Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Dārgās ierīces slimnīcās noslogotas mazāk nekā pusi no gada darbadienām

Ar dārgajiem magnētiskās rezonanses aparātiem vai datortomogrāfiem pagaidām katra, arī vismazākā, Latvijas slimnīca vai poliklīnika vēl nevar lepoties, taču, ja nepienāktu dižķibele ar neskaidrību par medicīnas nākotni, tā, visticamāk, jau būtu realitāte. Jau 2005.gadā dārgo medicīnas tehnoloģiju uz vienu iedzīvotāju Latvijā bija vairāk nekā Vācijā vai Somijā, un iekārtu skaits pēdējos gados audzis vēl vairāk, izpētījis laikraksts Diena.

Pērn vien reģistrēti 16 jauni datortomogrāfi un sešas magnētiskās rezonanses ierīces. Dārgās medicīnas iekārtas mēdz saukt arī par zelta āderēm — ja pietiekami noslogoja pusmiljonu latu vērto magnētiskās rezonanses aparātu, tā cenu varēja atpelnīt piecos sešos gados. Pēc tam — tīrā peļņa. Samazinātā veselības aprūpes finansējuma dēļ iekārtas gan tiek izmantotas mazāk un arī pakalpojuma cena gājusi uz leju, tādēļ dārgās tehnoloģijas to īpašniekiem vairs nav tik izdevīgas. "Joprojām varam nopelnīt, bet ne daudz," Dienai saka kādas privātas ārstniecības iestādes pārstāvis, kurš savu vārdu nevēlējās publiskot. Uzmanību uz lielo skaitu dārgo medicīnas iekārtu vērsa toreizējais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), uzdodot Veselības ministrijai (VM) līdz pērnā gada beigām izstrādāt kritērijus radioloģisko pakalpojumu pirkšanai. Tādā veidā tiktu sašaurināts pakalpojuma sniedzēju loks. Lai arī VM sakās tagad skaitām katru santīmu, tā joprojām tikai sola izstrādāt kritērijus, kas nozīmētu dārgo tehnoloģiju koncentrēšanu lielākajās ārstniecības iestādēs. To sola izdarīt līdz šā gada beigām. Tiesa, tad gaidāma liela pretestība īpaši no privātajām ārstniecības iestādēm, kas aparātus iegādājušās, paļaujoties, ka valsts no tām turpinās pirkt pakalpojumus.

VM Politikas plānošanas departamenta direktore Daina Mūrmane-Umbraško par slimnīcu motivāciju pirkt dārgās tehnoloģijas saka: "Savā ziņā, lai konkurētu, lai maksimāli ilgi saglabātu savu slimnīcu statusu. Varbūt tas ir stereotips — ja slimnīca ir pietiekami nobruņojusies, tad tā pastāvēs." 

Teksasas Universitātes asociētais profesors Uģis Gruntmanis uzsver, ka Latvijā datortomogrāfi uz 100 000 iedzīvotāju ir par 30% vairāk nekā Vācijā, Šveicē un Somijā, magnētiskās rezonanses aparāti vairāk nekā Čehijā, Slovākijā, taču aparatūras noslogojums ir ļoti zems. Arī VM par pērno gadu secinājusi — datortomogrāfi un magnētiskās rezonanses ierīces noslogotas mazāk nekā pusi no gada darba dienām.


(žurnālistes Lauras Dzērves pētījumu "Katram savs datortomogrāfs" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas