Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šogad glābēji palīdzējuši 24 cilvēkiem, kuri apmaldījušies mežā

Šogad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) palīdzība bijusi nepieciešama 24 cilvēkiem, kuri bija apmaldījušies mežā un purvos, aģentūru LETA informēja VUGD.

2016.gadā ugunsdzēsēji izglāba 70 mežos vai purvos apmaldījušos cilvēkus, bet šogad VUGD palīdzība bija nepieciešama jau 24 cilvēkiem, kuri bija apmaldījušies. Iemesli, kādēļ cilvēki apmaldījušies ir dažādi - kāds aizrāvies ar sēņošanu, ogošanu un nav pamanījis, kur aizgājis, bet cits uzticas ierīcēm, kuras izlādējas vai sēņo sev nepazīstamās vietās.

Lai neapmaldītos mežā, negūtu pamatīgu izbīli vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, VUGD aicina iedzīvotājus ņemt vērā vairākus ieteikumus. Glābēji iesaka pirms došanās mežā, informēt piederīgos par meža velšu lasīšanas vietu un laiku, kad plānots atgriezties no meža. Tāpat meža apmeklētājiem ieteikts valkāt spilgtu apģērbu, lai apmaldināšanās gadījumā glābēji cilvēku varētu atrast.

Pirms došanās mežā glābēji rosina uzlādēt mobilo telefonu un paņemt līdzi pirmās palīdzības piederumus, ūdens pudeli un šokolādi, jo tie nepieciešamības gadījumā palīdzēs atgūt nepieciešamo enerģiju. Tāpat noderēs arī svilpīte un kompass, ar kuriem vajadzības gadījumā varēs norādīt atrašanās vietu un sekojot norādēm izkļūt no meža.

Apmaldīšanās gadījumā ieteikts neļauties panikai un nemēģināt sākt haotiski staigāt pa mežu un meklēt atpakaļceļu.

Ja tomēr cilvēks iekrīt purvā vai akacī, tad tikai mierīgas un apdomātas darbības palīdzēs izglābties. Strauji un haotiski vicinot rokas un kājas, cilvēks tikai vēl dziļāk iestigs purvā vai iegrims akacī. Tāpēc šādos gadījumos ieteikts mēģināt atrast jebko, aiz kā varētu pieturēties vai aizķerties un lēnām izvilkt sevi ārā.

Ja pašu spēkiem nebūs iespējams izkļūt no meža, tad nekavējoties jāzvana glābējiem pa tālruni 112 un nosaukt tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus.

 

Top komentāri

Dāvis
D
Priecājos par izglābtajiem un domāju: kas tie ir par ķēmiem, kas lien mežā un ārā netiek! Kad es pirms gadiem 60 sāku bieži bekot, tad tādas lietas nedzirdēja, tagad katrā meža kvartālā pa nojukušajam. Pie tam katru dienu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas