Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Aizturētā Livanoviča vadīta firma pirkusi īpašumu no "Latvenergo" Meļko meitas

"Latvenergo" amatpersonu lietā aizturētā biznesa konsultanta Andreja Livanoviča vadīta firma 2007.gada vasarā par teju ceturtdaļmiljonu latu iegādājusies nekustamo īpašumu no cita šajā lietā aizturētā - "Latvenergo" viceprezidenta Aigara Meļko - meitas, liecina vienotās datorizētās zemesgrāmatas dati.

Tieši 2007.gadā Livanoviča konsultāciju kompānija "Energy Consulting" guva rekordpeļņu - 1,81 miljonu latu, kas ļāva viņam ierindoties 38.vietā "Baltic Screen" un laikraksta "Dienas Bizness" veidotajā Latvijā vispelnošāko personu topā.

Peļņa esot bijusi iespējama, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem. Neoficiāli nozares pārzinātāji izsaka minējumus, ka šīs konsultācijas varētu būt saistītas ar ārvalstu kompāniju biznesa interesēm Latvijā, tostarp dalību konkursos. Livanovičs iepriekš bija arī enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvis Baltijā, bet "Alstom" ir ilggadējs "Latvenergo" partneris dažādos rekonstrukcijas projektos.

Kriminālprocesu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis par "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, kad Livanovičam pilnībā piederošā "Energy Consulting" guva ievērojamu peļņu - pēc aģentūras LETA aprēķiniem, kopumā teju trīs miljonus latu.

Kriminālprocess sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu.

Viens no pasaulē visizplatītākajiem paņēmieniem ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana darījumos ar nekustamajiem īpašumiem.

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins kā reāli izmantotu shēmu minēja gadījumus, kad darījumus ar īpašumiem veic valsts amatpersonu radinieki - gan bērni, gan citi ģimenes locekļi - vai tuvi ģimenes draugi.

Tomēr pats par sevi fakts, ka ar konsultāciju uzņēmumu saistīta firma iegādājas īpašumu no tādas amatpersonas radinieka, kuras vadītā kompānija nodrošinājusi pasūtījumu konsultācijas uzņēmuma klientam, vēl nav vērtējams kā šaubīgs, ja nav zināmas precīzas īpašuma vērtības un pārdošanas cenas attiecības, atzina eksperts.

Divstāvu īpašumu rindu māju projektā Upesciema ielā, Berģos, ar zemi tobrīd 22 gadus vecā Kristiāna Meļko iegādājusies 2004.gada novembrī par 45 000 latu, bet 2007.gada augustā no viņas to atpirkusi Livanoviča vadītā SIA "AGZ" jau par 230 000 latu. Īpašuma pirkumam nav izmantots hipotekārais aizņēmums.

Livanovičs uzņēmumu "AGZ" vada kopš 2007.gada aprīļa, kad par tā vienīgo īpašnieci kļuvusi kāda Igaunijas kompānija "Osauhing Isengar". Uzņēmums "AGZ" kopš tā laika reģistrēts Livanoviča dzīvesvietā Mārupē.

Patlaban Livanovičs šo īpašumu mēģina pārdot, liecina internetā pieejamā informācija. Cena noteikta 120 000 eiro jeb aptuveni 84 000 latu.

Laikrakstā "Dienas Bizness" 2009.gada sākumā Livanovičs uzņēmuma "Energy Consulting" lielo peļņu 2007.gadā komentējis šādi: "Tas ir tāds pīķis kā Everests Himalajos. Tas bija ļoti trekns gads, ar kura augļiem man jāapietas daudz prātīgāk nekā Aigaram Kalvītim ar saviem treknajiem gadiem. Manā konsultāciju biznesā viens cikls ir 5-6 gadi. Tas nozīmē, ka es uz šīs peļņas rēķina dzīvoju iepriekšējos divus gadus un vēl dzīvošu 3-4 gadus. Jāturpina strādāt, un ar peļņu jāapietas ļoti prātīgi. Es to uztveru kā lielu debesu dāvanu, par kuru jābūt pateicīgam un ar kuru jāapietas ļoti prātīgi. 2008.gadā peļņa būs, taču daudzas reizes mazāka, bet 2009.gadā - vēl mazāka."

Livanovičs bijis arī "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Meļko biznesa partneris kompānijā "Innovia", liecina "Firmas.lv" informācija. Miķelsonam un Meļko pieder katram pa 33,75% SIA "Innovia" daļu. Livanovičam līdz pat pagājušā gada augustam piederēja 5% "Innovia" daļu, un viņš bijis šī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Livanovičs bija viens no "Innovia" dibinātājiem 2006.gada maijā, Meļko iesaistījies mēnesi vēlāk, bet Miķelsons - 2008.gadā.

No 2006.gada novembra līdz pagājušā gada novembrim Livanovičs bija arī Daugavpilī reģistrētā uzņēmuma SIA "Būvenergoserviss" valdes loceklis. KNAB ir aizturējis arī "Būvenergoservisa" vienīgo īpašnieku un valdes priekšsēdētāju Mihailu Paladiju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā ziņots, KNAB saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām ir aizturējis septiņus cilvēkus - piecus uzņēmuma darbiniekus un divas privātpersonas. KNAB aizturētās "Latvenergo" koncerna amatpersonas ir Miķelsons, Meļko, AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis, apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce. Savukārt aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB aizturētās privātpersonas ir Paladijs un Livanovičs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas