Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Domburs rosina slēgt vienošanos ar "patiesi" ietekmīgākajiem cilvēkiem valstī

Žurnālists Jānis Domburs, uzrunājot Latvijas Universitātē notiekošās Latvijas foruma diskusijas dalībniekus, rosināja slēgt vienošanos ar cilvēkiem, kuri patiesībā ir ietekmīgākie valstī.

Savu uzrunu viņš sāka, aicinot uzdot jautājumu, vai mēs neesam pārāk naivi. "Es apzinos, ka apvainoju divas trešdaļas no klātesošajiem, bet man liekas, ka šobrīd, kamēr visi šeit nolaiž tvaiku, cilvēki, kas ir ietekmīgāki par tiem, kas te sēž, kas ir ietekmīgāki par Zatlera kungu, ietekmīgāki par Gavrilova kungu un vēl visādiem cilvēkiem, labākajā gadījumā nedomā par šo pasākumu neko un negrasās par to neko domāt, otrā variantā viņi par to ņirdz. Trešajā variantā viņi drusku prāto, lai pasākums neapdraud viņu politekonomisko shēmu vai varbūt viņi var izmantot to savā labā," teica J.Domburs.

Viņš norādīja, ka varam "stādīt kārtējo 101.sarakstu", bet tas būs tāds pats, kā iepriekšējie simts saraksti, "kuriem pa lielam uzspļauts".

Žurnālists atzina, ka nav izdomājis labāku jēdzienu, nekā to pateikusi Pasaules banka - "valsts nozagšana". J.Domburs uzskata, ka ar to sākas jebkuras problēmas - morālās, garīgās, ekonomiskās, sociālās, visas. Tā vai citādāk tā turpinās – tā ir demokrātijas nozagšana, pseidopolitika, pseidopartijas u.tml, teica žurnālists un piebilda, ka sabiedrība ir pasīva, jo tā vairs netic, un dubultmorāle pastāv visās jomās.

"Būsim godīgi, Gavrilova kungs," uzrunājot Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidentu Vitāliju Gavrilovu, teica J.Domburs un norādīja, ka uzņēmējs pārstāv arī uzņēmumus, kas nemaksā nodokļus. Savukārt Valsts prezidentam Valdim Zatleram viņš teica, ka prezidents nav cilvēks, kas veicinājis uzticēšanos pēc "epopejas ar zoodārzu un nodokļu nemaksāšanu".

"Negribu ar uzbraucienu, gribu teikt, ka dziļāk jāpaņem, kur ir tā problēma," klāstīja žurnālists. Viņš uzskata: ja grib kaut ko ietekmēt, to var izdarīt ar burkāna un pātagas principu. Vai nu ir kāda vienošanās, vai arī kāds liels Damokla zobens, kas izdara spiedienu, lai kaut kas mainītos. Tā ir pilnīga utopija, ka šeit sanākušie 300 cilvēki spēs izdarīt tādu spiedienu, lai kaut ko mainītos, skeptisks bija žurnālists.

Viņš aicināja mēģināt izskatīt variantu par vienošanos, kura nevar neapskatīt līdz šim notikušās sliktās lietas, kura nevar neatzīt kļūdas, kura nevar nenožēlot grēkus. Un kura nevar pastāvēt pietiekami spēcīgi, ja tajā nepiedalās tie, kam reāli ir vairākuma ietekme, savu pozīciju klāstīja žurnālists un skaidroja, ka tie nav tikai politiķi, tās nav tikai sabiedriskās organizācijas, tās ir personības kā līderi, tie ir oligarhi, ja viņi ir spējīgi nožēlot grēkus, panākt pretī caur nodokļu amnestiju, caur kapitāla atgriešanu no ofšoriem.

Viņš nepiekrīt V.Zatlera teiktajam, ka visi pēdējos 20 gadus esam cēluši valsti ar labu sirdsapziņu, paužot šaubas, ka to darīja tie, kas "ofšrozējusi Latviju vai darījuši daudzas citas lietas, kuras tā īsti krimināli nevar noķert.

J.Domburs aicināja prezidentu sasaukt Nacionālās drošības padomes sēdi, kur vienā pusē sēž specdienesti un tiesībsargājošās iestādes, otrā pusē tie, kas ir patiesi ietekmīgākie cilvēki valstī, un viņiem tiek piedāvāta izvēle - vai nu viņi maina spēles noteikumus un maina savu attieksmi, vai viņiem ir iespēja aizbraukt vai arī pavadīt atlikušo laiku vietās, kur "saule iespīd vēl pa mazākām rūtīm nekā šeit". Pretējā gadījumā ļoti daudzas vienošanās pasaulē, kas ir mēģinātas, ir izgāzušās, teica žurnālists.

Viņš uzskata, ka patlaban "ļoti lieliem soļiem ejam uz to, ka Latvijas forums var būt vēl viena tvaika nolaišana un pateisībā beigsies recesija un tie, ko mēs šeit lamājam, stāstīs, ka viņi ir izveduši mūs no recesijas ārā". Skaidrs, ka mēs nenomirsim badā, bet mēs būsim kārtējo reizi daudz ko pazaudējuši tāpat kā mēs zaudējam pēdējos 20 gadus, secināja J.Domburs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas