Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Jauna mēraukla Latvijas politikā. Var sākties testēšana

Politiķu kodekss, kura izveide laikraksta Diena redakcijā ar ekspertu diskusiju aizsākās dažas nedēļas pirms zīmīgā tautas referenduma, ir sasniedzis finiša taisni. Pēc pirmo septiņu punktu «dzemdēšanas», kā to nodēvēja viena no kodeksa veidotājām, rakstniece Marina Kosteņecka, tie tika nodoti tālākai apspriešanai un papildināšanai pašiem politiķiem, dažādām organizācijām, kā arī ikvienam interesentam, kurš tos varēja izvērtēt portālā Diena.lv.

Pirmajā diskusijā krietns brīdis tās sākumā tika pavadīts, spriežot par to, ka, iespējams, lietderīgāk būtu aktualizēt Saeimas Kārtības rullī redzamo ētikas kodeksu, jo vairums tajā ietvertā ir līdzīgs septiņiem Dienas izveidotajiem punktiem. Tomēr, tā kā ētikas kodeksa punktu formulējums dod brīvu vaļu to interpretācijai, diskusijas dalībnieki vienojās par septiņiem izmērāmiem un pārbaudāmiem punktiem. Lielākās grūtības ekspertiem sagādāja punkts par kompetenci, jo tā vienlaikus ir gan nepieciešama, gan grūti izmērāma. Savukārt jautājums, par kuru dalībnieki vienoties nespēja - vai deputāts var kandidēt vēlēšanās, ja viņam ir saistība ar kādu kriminālprocesu neatkarīgi no viņa statusa tajā? Daži uzskatīja, ka tas ir pašsaprotami, taču citi norādīja, ka ikviens var kļūt par aizdomās turamo arī nelabvēļu safabricētiem noziegumiem.

Pirmo septiņu punktu izstrādē piedalījās rakstniece Nora Ikstena, demogrāfs Ilmārs Mežs, bijusī LDDK vadītāja, tagadējā Valsts prezidenta padomniece Elīna Egle, ekonomists Jānis Ošlejs, sociologs Aigars Freimanis, mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis, LU rektors Mārcis Auziņš, rakstniece Marina Kosteņecka, Dienas mediju galvenais redaktors Guntis Bojārs.

x x x

POLITIĶA STANDARTS
Kādam jābūt politiķim?

1. Motivācija. Politiķim jāpiemīt skaidrai motivācijai, kāpēc viņš grib būt politikā, strādāt Saeimā.

2. Mērķi. Politiķim ir jābūt skaidriem mērķiem, kurus viņš plāno sasniegt, esot politikā.

3. Kompetence. Politiķim ir jābūt pārliecinošiem sasniegumiem līdzšinējā darbībā neatkarīgi no jomas. Gūtajai pieredzei jābūt noderīgai valsts attīstībā.

4. Pieejamība. Politiķim jābūt atvērtam, pieejamam sabiedrībai un jāspēj atskaitīties par padarīto.

5. Rekomendācijas. Politiķim jāspēj saņemt rekomendācijas vismaz no trim cilvēkiem, ar kuriem viņam nav radnieciskas vai politiskas saiknes. Rekomendācijām jābūt sabiedrībai pieejamām.

6. Valoda. Politiķim jāpiemīt teicamām latviešu valodas zināšanām.

7. Skaidrība par pagātni. Par savām finansēm, īpašumiem un darbošanos biznesā politiķim ir jāspēj atskaitīties sabiedrībai līdz pēdējam santīmam. Neskaidrības un aizdomas nav pieļaujamas.

8. Patriotisms. Politiķim jāspēj pārliecinoši argumentēt, ka viņš ir Latvijas patriots.

9. Zināt Satversmi. Politiķim jāpārzina visa Latvijas Republikas Satversme un jāspēj atbildēt uz jautājumiem par tās saturu.

10. Sabiedrība pirmajā vietā.Politiķim jāspēj argumentēt, ka viņa rīcība un lēmumi ir sabiedrības interešu labā.


Top komentāri

Latvijas Patriots
L
Labs projekts! Lai veicas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas