Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rēzeknes pašvaldība ir iesniegusi FM 2024.gada budžeta projektu

Atbilstoši Pašvaldību finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas un finanšu stabilizācijas projektu saskaņošanas pastāvīgās komisijas uzdevumam Rēzeknes pašvaldība ir iesniegusi Finanšu ministrijā (FM) 2024.gada budžeta projektu, informēja FM pārstāvji.

FM vērtē saņemtos dokumentus, kurus plānots izskatīt komisijas sēdē trešdien, 24.janvārī. Komisijas sēdē piedalīsies finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) un ir uzaicināti arī pašvaldības pārstāvji.

Pašvaldībai bija uzdevums iesniegt Pašvaldību finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas un finanšu stabilizācijas projektu saskaņošanas pastāvīgajai komisijai sabalansētu 2024.gada budžeta projektu, kurā paredzēts, ka šā gada izdevumi tiek nosegti ar šā gada ieņēmumiem. Nepieciešamības gadījumā pašvaldībai jāveic budžeta izdevumu optimizācija un brīvprātīgo funkciju pārskatīšana.

Atbilstoši normatīvo aktu regulējumam gadskārtējam pašvaldības budžetam jābūt apstiprinātam domē ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta likuma izsludināšanas. 2024.gadā pašvaldībām kārtējā gada budžeti ir jāpieņem līdz 21.februārim.

Likumā par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam Ministru kabinetam ir noteiktas tiesības lemt par nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem, tajā skaitā par nepieciešamo valsts budžeta aizdevumu uzņemto saistību izpildei šā likuma noteiktā pašvaldību aizņēmumu kopējā palielinājuma ietvaros. 

FM gatavo iesniegšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par atbalsta pasākumiem, kas nodrošinātu ilgtermiņa finanšu stabilitātes atjaunošanu Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā.

Jau ziņots, ka Rēzeknes pašvaldības 2023.gada budžeta izstrādē ir pieļauti vairāki pārkāpumi, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kurā vērtēts, vai Rēzeknes pašvaldības rīcība budžeta un finanšu vadībā ir atbilstoša regulējumam.

Revīzijā VK sniegusi negatīvu atzinumu, kā galvenos iemeslus norādot nepietiekamu esošās situācijas izvērtējumu, paļaušanos uz finansējuma pieejamību un budžeta vadības un grāmatvedības uzskaites procesa sadrumstalotību.

VK norāda, ka Rēzeknes kopbudžetu veido deviņu institūciju budžeti, ko katra no tām atsevišķi sagatavo un iesniedz Rēzeknes Finanšu pārvaldē apkopošanai un pārbaudei. Savukārt budžeta izstrādes virzību nodrošina Kapitālinvestīciju programmas un budžeta procesa vadības grupa, kuras uzdevumos ietilpst ieņēmumu prognožu izskatīšana un akceptēšana, izdevumu kontrolskaitļu izskatīšana un akceptēšana, investīciju prioritāšu noteikšana, budžeta projekta kopsavilkuma akceptēšana un virzība apstiprināšanai.

Tāpat budžeta izstrādes virzību nodrošina arī Finanšu un budžeta komiteja, kuras viens no uzdevumiem ir izskatīt un apstiprināt pašvaldības budžetu pirms tā virzīšanas apstiprināšanai domes sēdē.

Kopš 2023.gada maija, kad FM vērsa Rēzeknes uzmanību uz augstām uzņemtajām saistībām un noteica sagatavot rīcības plānu finanšu situācijas stabilizēšanai, bija kritiski svarīgi iegūt korektu finanšu informāciju, norāda VK. Revīzijā konstatēta gan Rēzeknes sagatavotā rīcības plāna nesakritība ar budžeta grozījumiem, gan būtiski trūkumi Rēzeknes stabilizācijas plānā.

Vienlaikus VK pārstāvji aģentūrai LETA atzina, ka jau revīzijas laikā VK ir sadarbojusies ar tiesībsargājošajām iestādēm - Valsts policiju un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). Informācijas apmaiņa noritējusi gan revīzijas laikā, gan turpinās šobrīd.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas