Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Aicinām partijas spert konkrētus soļus uzticamības atgūšanai

Pirms gaidāmām 10.Saeimas vēlēšanām uzticība politiskajām partijām Latvijas vēlētāju vidū ir sasniegusi satriecoši zemu līmeni. Politiskās partijas veido vienu no demokrātijas pamatiem. Ja vēlētājiem zūd uzticība pašam pamatam, zūd arī uzticība demokrātijai.

Vēlēšanu reformas biedrība ir pārsteigta, ka tikai dažas partijas ir šo jautājumu aktīvi uzrunājušas, tādēļ ir vērsusies pie politiskajām partijām un apvienībām ar lūgumu un diviem konkrētiem ierosinājumiem, kā vairot uzticību ne tikai politiskām partijām, bet demokrātiskai sistēmai Latvijā.

Katrai partijai un apvienībai ir nepieciešams publiski atzīt radušos neuzticību un nākt ar pašnovērtējumu par savu lomu un saviem darbiem, kas vēlētāju uzticību ir vājinājuši. Saprotams, tas nebūs viegli, bet tas būtu pirmais drosmīgais solis vēlētāju uzticības iegūšanai. Otrais solis būtu izklāstīt vēlētājiem, ko katra partija un apvienība ir darījusi un darīs pēc 10.Saeimas vēlēšanām, lai gūtu sev vēlētāju uzticību. Mēs aicinām partijas un apvienības neargumentēt, ka fakts, ka vēlētāji par tām ir nobalsojuši, nozīmēs, ka viņi tiešām šai partijai uzticas. Tikpat labi tas norāda, ka vēlētāji izpilda savu pilsoņa pienākumu balsot un balso par partiju vai apvienību, pret kuru viņu neuzticība ir vismazākā.

Vēlēšanu reformas biedrība aicina partijas un apvienības ierakstīt savā programmā konkrēti un skaidri, kādas maiņas tās 10.Saeimā centīsies panākt, lai veicinātu demokrātijas pilnveidošanu Latvijā un vēlētāju uzticību sev, Saeimai un politiskajiem procesiem kā tādiem Latvijā.

Vēlēšanu reformas biedrība ir gandarīta, ka vienu no tās ierosinājumiem –  kandidātiem paredzēt iespējas balotēties tikai vienā konkrētā vēlēšanu apgabalā - Saeima ieviesa 2009.gada 26.februārī. Pēc šī grozījuma SKDS aptauja liecināja, ka Saeima ir paudusi vēlētāju vairākuma gribu –  64% atbalstīja šo maiņu, tikai 15% neatbalstīja un 21% neizteicās ne par, ne pret. Aicinām partijas un apvienības spert nākamos divus soļus demokrātijas virzienā.

Vēlēšanu reformas biedrība ierosina partiju un apvienību programmās iekļaut divus biedrības ierosinājumus, ar kuriem iepazīstinājām jau 2007.gada beigās, proti, arī Saeimas vēlēšanās ieviest vēlētāju reģistru un piecu esošo Saeimas vēlēšanu apgabalu vietā izveidot 13 apgabalus ar ne mazāk kā sešām, bet ne vairāk kā deviņām deputātu vietām katrā apgabalā. Abas maiņas mazinātu plaisu starp vēlētājiem un deputātiem, kas ir viens no būtiskajiem priekšnosacījumiem vēlētāju uzticības atgūšanai un demokrātijas veicināšanai Latvijā.

No abām ieguvējas būs arī politiskās partijas. Balsošana Saeimas vēlēšanās ar vēlētāju reģistru novērstu manipulācijas, kas ar pašreizējo kārtību pieļauj vēlētāju pārvietošanu no viena apgabala uz citu, lai vairotu kāda kandidāta iespējas iekļūt Saeimā. Šīs nav tikai teorētiskas iespējas. Šāda rīcība ir bijusi. Tā ir pretrunā ar Satversmes 6. un 7.panta būtību un ir klaji negodīga. Ieguvējas no reģistra ieviešanas Saeimas vēlēšanās būs partijas un kandidāti, kas rīkojas atklāti un godīgi.

Arī  no mazākiem Saeimas vēlēšanu apgabaliem politiskās partijas būs ieguvējas. (Lai nerastos pārpratumi, mēs neierosinām pārēju uz mažoritāru sistēmu Saeimas vēlēšanās. No vienas puses, tā radītu vēl lielāku fragmentāciju kā tagad, un no otras puses, veicinātu etnisko šķelšanos). Mazākos apgabalos partijām būs vieglāk uzturēt kontaktu ar vēlētājiem, izprast viņu vajadzības, veidot atbilstošas programmas un tās vēlētājiem izskaidrot. Darbojoties vairāk lokalizēti, partijām būs labākas iespējas sev piesaistīt spējīgus vietējos talantus, kam vēl nav bijušas izdevības sevi parādīt un pierādīt plašākā sabiedrībā. Partijām augtu vietējie vadītāji, kas ar laiku būtu guvuši pietiekamu pieredzi, lai ieņemtu atbildīgus posteņus partiju vadībās.

Lūdzam partijas un apvienības šo maiņu ieviešanu Saeimas vēlēšanu likumā uzskatīt par prioritāti 10.Saeimas sasaukumā!

Vēlēšanu reformas biedrība uzskata, ka šie lūgumi un ierosinājumi ir saprātīgi un pašsaprotami, lai veicinātu vēlētāju uzticību partijām un Latvijas politiskiem procesiem.

* Vēlēšanu reformas biedrības valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas