Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mārupes domes deputāti atbalsta Babītes novada nodalīšanu no Mārupes novada

Mārupes novada domes deputāti trešdien atbalstījuši Babītes novada nodalīšanu no Mārupes novada.

Šodien domes sēdē, skatot jautājumu par iedzīvotāju iniciatīvu, lielākā daļa deputātu pauda atbalstu Mārupes novada sadalīšanai.

Kā deputātiem skaidroja Mārupes Mērs Andrejs Ence (LRA), šis lēmums tikšot nosūtīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Saeimas frakcijām, kuras ir prasījušas šādu domes lēmumu.

Domes sēdē opozīcijas deputāti, kuri kritizēja šo lēmumu, uzsvēra, ka tieši Mārupes domes priekšsēdētājam Andrejam Encem (LRA) ir jāuzņemas atbildība par to, ka Babītes novada iedzīvotāji nav sajutuši ieguvumus no novadu reformas.

Ence, kurš iepriekš bija Babītes novada mērs, bet tagad vada Mārupes novada domi, opozīcijas deputātu ieskatā ir atbildīgs par visu novada attīstību. Tādēļ, ja Babītes pagasta iedzīvotāji ir neapmierināti, ka nenotiek pagasta attīstība, atbildība jāuzņemas mēram.

Tieši viņš esot atbildīgs par reformas mērķu nesasniegšanu, kā arī par Babītes pagasta infrastruktūras neattīstīšanu un par to, ka novadā nav sabiedriskā transporta un citiem jautājumiem.

Mārupes mēram tika uzdoti jautājumi par to, kurš būs atbildīgs par nesaimniecisku novada pašvaldības līdzekļu izlietošanu. Trīs gadus pēc reformas ir pieņemti daudzi lēmumi par uzņēmumu un iestāžu apvienošanu, kam tika izlietots finansējums, bet pēkšņi tiekot lemts par novada sadalīšanu.

Opozīcijas deputāts Aivars Osītis (LA) pieļāva, ka vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs, lai izvērtētu  Ences iesaisti parakstu vākšanas procesā par novada sadalīšanu.

 Osītis pārmeta mēram, ka viņš izmantojis administratīvos resursus uzliekot par pienākumu atsevišķām iestādēm Babītes un Salas pagastā vākt parakstus par novadu sadalīšanu. 

Opozīcijas deputātu ieskatā, Babītes novada iedzīvotāju savāktie paraksti par novadu sadalīšanu esot apliecinājums tam, ka Ence nemāk vadīt novadu.

Savukārt koalīcijas deputāti uzsvēra, ka ir jāņem vērā iedzīvotāju viedoklis un novadiem jāšķiras draudzīgi. 3000 iedzīvotāju, kuri ir parakstījušies par novada sadalīšanu, esot liels skaits un šie iedzīvotāji esot jāuzklausa.

Kā ziņots, otrdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēdē tika skatīts jautājums par iniciatīvu "Atdalīt Babītes novadu no Mārupes novada".

Komisijas sēdē tika izskaidrots, ka novadu teritorijas var grozīt ar valdības lēmumu. Savukārt pieņemt lēmumus par tik būtiskām izmaiņām, kā esošo novadu sadalīšana un jaunu novadu izveidošana, var tikai ar Saeimas lēmumu.

Līdz ar to, ja tiks skatīti grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā un tiks iesniegts priekšlikums par Mārupes novada sadalīšanu, Saeimas deputātiem tas būšot jāizskata.

Kā liecina informācija portālā "Manabalss.lv", līdz trešdienas pusdienlaikam bija savākti 3077 paraksti par iniciatīvu atdalīt Babītes novadu no Mārupes novada.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas