Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gada pirmajos trīs mēnešos Saeimas deputātiem daudz neattaisnotu kavējumu komisijās

Salīdzinot Saeimas darbu šī gada trīs mēnešos ar Saeimas pirmo darbības gadu, ievērojami pieaudzis deputātu skaits, kas apmeklējuši visas plenārsēdes. Gandrīz puse no visiem deputātiem - 47 pārstāvji - piedalījušies visās 12 šī gada plenārsēdēs. Tikai 11 deputāti nokavējuši vairāk nekā divas plenārsēdes. Tomēr joprojām daudzi deputāti kavē komisiju sēdes, turklāt Saeimai nav izdevies pilnībā sakārtot uzskaiti par deputātu kavējumu iemesliem, liecina portāla deputatiuzdelnas.lv dati.

Delna norādīja, ka kavējumu uzskaite ir acīmredzami nepilnīga, jo uz 100 deputātiem reģistrētajiem 697 kavējumi, bet tikai viena piektdaļai – 129 minēti iemesli.

"Prieks, ka uzlabojusies deputātu disciplīna, apmeklējot plenārsēdes," deputatiuzdelnas.lv apkopotos datus komentēja Delnas padomes priekšsēdētāja Inese Voika. "Tomēr bažas rada lielāks kavējumu skaits darbam komisijās, kur vidēji ir septiņi kavējumi uz deputātu. Lai vēlētāji labāk varētu saprast, kādu atbildību prasīt no deputāta, kavējumu iemesli jānorāda precīzāk. Pēc šī brīža Saeimas sniegtās informācijas, ka 86 deputāti kavē savu darbu neattaisnoti," sacīja I.Voika.

Dati liecina, ka nevienu plenārsēdi šogad nav apmeklējusi Reformu partijas deputāte Inga Bite, jo atradās bērna kopšanas atvaļinājumā. Šī gada pirmajos trīs mēnešos tikai trīs no 12 sēdēm  apmeklējušas I.Čepāne (V) un I.Bišofa (RP), kuru kavējumi saistīti ar slimošanu pēc Saeimas kancelejas sniegtajiem datiem. Gan I.Bite, gan I.Čepāne, gan I.Bišofa kavētajos periodos saņēma mazāku atalgojumu.

Pusi no visām plenārsēdēm 2013.gadā nav apmeklējis Jānis Ādamsons (SC), bet piecas nokavējis Raimonds Vējonis (LZS), četras plenārsēdes izlaiduši Valdis Zatlers (RP) un Boriss Cilvēvičs (SC). Diemžēl Saeima, ziņojot par plenārsēžu apmeklējumiem, neatspoguļo kavējuma iemeslu, to šobrīd var uzzināt, tikai vēršoties Saeimā vai pie deputāta individuāli.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos trīs un mazāk sēdes nokavējuši 31% no Saeimas deputātiem, bet 9 nav kavējuši nevienu sēdi. Katram deputātam bija jāapmeklē vidēji 35 komisiju sēdes. Nevienu komisijas sēdi šogad nav palaiduši garām deviņi deputāti: Igaunis  Gunārs (RP), J.Kursīte-Pakule (V), A.Lejiņš (V), V.Liepiņš (RP), A.Loskutovs (V), S.Potapkins (SC), A.Rubiks (SC), V.Valainis (ĀF), M.Zemļinskis (SC). 19 deputāti nokavējuši vismaz 10 sēdes bez norādes, ka sēdes kavētas attaisnoti.

Trešais zemākais komisijas sēžu apmeklējums ir Jānim Ādamsonam (SC) kurš bijis vien uz 26% no visām komisiju sēdēm. J.Ādamsons nav apmeklējis arī nevienu no divām apakškomisiju sēdēm. Pirmajā 11.Saeimas gadā deputāts piedalījies 60% komisijas sēžu jeb 75 no 126.

Topa augšgalā komisiju darba kavēšanā pirmajā gadā bija J.Klaužs (ZZS) ar 41% apmeklējumu (39 no 96 sēdēm).  Šogad J.Klaužs komsiju apmeklējuma disciplīnu nav uzlabojis – 42%,  izlaižot 14 no 24 komisiju sēdēm.  Turklāt J.Klaužs darbojas tikai vienā komisijā - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Komisiju apmeklētības ziņā līderu kārtā 11.Saeimas pirmajā  darbības gadā bija A.Lejiņš (V) ar 107 no 109 (98%) apmeklētajām sēdēm, kuram šogad 100% apmeklējums komisijas sēdēs. A.Judins (RP) bija apmeklētas 143 no 146 sēdēm (98%). Arī 2013.gadā A.Judins nokvējis tikai vienu sēdi no 34. Disciplinētāko deputātu vidū attiecībā uz darbu komisijās pirmajā darba gadā bija arī  D.Kudums (VL-TB/LNNK) ar 126 no 130 sēdēm (97%), kurš 2013.gadā izlaidis trīs komisiju sēdes, divas no tām attaisnoti un I.Bišofa (RP) ar 129 no 134 sēdēm (96%), kura 2013.gadā slimības dēļ bijusi tikai uz 38% sēžu.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Saeimā darbojas 15 komisijas, darbu veikšanai vai sevišķu uzdevumu veikšanai komisijas var izveidot apakškomisijas (šobrīd aktīvas ir 15 apakškomisijas). Deputāts vienā un tajā pašā laikā drīkst strādāt ne vairāk kā divās pastāvīgajās komisijās un divās apakškomisijās. Vairums 11.Saeimas pārstāvju darbojas divās komisijās un vienā vai divās apakškomisijās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas