Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

FM: PVN likmes samazināšana tūrismam radītu iztrūkumu budžetā

Samazināta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme viesu izmitināšanas pakalpojumiem radītu tikai papildus iztrūkumu budžetā, secinājusi Finanšu ministrija (FM).

Pēc FM veiktajiem aprēķiniem, ja viesu izmitināšanas pakalpojumiem tiktu piemērota samazinātā PVN likme 10% apmērā, tas varētu radīt astoņu miljonu latu PVN ieņēmumu samazinājumu gadā,  informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Ministrija arī norāda, ka, pēc Pasaules tūrisma organizācijas Barometra informācijas par tūrisma attīstības scenārijiem pasaulē, Eiropā pie pašiem labākajiem nosacījumiem tūrisma nozares pieaugums varētu būt tikai 1% līdz 3%, līdz ar to arī nodarbināto skaits pie tām pašām prognozēm varētu pieaugt tikai par iepriekšminēto apjomu.

Līdz ar to, ņemot vērā gan PVN ieņēmumu kritumu, gan IIN ieņēmumu palielinājumu un valsts obligāto sociālo iemaksu palielinājumu, kopējā ietekme uz valsts budžetu ir prognozējama negatīva.

FM arī norāda, ka PVN likme Lietuvā viesnīcu pakalpojumiem, sākot no 2009.gada septembra, ir 21%, tāpat kā Latvijā, savukārt samazinātā PVN likme restorānu pakalpojumiem ir tikai tajās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kurās ir ieviesta samazinātā PVN likme pārtikai.

FM rīcībā nav informācijas, ar kādiem citiem pasākumiem, izņemot varbūtēju viesnīcu pakalpojumu cenu samazinājumu PVN likmes samazināšanas rezultātā, tiks nodrošināts papildu tūristu pieplūdums.

Ministrija arī norāda: kā liecina statistikas dati, vērtējot trīs lielu pasākumu laikā - 2003.gada maijā notikušais Eirovīzijas dziesmu konkurss, 2006.gada maijā notikušais Pasaules čempionāts hokejā un šī paša gada novembrī notikušais NATO samits Rīgā - viesnīcu izmantošanas rādītājus - gultas vietas noslogojumu un numuru noslogojumu - tie uz kopējiem statistikas datiem ietekmi nav radījuši.

Saeima pagājušajā nedēļā nodeva izskatīšanai komisijās iepriekš Tautas partijas rosinātos, bet izskatīšanai Saeimā LPP/LC iesniegtos priekšlikumus PVN samazināšanai līdz 10% tūrisma nozarei. To, ka nodokļa likmes samazināšanu minētajai nozarei varētu vērtēt, lai gan starptautiskajiem aizdevējiem solīta nodokļu nepazemināšana, pirms nedēļas partijas Jaunais laiks domes sēdē paziņoja premjers Valdis Dombrovskis. Viņš gan toreiz norādīja, ka svarīgs būs FM vērtējums par nodokļa samazināšanas ietekmi uz budžetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas