Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ekonomists: Ambīciju līmenis potenciālajai valdībai šķiet krietni augstāks, nekā līdz šim esam redzējuši

Ambīciju līmenis potenciālajai valdībai šķiet krietni augstāks, nekā līdz šim esam redzējuši, pēc iepazīšanās ar Valda Dombrovska (V) topošās valdības deklarāciju sacīja Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Vienlaikus viņš norādīja, ka tas, vai valdības deklarācijā uzskaitītās strukturālās reformas, kurām ir potenciāls, izvilks Latviju no "muļļāšanas scenārija", kurā izaugsme ir pārāk lēna un nevienlīdzība sabiedrībā turpina pieaugt, būs atkarīgs no politiķu spējas tās īstenot.

"Politiķi ir sapurinājušies, un šķiet, ka daudzi principi, par kuriem līdz šim gari un plaši runāts ekspertu diskusijās iepriekšējo gadu laikā, beidzot parādīsies arī valdības darba kārtībā," cerīgs ir Kazāks.

Viņaprāt, jaunās valdības deklarācijā redzamas daudzas lietas, kas ne reizi vien jau minētas arī iepriekšējo valdību deklarācijās, bet parādījušās arī daudzas jaunas iezīmes, kas Latvijas ekonomikai ir ļoti nepieciešamas, bet kuras atzīt līdz šim politiķiem īsti drosmes nebija.

Kā piemērus varot minēt pilnvērtīga principa "nauda seko" ieviešana pirmsskolās un skolās, kā arī pieeju plānveida veselības aprūpes pakalpojumiem saistīt ar nodokļu nomaksu. Tāpat jaunajai valdībai jau esot samērā konkrēti plāni attiecībā uz darbaspēka nodokļu sloga samazināšanu.

Kazāka skatījumā ir ļoti svarīgi, ka arī iepriekšējie uzstādījumi, piemēram, fiskālās disciplīnas likums un fiskālā padome, tiek uzturēti jaunās valdības deklarācijā.

"Protams, daudzās jomās vēl arvien ir iezīmēta tikai jomas aktualitāte un virzība, bet konkrēti risinājumi vēl nav zināmi," piebilda ekonomists.

Jau ziņots, ka pirmdien publiskota topošās valdības deklarācija, kurā ministru amatu kandidātu saraksts nav mainīts.

Deklarācija paredz, ka aizsardzības ministrs būs Artis Pabriks (V), finanšu ministrs - Andris Vilks (V), veselības ministre - Ingrīda Circene (V), labklājības ministre - Ilze Viņķele (V).

No Zatlera reformu partijas (ZRP) būs ārlietu ministrs - Edgars Rinkēvičs, ekonomikas ministrs - Daniels Pavļuts, iekšlietu ministrs - Rihards Kozlovskis, izglītības un zinātnes ministrs - Roberts Ķīlis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs - Edmunds Sprūdžs.

Kultūras ministre būs Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) un tieslietu ministrs - Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Savukārt zemkopības ministre būs Laimdota Straujuma no Vienotības, bet satiksmes ministrs - Aivis Ronis, Satiksmes ministrija būs Vienotības un ZRP atbildībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas