Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Ekonomisti: nav aplēsti progresīvā nodokļa ieguvumi

Eksperti vairās nosaukt konkrētu summu, kurai sākt piemērot progresīvo ienākuma nodokli par kura ieviešanu otrdien vienojās valdība. Diena.lv aptaujātie eksperti uzsver, ka pirms nodokļa ieviešanas nepieciešami aprēķini, kādu efektu jauns nodoklis radīs, kādas likmes un kam to piemērot. Gan SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis, gan ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

gan Margarita Dunska norāda, ka pirms kardinālu izmaiņu veikšanas nodokļu sistēmā būtu jāveic modelēšana un jāizrēķina iespējamie ieguvumi un zaudējumi. Finanšu ministrijā _Diena.lv _noskaidroja, ka vēl joprojām ierēdņi veic aprēķinus, lai līdz ceturtdienas valdības sēdei būtu konkrēti priekšlikumi par progresīvā nodokļa ieviešanu.

Margarita Dunska, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes starptautisko ekonomisko attiecību katedras asociētā profesore

"Es ieviestu zemāku likmi par presē izskanējušo. Piemēram, 10% līdz Ls 200 mēnesī, 20% - 400 latu lielām algām. Augstākas likmes noteikti vajadzētu piemērot  algām virs Ls 1000. Taču ir vajadzīgi aprēķini, kādu rezultātu tas dos un kurā brīdī tas var novest pie aplokšņu algām. Būtu absurds, ja ieviestu paaugstinātu likmi, piemēram, 30% ls 400-500 lielām algām. Atbalstu progresīvā nodokļa ieviešanu šajā brīdī, jo Latvijā ir cilvēku kategorija, kas saņem ļoti lielas algas. Tomēr ir jāaprēķina ieviešanas rezultātā radušies iespējamie ieguvumi un zaudējumi." 



Edmunds Rudzītis, SEB bankas sociālekonomikas eksperts:

"Lietderīgāk būtu bijis to ieviest pirms dažiem gadiem, iespējams, šobrīd šī nodokļa ieviešana ir jāatliek. Man grūti noteikt piemērotāko nodokļu likmi un algu līmeni, kuram būtu lietderīgi piemērot progresīvo nodokli, bet izskanējušās runas par Ls 300-400 ir pārlieku zems līmenis. Slieksnim vajadzētu būt lielākam par Ls 1000, taču ir jāveic aprēķini, paredzot arī, cik procenti nokļūs pelēkajai ekonomikai. Jebkuras izmaiņas, kas būs vērstas uz nodokļu palielināšanu, veicinās aplokšņu algu izplatīšanos. Vai mēs neizdarām nepareizi, ieviešot to nepārdomāti vienā naktī? Nav modelēts, kāds būs potenciālais ieguvums."


Vjačeslavs Dombrovskis, ekonomists:

"Ideja ieviest progresīvu nodokli vērtējama pozitīvi, bet tam ir zināmi priekšnoteikumi. Nodokļa ieviešana nav jāveic steidzamības kārtā, bet ir jāveic aprēķini. Šobrīd tas ir uzstādījums, ka steidzamības kārtā ir jāpalielina ienākumi budžetā, taču steigā pieņemtajiem lēmumiem par progresīvā nodokļa ieviešanu var būt ilgstošas sekas. Cilvēki meklēs iespējas izvairīties no nodokļa maksāšanas. Nevar nosaukt konkrētu slieksni, no kura varētu piemērot paaugstinātas likmes, taču ir jāņem vērā iedzīvotāju ienākumu līmeņa sadale, pieņemot lēmumu, kam mēs vēlamies atvieglot nodokļu nastu. Tas ir sociālās taisnības jautājums. Ja tiks ieviesti nodokļi, var pieļaut scenāriju, ka lielāku algu saņēmēji mainīs savu statusu un kļūs par pašnodarbinātajiem vai dibinās SIA, jo šādos gadījumos ir jāmaksā zemāki nodokļi."

(papildināta ar Dunskas komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Diena.lv jautā: Cik lielai jābūt algai, lai tai piemērotu augstāku ienākuma nodokļa likmi?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas