Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Lietus gāž zemkopju labību veldrē

Vasara zemkopjiem sagādā arvien vairāk raižu. Lielās lietavas sagāzušas veldrē daudzus labības laukus, ziņo portāls bauskasdzive.lv.

"Situācija ir bēdīga. Ne visos, bet ļoti daudzos laukos labība sagūlusi. Protams, nevienu zemnieku veldre nav izputinājusi, taču problēmas tā rada," atzīst SIA Mālnieki valdes priekšsēdētājs Uvis Slakteris. Sakritušas labības novākšanai nāksies tērēt vairāk laika. Iespējama arī zemāka graudu kvalitāte.

U. Slakteris stāsta, ka pirms pāris nedēļām kādās lietavās divās stundās nolijuši 32 milimetri, naktī uz 12. jūliju nokrišņu daudzums Bauskas pievārtē sasniedzis septiņus milimetrus. Ja tam klāt pievieno vēja brāzmas, tad labībai to visu grūti izturēt. Zemnieks atzīst, ka maksimāli centies ievērot visus tehnoloģiskos nosacījumus, tomēr daba ienes savas korekcijas.

Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra Bauskas konsultāciju biroja augkopības speciāliste Ieva Litiņa skaidro, ka veldri zemnieku laukos veicinājusi vairāku apstākļu sakritība. Bija labvēlīga ziema, labība izauga bieza, vārpas lielas, tām bija grūti pretstāvēt lietum un vējam. Sakrišanu veldrē ietekmēja sēklu izvēle, augšanas regulēšana, barības vielu pielietojums. Arī intensīvais lietus, kuru pavadīja vēja brāzmas, ir nācis par sliktu. Protams, ražu novākt varēs, bet graudiem var pazemināties kvalitāte, lielāki būs zudumi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas