Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Budžetā neparedzēs līdzekļus par pašvaldību apvienošanos

2012.gada valsts budžetā netiks paredzēts finansējums 200 000 latu apmērā novada infrastruktūras attīstībai pašvaldību apvienošanās rezultātā. Vienlaikus gan paredzēts mehānisms iepriekš ņemto aizņēmumu dzēšanai.

Liecina valdības sagatavotā atbilde Saeimai.

Šiem mērķiem kopumā nākamgad būtu nepieciešami seši miljoni latu, kurus budžeta konsolidācijas apstākļos visām pašvaldībām nav iespējams piešķirt. Tāpēc Ministru kabinets nolēmis, ka finanšu ministram būs tiesības dzēst Valsts kasē ņemto pašvaldību aizņēmumu neatmaksāto daļu.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija bija nosūtījusi vadībai lūgumu izskatīt tai adresētajā Alojas novada domes lūgumu piešķirt 2012.gadā no valsts budžeta finanšu līdzekļus maksājumu veidā 200 000 latu apmērā novada infrastruktūras attīstībai.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā ir noteikts, ka no valsts budžeta finanšu līdzekļus maksājuma veidā 200 000 latu apmērā novada infrastruktūras attīstībai piešķir par katru novadā ietilpstošo teritoriālo vienību novada pašvaldībai, kura vietējo pašvaldību apvienošanās rezultātā izveidota 2009.gadā.

Atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas sniegtajai informācijai, lai nodrošinātu likuma izpildi, ministrijai 2012.gadā ir nepieciešami papildus 6 000 000 latu, tai skaitā arī Alojas novada pašvaldības teritoriālajai vienībai Brīvzemnieku pagastam 200 000 latu apmērā.

Kā norādījusi valdība, lai pildītu uzņemtās saistības pret Eiropas Komisiju (EK) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF), turpinātu īstenot Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmu, nodrošinātu stingru valsts budžeta disciplīnu, pakāpenisku budžeta deficīta samazināšanu 2012.gadā līdz Māstrihtas kritērijos noteiktajiem 3% no IKP, arī 2012.gadā ir nepieciešams veikt fiskālo konsolidāciju.

Apzinoties Latvijas mērķi izpildīt Māstrihtas kritērijos noteikto attiecībā uz inflācijas līmeni, 2012.gada budžeta sagatavošanā faktiski nav iespējams izmantot kā fiskālās korekcijas instrumentu nodokļu un nodevu likmju paaugstināšanu vai bāzes paplašināšanu, attiecīgi konsolidācijas pasākumi pamatā ir plānojami budžeta izdevumu samazināšanas virzienā.

Līdz ar to papildu līdzekļu piešķiršana 6 000 000 latu apmērā ir iespējama, tikai samazinot finansējumu kādas citas funkcijas izpildei. Vienlaikus gan budžetā tiks paredzēta iespēja pašvaldībām par attiecīgu summu dzēst Valsts kasē ņemtos aizņēmumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas