Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
"Ja gribu darīt kaut ko nozīmīgu, vienīgais veids ir doties politikā"

Cīņa par Rīgas atslēgām. Juta Strīķe: Izdarīt var tikai politikā

Rīgas mēra amata kandidātus var raksturot arī viņu atbildes uz pavisam vienkāršiem jautājumiem. Un tieši šo veidu Diena šoreiz izvēlējās, lai iepazītu Rīgas domes vēlēšanām pieteikto sarakstu līderus, visiem klātienē uzdodot gandrīz vienādus jautājumus. Uz Dienas jautājumiem atbild Juta Strīķe.

Kāpēc jūs vēlaties būt Rīgas domē? Vai jūs pierunāja kandidēt?

Es pati nonācu līdz tādam secinājumam. Tiesājoties ar KNAB (par atjaunošanu amatā – red.), sapratu – pat ja es atgrieztos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), pie pašreizējās politiskās varas neviens man neļaus neko nopietnu darīt. Toreiz man sāpēja sirds par tām milzīgajām naudām, kas, iespējams, tiek nozagtas Rīgas domē. Kad decembrī atgriezos no Ukrainas, kur biju pieaicināta kā eksperte, un redzēju, ka trīs valdības partijas jau izvirzījušas savus kandidātus – Baibu Broku, Vilni Ķirsi un Armandu Krauzi, sapratu, ka nav cita ceļa, kā startēt vēlēšanās. Ja gribu darīt kaut ko nozīmīgu, vienīgais veids ir doties politikā.

Jūs ar politiskajiem konkurentiem esat tikusies iepriekšējā darbā?

Kad biju KNAB priekšnieka vietniece, biju satikusi visus premjerus, ministrus, deputātus Saeimas komisijās, bet ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu ne reizi nebiju tikusies. Viņš mani ignorēja. Domāju, kā mēra kandidātam viņam nāksies ar mani tikties (politiskajās diskusijās –red.). Ķirsi un Krauzi es tagad katru dienu satieku.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks jums jautā: kā vecāki jūs bērnībā sauca – par Annu vai Jutu?

Kopš dzimšanas mani visi vienmēr ir saukuši par Jutu. Viņa jautājums sakrīt ar to interneta trollingu, kas nāk no Krievijas serveriem.

Kas būs jūsu sabiedrotie Rīgas domē?

Mēs neveidosim koalīciju ar Gods kalpot Rīgai un Saskaņu. Nevar sadarboties ar struktūrām, kurām ir tik netīra politika. Ja ir kāds lēmums, kas būs rīdzinieku interesēs, tad nekas neliegs mums balsot tāpat kā viņi. Es no sirds ticu, ka ir iespēja Jānim Bordānam, Mārtiņam Bondaram, Zaļo un Zemnieku savienībai, Vilnim Ķirsim, Baibai Brokai iekļūt Rīgas domē. Ja Ušakovam nav vairākuma un ja vien viņš nenopērk balsis, tad visiem labējiem ir jāiet koalīcijā.

Kurā Rīgas rajonā jūs dzīvojat?

Imantā. Tā ir ļoti, ļoti zaļa. Mājas ir sabūvētas tā, ka neviens neviena logos neskatās. Pāri ceļam ir mežs. Otrā pusē ir pļava. Mani šī vide ļoti apmierina. Taču kopš deviņdesmitajiem gadiem te nekas daudz nav mainījies. Tie paši betona celiņi, betons ir sabrucis, sašķobījies. Mums ir zaļš pagalms, bet nav soliņu, kur cilvēkiem apsēsties, lai palasītu avīzi vai pabakstītu telefonu. Tiesa, tagad te ir ļoti daudz spēļu automātu. Taču Imantā tikpat kā nav kafejnīcu, lai gan ir daudz cilvēku, kas Imantā dzīvo un te arī strādā. Viņiem nav nekādas vajadzības braukt uz centru. Katrā apkaimē ir cilvēki, kas tajā dzīvo neizbraucot. Te ir biznesa iespējas.

Jūs programmā plānojat veikt darbinieku profesionālās atbilstības un interešu konflikta auditu, nekompetento darbinieku atlaišanu. Kā tas notiks?

No personālpolitikas viedokļa tas ir vājprāts, kas notiek Rīgas domē. Nila Ušakova sieva vada viņa biroju un ir iecelta par vadītāju konkursa komisijai, kas izraugās valdes locekļus pašvaldības uzņēmumos. Izvērtēsim, cik vēl domē ir tādu situāciju, kad cilvēks atrodas interešu konfliktā.

Spilgtākais piemērs ir Rīgas namu pārvaldnieks. Ja neeksistē (fiktīvi nodarbināta – red.) vesela nodaļa, tad vadība to nevarēja nezināt. Par to bija domes ārkārtas sēde. Ja nav ierosināta pat disciplinārlieta, tas izskatās pēc tā, ka fiktīvi nodarbinātie ir pieņemti darbā, saskaņojot to ar augstāko vadību. Cilvēkus amatiem izraugās pēc lojalitātes, nevis profesionalitātes principa.

Kandidātu sarakstā ar 43. numuru ir Kaspars Kalnmeiers (Latvijas Valsts ceļi informācijas sistēmu uzturētājs – red.). Pastāstiet par šo kandidātu.

Viņš nav Ērika Kalnmeiera (ģenerālprokurora – red.) radinieks. Es nevarēšu par viņu pastāstīt. Partijā esmu tikai no 1. marta un visus kandidātus nepazīstu. Taču sarakstā ir tikai partijas biedri, mums nebija tāda iesaukuma kā citiem.

Cik gadu Nils Ušakovs vada Rīgas domi? Kurš pirms tam bija Rīgas mērs?

Kopš 2009. gada vada domi. Pirms viņa mēri bieži mainījās, un es kārtību nedaudz esmu aizmirsusi. Tur bija Andris Ārgalis, Gundars Bojārs, Andris Bērziņš. Pirms Ušakova bija Aivars Aksenoks un tad Jānis Birks. Tas ir ļoti pareizi, ja laiku pa laikam mainās pilsētas galva. Mūsu partija atbalsta to projektu, ka pašvaldību vadītājiem jānosaka divu termiņu ierobežojums.

Kurā maršrutā kursē 10. tramvajs? (Centrāltirgus–Bišumuiža – red.)

Uz Juglu iet 6. tramvajs, 4. tramvajs iet uz Imantu, tos tagad grib savienot. Nepateikšu (par 10. tramvaju). Es vairāk braucu ar autobusiem un mikroautobusiem.

Kurā gadā Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta? (2014. gadā – red.)

Tas nebija pārāk sen, bet neatceros.

Cik Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību jums ir zināmas? (Ir 13 – red.)

Piecpadsmit.

Kad šogad tiks svinēti Rīgas svētki? (augustā – red.)

Vasarā. Tas varētu būt jūlijā.

Cik maksā biļete sabiedriskajā transportā? 

Viens eiro 15, bet, ja pērk pie vadītāja, – divi eiro.

Kāds iespaids jums ir par gājēju tuneli, pa kuru no Vecrīgas var nokļūt uz autoostu? 

Baiss iespaids. Rodas nedrošības sajūta un uzreiz gribas pieskatīt savu somiņu. Es biju Kijevā, kur arī ir tādi tuneļi, bet tur jutos drošāk nekā Rīgas tuneļos. Te arī cilvēkiem ar ratiņiem ir grūti pārvietoties. Un tie kioski atgādina 90. gadu būdiņas. Tur ir arī nepieciešama videonovērošana.

Kur jūs vēlētos būt šogad Līgo vakarā?

Neesmu par to domājusi. Zinu, ka pašvaldība Rīgā organizē Līgo svētkus, jo ir cilvēki, kuriem nav lauku, uz kurieni aizbraukt. Taču man Jāņi neasociējas ar Rīgas centru. Ja man būtu jāizvēlas – svinēt krastamalā vai Imantā, es izvēlētos Imantu. Te bija ābeļdārzs, kuru izcirta, jo tas bija izkaltis. Tagad tajā vietā pulcējas cilvēki, cep šašliku. Tas nozīmē, ka viņiem tikai jāpalīdz noorganizēties. Līgo svinēšanu vajadzētu decentralizēt pa apkaimēm.

Ar ko jums saistās Rīga?

Bērnībā man tā saistījās ar Kalnciema ielu un Zasulauka staciju, no kuras braucu ar vilcienu uz Jūrmalu. Nesen redzēju, ka Zasulauka stacija, kas bija sarkana, ir appūsta dzeltenā krāsā. Taču iekšā nekas neesot mainījies, stāstīja iedzīvotāji.

Intervijas ar citiem Rīgas mēra amata kandidātiem varēs lasīt šajā un turpmākajos laikraksta Diena numuros tādā secībā, kādā tiks kārtotas viņu pārstāvēto partiju vēlēšanu zīmes, kas tika noteikts izlozē. Izņēmums būs saruna ar Rīgas vicemēru Ameriku, kurš pēdējais atbildēs uz partiju jautājumiem.

Top komentāri

Politika
P
pati par sevi nav nedz godīga, nedz negodīga. Politiku par godīgu vai negodīgu padara cilvēki, kas tajā darbojas. Dodu priekšroku tam, lai J. Strīķe nomainītu kādu Rīga politikā jau apbružājušos politiķi.
Juris > tukšajai muciņai
J
Nu necelas roka balsot par Strīķi (Potapovu)
Kārklu vācietis
K
Praporščik,ja nebūtu armijas,ko tu darītu?Kļūtu milicis.Ja miliciju likvidētu?Kļūtu ugunsdzēsējs.Ja ugunsdzēsējus likvidētu?Ko piekasies,strādāt es vienalga nestrādātu ....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas