Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bērziņa atkārtotai ievēlēšanai nepietiek balsu

Vienotības valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ir atklāti pateikusi Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, ka viņa atkārtotu ievēlēšanu šajā amatā neatbalsta visi Vienotības frakcijas deputāti. Arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai!–TB/LNNK (NA) frakcijā, kuras deputātu vairākums Valsts prezidenta amatā redzētu konstitucionālo tiesību juristu Egīlu Levitu, par Bērziņa izredzēm ir dažādi viedokļi, ceturtdien atzina apvienības līderis Gaidis Bērziņš.

Savukārt Zaļo un Zemnieku savienības vadība iepriekš ir vēstījusi - ja Bērziņš piekristu vēlreiz kandidēt, partija viņu atbalstītu, taču tā neplāno vākt vairākuma atbalstu. Āboltiņa žurnālistiem ceturtdien pieļāva, ka šādas iespējas ir pašam Valsts prezidentam, kurš var tikties ar frakcijām un pārliecināt par sevi.

Uz norādi, ka tādā gadījumā koalīcijas plāni vienoties par kopīgu kandidātu var arī neīstenoties gadījumā, ja Bērziņš nolemj kandidēt, jo viņu var ievēlēt tikai ar opozīcijas atbalstu, Āboltiņa sacīja, ka neesot pārliecības, vai šādu vairākumu var nodrošināt arī ar opozīcijas balsīm. No tā var secināt - ļoti iespējams, ka Bērziņš tāpat kā Valdis Zatlers nostrādās tikai vienu prezidentūras termiņu.

Savukārt no pašreizējā prezidenta puses nekādi jauni komentāri par šo tēmu pašlaik nav gaidāmi. Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Līga Krapāne portālam Diena.lv atkārtoja jau iepriekš teikto - Bērziņš lēmumu par kandidēšanu uz Valsts prezidenta amatu uz vēl vienu termiņu paziņos aprīlī.

Par Valsts prezidentu, iespējams, nekļūs arī Levits, jo viņu savukārt neatbalsta Zaļo un Zemnieku savienība. "Egīls Levits ir cienījams kandidāts, bet mēs nevaram viņu izlikt un eksperimentēt kā ar izmēģinājuma trusīti, ja nav garantēta vairākuma atbalsta," sacīja Āboltiņa.

Tikmēr Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars, kurš pagaidām ir vienīgais zināmais amata pretendents, kurš tiks izvirzīts prezidenta vēlēšanām, tiekas ar vēlētājiem reģionos kā Valsts prezidenta kandidāts. Āboltiņa atzina, ka opozīcijas partijai, kuras reitings nav sevišķi augsts, tā ir laba iespēja parādīt sevi vēlētājiem un no publicitātes viedokļa tas ir "labs PR gājiens". Taču, viņasprāt, būtu tikai godīgi, ja Bondars arī godīgi pateiktu cilvēkiem, ka viņa ievēlēšanu atbalsta tikai astoņi Saeimas deputāti, vai pat septiņi, jo Dainis Liepiņš pašlaik nepiedalās Saeimas lēmumu pieņemšanā.

Koalīcijas partiju līderi ir vienojušies īstenot apņemšanos un rīkot publiskās tikšanās. Gaidis Bērziņš informēja, ka nākamā notiks 17. martā pulksten 15 Latvijas Zinātņu akadēmijas sēžu zālē. Vēl viena diskusija iecerēta juristu auditorijā. Par Valsts prezidenta vēlēšanām tiks runāts arī Nacionālās apvienības frakcijas izbraukuma sēdē, kas 20. martā notiks Rēzeknes augstskolā.

Vienotība savukārt 23.martā plāno uz tikšanos par Valsts prezidenta vēlēšanām pulcēt dzelzceļa pārvadātāju asociācijas biedrus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas