Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jakāns vēršas Ģenerālprokuratūrā; Repšes ministrija pārmet izvairīšanos no rotācijas piedāvājuma

Atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns piektdien vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pārbaudīt iespējamās finanšu ministra Einara Repšes (JL) nelikumības saistībā ar pret viņu ierosināto disciplinārlietu. Ģenerālprokuratūrā viņa iesniegums ir saņemts, un Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentam uzdots veikt resorisko pārbaudi, informēja iestāde.

Dz.Jakāns uzskata, ka E.Repšes rīcībai, iepriekš rosinot viņa atbrīvošanu no amata, nav pamata un viņš būtu jāatjauno amatā. Disciplinārlietas komisijas atzinumā bija secināts, ka Dz.Jakāna darbībā nav disciplinārsodāmu pārkāpumu.

Dz.Jakāns iesniegumā prokuratūrai norāda, ka viņa skatījumā finanšu ministra rīcībā ir saskatāmas četriem Krimināllikuma pantiem atbilstošas noziedzīgu nodarījumu pazīmes: dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, valsts amatpersonas bezdarbība un tirgošanās ar ietekmi. Tāpat Dz.Jakāns uzskata, ka, sākot ar 13.janvāri, VID nav leģitīma vadītāja, līdz ar to tas paver iespējas apstrīdēt Nelijas Jezdakovas kopš šī laika pieņemtos lēmumus.

Tirgošanos ar ietekmi Dz.Jakāns pamato ar faktu, ka E.Repše un citas viņam pietuvinātas personas nav pieņēmušas lēmumu par disciplinārlietas izbeigšanu aiz bailēm zaudēt savu politisko ietekmi savā politiskajā partijā un amatu valdībā.

Finanšu ministrijas preses pārstāvis Aleksis Jarockis, paužot E.Repšes viedokli, norādīja, ka Dz.Jakāna iesniegumu ministrs nav saņēmis, līdz ar to nevar vērtēt tā saturu. "Kad iepazīsimies, tad arī sniegsim skaidrojumu," teica A.Jarockis.

E.Repše noraida pārmetumus, ka VID nav leģitīmas vadības. Finanšu ministrijas (FM) piektdien izplatītajā paziņojumā tiek norādīts, ka Dz.Jakāns saistībā ar disciplinārlietas ierosināšanu pērnā gada 22.oktobrī tika atstādināts no pienākumu pildīšanas, bet saskaņā ar valdības 26.oktobrī lēmumu par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju līdz Dz.Jakāna atstādināšanas termiņa beigām apstiprināta VID ģenerāldirektora pirmā vietniece N.Jezdakova.

Jau vēstīts, ka ministrs vairs negrasās uz valdību virzīt Dz.Jakāna atbrīvošanu no amata, bet valdība varētu lemt par viņa pārcelšanu kādā citā amatā. Konkrēts amats vēl nav piedāvāts, bet E.Repše pieļāva, ka "TP vadītajās ministrijās Dz.Jakānam talantam varētu atrast atbilstošāku vietu".

Janvāra sākumā Dz.Jakāns vērsās pie ministra, prasot izbeigt pret viņu ierosināto disciplinārlietu un atjaunot viņu VID ģenerāldirektora amatā. Attiecīgu iesniegumu viņš iesniedza pēc tam, kad bija iepazinies ar disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, kurā secināts, ka sodāmi pārkāpumi viņa rīcībā nav konstatēti. Koalīcijā panākto vienošanos par viņa pārcelšanu citā amatā valsts pārvaldē Dz.Jakāns nosauca par absurdu.

FM piektdien informēja, ka 21.janvārī, atbildot uz Dz.Jakāna vēstuli, ministrs informējis viņu, ka nedz valdība, nedz ministrs šajā lietā lēmumu vēl nav pieņēmis, tāpēc šādam lūgumam šobrīd nav pamata. Disciplinārlietas izskatīšanas termiņš pagarināts līdz brīdim, kad tiks pieņemts valdības un finanšu ministra lēmums šajā lietā, bet ne ilgāk kā līdz 22.februārim. Tādējādi FM uzskata, ka Dz.Jakāna izteiktais lūgums pieņemt lēmumu par viņa atjaunošanu amatā nav pamatots.

Ministrija arī norāda: lai gan Dz.Jakāns līdz lēmuma pieņemšanai šajā lietā ir atstādināts no pienākumu pildīšanas, viņam tiek maksāta amata mēnešalga un sociālās garantijas, taču jau otro dienu viņš ir nesasniedzams un neatbild uz darba mobilā telefona zvaniem, tādējādi ministrijas skatījumā viņš apzināti izvairās no rotācijas piedāvājuma izskatīšanas, par ko jau vienojās koalīcija.

(papildināta 6.rindkopa, pievienotas pēdējās divas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas