ūdens paraugā, taču apsaimniekošanas uzņēmums SIA Lauma A to pamato ar faktu, ka ūdens ņemts no ūdens sistēmas atzara, kurā otrās dezinfekcijas ķīmiskais reaģents neiekļuva. Tas gan neizslēdz iespēju, ka pie labvēlīgiem apstākļiem tā nevarētu sākt atkal vairoties," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Leģionāru slimības baktērija nav konstatēta vien daudzdzīvokļu mājas Sprīdīša ielā 2 ņemtajos karstā un aukstā ūdens paraugos.

Arī SIA Aizkraukles ūdens pēc veiktās novada ūdensapgādes sistēmas skalošanas pasūtījusi BIOR veikt pārbaudi divās vietās: izejā uz pilsētu un ievadā uz Lāčplēša ielu 9, un tur baktērijas klātbūtne netika konstatēta, kas ļauj secināt, ka, visticamāk, kaitīgo baktēriju perēkļi ir pašās daudzdzīvokļu mājās nevis kopējā ūdens apgādes sistēmā.

Saskaņā ar ieteikumiem jau kopš marta vidus Aizkrauklē visās daudzdzīvokļu mājās karstais ūdens aiz siltummaiņa ir 60 grādi pēc Celsija skalas. SIA Aizkraukles ūdens pēc VI uzdevuma ir veicis visas novada ūdensapgādes sistēmas skalošanu, pievienojot hloru saturošu līdzekli, savukārt māju apsaimniekotājs un pašvaldība maksimāli informējusi iedzīvotājus par veicamajiem pasākumiem. Daudzdzīvokļu mājā Lāčplēša ielā 9 papildu jau minētajiem darbiem joprojām katru nakti temperatūra ūdensvadā uz stundu tiek paaugstināta līdz 70 grādiem, veidojot tā saucamo termošoku, kurā baktērijai būtu jāiznīkst trīs minūšu laikā, turklāt pēc tam, kad Aizkrauklē bija pabeigta visas ūdensapgādes sistēmas skalošana, šajā mājā papildu dezinfekciju divas dienas veica SIA Ūdens risinājumi.

Jau vēstīts, ka daudzdzīvokļu nama ūdensvadā Aizkrauklē izplatījusies leģionāru slimību izraisošā baktērija, un mazulim, kurš dzīvo Lāčplēša ielas 9.namā Aizkrauklē, apstiprināta leģionāru slimība.

Legionelozes baktērija dažādās koncentrācijas atklāta gan daudzdzīvokļu mājas Lāčplēša ielā ūdensvadā pagrabā, gan pašā dzīvoklī, kur saslimis bērns. Citur pilsētā analīzes ņemtas netika, jo to neparedz normatīvie akti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas