Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Eksperte: Zatlera veikumu objektīvi varēs novērtēt pēc gada

Šodien aprit trīs gadi, kopš Valsts prezidenta amatā ievēlēts Valdis Zatlers. Diena.lv eksperti par viņa darbību šajā laikā teic, ka V.Zatlers kā prezidents ir «citādāks». Politologs Aigars Freimanis viņam pārmet paiešanu malā jautājumos par veselības aprūpi, «kuras patrons viņš lielā mērā ir».

Pats V.Zatlers atzīst, ka šajā laikā viņa darbībā bijušas sīkas kļūdas, bet labo darbu tomēr ir daudz vairāk, LNT raidījumā 900 sekundes sacīja V.Zatlers. Viņš arī teica, ka grūti izcelt, kurš darbs ir vērtīgāks un kurš sniedz vairāk gandarījuma.

V.Zatlers atgādināja, ka viņš nosaucis divus premjerus, strādājis ar trim valdībām, rosinājis likumprojektu par tiesībām atlaist Saeimu pirms vēlēšanām. Taču lielāko gandarījum viņam sagādājuši braucieni pa Latviju.

Sabiedrības par atklātību Delna padomes priekšsēdētāja Inese Voika:

«Jāsāk ar to, ka «goda vīram» Valdim Zatleram nemaz nevajadzēja pieņemt piedāvājumu virzīt sevi Valsts prezidenta amatam. Viņš šobrīd aizstāv atklātības principus, kuriem pretrunā – slēgtā sēdē īsi pirms ievēlēšanās – viņa kandidatūra amatam tikusi virzīta. Tā bija viņa pirmā kļūda, kura, iespējams, pieļauta zināšanu un politiskās pieredzes trūkuma dēļ. Vēlāk sekoja tādas nozodāmas lietas kā korumpēta Drošības likuma atbalstīšana, KNAB vadītāja atstādināšana un Ivara Godmaņa virzīšana premjera amatam. Vēlāk šo pēdējo uzskaitīto kļūdu pērnā gada sākumā dabūja labot ar ultimātu parlamentam. Tas bija arī laiks, kad viņš beidzot sāka pienācīgi izmantot savu pilnvarojumu. Pēdējā laikā ir uzlabojusies viņa izpratne par savu lomu politikā ir novērojamas pozitīvas tendences – viņš līdzsvaro politisko varu un veicina sabiedrības iesaistīšanos procesu veidošanā. Šobrīd viņa darbību vērtēt atturos – objektīvi to varēs darīt pēc gada.»

DnB NORD bankas ekonomikas eksprets Pēteris Strautiņš:

«Valda Zatlera prezidentūras sākumā acīmredzami izpaudās viņa politiskās pieredzes trūkums, taču viņš ir ātri mācījies. Par spīti daudz kritizētajiem Valda Zatlera ievēlēšanas apstākļiem, viņš ir spējis amata pienākumu pildīšanā būt neatkarīgs un iemantojis Latvijas iedzīvotāju cieņu. Noteikti palīdzējusi veiksmīga prezidenta kancelejas darbinieku izvēle.

Valdim Zatleram mācīties ir nācies valstij ļoti sarežģītā laikā. Viņš kļuva par prezidentu brīdī, kad ekonomika vēl auga, taču bija jau sācis plakt nekustamo īpašumu burbulis, jau pēc pusgada ievelkot ekonomiku recesijā, no kuras izgājām tikai šī gada sākumā. Lejupslīde bija viena no dziļākajām, kas jebkad miera apstākļos piedzīvota. No valsts finansiālās situācijas pašos kritiskākajos brīžos 2009.gada jūnijā Valdis Zatlers aktīvi iesaistījās valdības darbā, palīdzot pārvarēt nespēju vienoties par deficīta samazināšanas risinājumiem. Domāju, ka V.Zatlers kopumā var lepoties ar prezidenta amatā aizvadītajiem trīs gadiem.»

Politologs Aigars Freimanis:

«Jebkuras amatpersonas darbība tiek salīdzināta ar tās priekšgājējiem. V.Zatleram tie ir divi un nenoliedzami – viņš ir citādāks. Citādāks ar to, kādu lomu spēlē sabiedrībā, kādu vietu ieņem politiskā. Atšķiras arī ar savām vērtībām un prioritātēm. V.Zatlers ir tāds sava ceļa gājējs, bet tas varbūt ir pat labi. Viņa prezidentūras sākuma posmu iezīmēja ekonomiskā lejupslīde un valdības politiskā mazspēja, ko viņš centās aizpildīt un darīja to diezgam veiksmīgi. Vairākkārt ir nācis ar savu iniciatīvu kā dažādu problēmu risinātājs, taču ir bijušas reizes, kad nepabeidzot uzsākto, neko nepaskaidrojot, pagājis malā. Tas vairāk attiecas uz veselības aprūpes nozari, kuras patrons lielā mērā viņš ir. Savukārt, reaģējot uz pērnā gada 13.janvāra notikumiem, viņš demonstrēja stingru mugurkaulu. Kopumā šos trīs gadus vērtēju pozitīvi. No 10 ballēm – 7.»

Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce:


«Lai arī prezidentūras sākuma posms ir bijis sarežģīts un negāciju pilns gan no sabiedrības, gan mediju puses, V.Zatlers šo trīs gadu laikā ir apliecinājis, ka strādā patstāvīgi un pieņem pamatotus, konstruktīvus lēmumus. Man kā muzeja vadītājai cilvēcīgi šķiet simpātiski, ka savā saspringtajā darba grafikā prezidents atrod laiku kultūras pasākumu apmeklēšanai un izprot arī kultūras nozarē pastāvošās problēmas. Savu pilnvaru ietvaros tās arī centies risināt.»

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš:

«Trīs V.Zatlera prezidentūras gadus vērtēju ar «+» zīmi. Šķiet, viņš vairāk kā priekšgājēja savā pirmajā termiņā iesaistās iekšpolitikas jautājumos, kas noteikti ir pozitīvi. Lai sasniegtu vēlamo efektu, viņš to dara dažādos līmeņos. Tikai pateicoties viņa tālredzībai un prasmīgi novadītai kabineta sēdei, izdevās panākt pērnā gada budžeta pieņemšanu. Ja viņš to nebūtu izdarījis tik profesionāli, šobrīd situācija valstī būtu daudz bēdīgāka. Atzinīgi vērtēju arī viņa centienus stimulēt sabiedrības piedalīšanos politiskajos procesos, tā ir viņa prezidenta veiksme. Astoņas balles no desmit viņam par to.»

Rakstnieks Pauls Bankovskis:

«Viedokli par V.Zatlera trīs prezidentūras gadiem veido divi aspekti: viņa darbs iekšpolitikā un ārpolitikā. Neņemot vērā negatīvu sabiedrības spiedienu viņa prezidentūras sākumā, darbs iekšpolitiskā lauciņā noris daudzmaz veiksmīgi. Ņemot vērā to, ka prezidenta pilnvaru apjoms nav nekāds lielais, tā ietvaros darbs norit normāli. Taču ārpolitikā Vaira Vīķe- Freiberga bija daudz spilgtāka un spēcīgāka personība. V.Zatlers tāds nav. Un tur neko nevar darīt, tā vienkārši ir. Nekādu lielo ārpolitikas mērķu mums arī vairs nav. 5 baļļu sistēmā V.Zatlera darbu vērtēju ar stabilu 3.»

(papildināta ar I.Voikas un P.Strautiņa viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas