Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Brazovska pārvēlēšanai FKTK joprojām nav VL-TB/LNNK un Olšteina grupas atbalsta

Dienu pirms balsojuma Saeimā politiskie spēki nav mainījuši iepriekš pausto nostāju jautājumā par Jāņa Brazovska atkārtotu apstiprināšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatā, tāpēc Brazovska izredzes tikt vēlreiz apstiprinātam amatā joprojām ir neskaidras un varētu būt atkarīgas no apvienības Saskaņas centrs (SC) deputātu izvēles.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis norādīja, ka frakcija trešdien pēc tikšanās ar Brazovski ir nolēmusi neatbalstīt viņa kandidatūru. Līdzīgu atbildi sniedza neatkarīgo deputātu pārstāve Elīna Siliņa, kura apliecināja, ka pie frakcijām nepiederošie deputāti ceturtdien balsos pret Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un finanšu ministra Andra Vilka (V) izvirzīto kandidātu.

Tieši VL-TB/LNNK sašķobīja Brazovska pozīcijas, tādējādi saņemot pārmetumus par mēģinājumiem destabilizēt Latvijas finanšu iestāžu uzraudzību un saasinot attiecības valdošajā koalīcijā. Pretestību Brazovskim organizējis VL-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga. Politiķis izteicās, ka Brazovskis jau gana ilgi darbojies FKTK vadībā un esot laiks viņu nomainīt ar kādu citu. Pēc Parādnieka domām, Brazovska vietā banku uzraudzībā varētu darboties bijušais Latvijas Krājbankas vadītājs Andris Nātriņš, kurš tur strādāja no 2003. līdz 2006.gadam.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka sarunā ar kandidātu kā viens no politiskā spēka argumentiem pret Brazovski tika minēts fakts, ka viņš amatā bijis divus termiņus pēc kārtas un partija uzskata, ka trešā termiņa ieņemšanas ierobežojumi būtu jāattiecina uz visiem FKTK vadošajiem darbiniekiem. Pēc sarunas ar Brazovski neviens no frakcijas pārstāvjiem neesot rosinājis mainīt nacionālās apvienības iepriekš pieņemto pozīciju.

Savukārt Brazovskis savas izredzes ceturtdien tikt apstiprinātam amatā joprojām vērtēja kā 50 pret 50. Viņš sarunas ar nacionālās apvienības pārstāvjiem nodēvēja kā "ļoti labas un konstruktīvas", jo uzdotie jautājumi bijuši profesionāli un pamatoti.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pozīcija nav mainījusies un daži deputāti gatavojas balsot par Brazovski, bet pārējie balsos pret vai atturēsies, norādīja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska. Iepriekš ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis bija minējis, ka par Brazovska ievēlēšanu būšot trīs līdz pieci ZZS pārstāvji.

SC būs brīvais balsojums, un daļa no politiskā spēka deputātiem ir noskaņoti balsot "par" un daļa ir noskaņota balsot "pret", sacīja SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Viņš skaidroja, ka daļa deputātu uzskata, ka jābalso pret pašreizējā FKTK priekšsēdētāja vietnieka atkārtotu apstiprināšanu, jo viņš esot vairāku banku krīžu galvenais grēkāzis. Savukārt citi norāda, ka ne jau viens Brazovskis esot vainīgs, jo atbildība par banku krīzēm ir jāuzņemas arī tajā laikā pie varas esošajām valdībām un Latvijas Bankai. Viņi arī uztraucas, ka Brazovska vietā parādīsies vēl sliktāks, ar politiskajām partijām saistīts kandidāts, norādīja Urbanovičs.

Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis apliecināja, ka Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) partijas biedri Saeimā nav mainījuši savu viedokli un politiskā spēka deputāti ceturtdien balsos par LB prezidenta un finanšu ministra izvirzīto kandidātu. Arī Reformu partijas (RP) deputāti balsos par, pavēstīja RP preses pārstāve Daiga Holma.

25.oktobra Saeimas sēdē kā viens no darba kārtības jautājumiem ir iekļauts balsojums par Brazovska atkārtotu apstiprināšanu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā. Pagājušajā nedēļā šī jautājuma izskatīšana tika atlikta, lai mēģinātu atrast atbalstu Brazovska pārvēlēšanai.

Saeimā SC frakcijā ir 31 deputāts, Vienotībā ir 20 deputāti, RP 16 deputāti, VL-TB/LNNK 14 deputāti un ZZS 13 deputāti. Parlamentā strādā arī seši pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Brazovska pilnvaras FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā beidzas 26.oktobrī. Ja šonedēļ netiks apstiprināts FKTK priekšsēdētāja vietnieks, līdz jauna kandidāta izvirzīšanai un apstiprināšanai FKTK padome strādās četru, nevis piecu padomes locekļu sastāvā, informēja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas