Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Kā Latvijas politiķa standartu vērtē pašas partijas

Politiskie spēki, kuru pašu pārstāvjus Diena drīzumā sāks vērtēt, kodeksa apspriešanā ar dažiem izņēmumiem iesaistījās samērā naski, kas visdrīzāk gan varētu būt skaidrojams ar vēlēšanu tuvumu. Klaji iebildumi pret sākotnēji izstrādātajiem punktiem, vismaz no Latvijas politiskās skatuves lielākajiem spēlētajiem, saņemti netika. Tas savukārt mudina secināt, ka, pēc pašu politiķu domām, šim kodeksam viņi varētu atbilst. Pašu ieteikto punktu vidū visvairāk pavīdēja diezgan grūti izmērāmi kritēriji - spēja vienoties un strādāt komandā, nesavtīgums, rīcībspēja.

:: Kādam jābūt Latvijas politiķim? Latvijas politiķa standarts

Papildus septiņiem politiķu kodeksa izveidotajiem punktiem, kuru ievērošana, pēc apvienības Vienotība priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas domām, celtu deputātu profesionalitāti un uzticamību vēlētāju acīs, Vienotība rosina spēju definēt vērtības, kuru vārdā politiķis strādā, rīcībspēju izvirzīto mērķu sasniegšanai, patriotismu, kā arī spēju vienot sabiedrību kopīgiem mērķiem un vienoties savā starpā. Dzimtenes mīlestību kā būtisku kritēriju min arī apvienība VL-TB/LNNK.

Saskaņas centra deputāti uzskata, ka viņiem atšķirībā no citām partijām «milzīga nozīme» ir ideoloģijai. Tādēļ no SC saņēmām ierosinājumu uzraudzīt, vai deputātā konkrētās ideoloģiskās vērtības ir «dziļi iesakņotas». Pie pašsaprotamām īpašībām, kam jāpiemīt politiķim, SC min godīgumu, spēju sadarboties.

Visi līdz šim sastādītie punkti, izņemot piekto (rekomendācijas), ir akceptējami, uzskata Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāts Kārlis Seržants. Politiķu kodeksā viņš rosināja iekļaut augstu morāli, paškritiku, kas nozīmētu spēju atzīt savas kļūdas, kā arī pašnovērtējumu, kas kandidātam liktu izvērtēt, vai viņa spējas un zināšanas ir pietiekamas aktīva politiķa statusam. Uz paškritikas nepieciešamību nedaudz skarbākā kontekstā norāda arī partija Par prezidentālu republiku. «Politiķim ir jābūt apveltītam ar veselīgu paškritikas devu - ja viņš saprot, ka neatbilst tautas prasībām, viņam pašam ir jāatkāpjas,» uzskata partijas vadītājs Einars Grigors. «Politiķim ir jāzina, ka jebkurā brīdī viņš var tikt atlaists no darba. Iemesli tie paši, kas Latvijas Republikas Darba likumdošanā,» līdzīgu ierosinājumu izsaka arī apvienības Ražots Latvijā valdes priekšsēdētājs Atis Apinis.

Punktu par rekomendācijām vajadzētu precizēt, lai noprastu, kuri trīs cilvēki būtu uzskatāmi par nopietniem rekomendētājiem, uzskata K. Seržants. Līdzīgi domā arī partijas Tēvzemes mantojums pārstāvis Imants Burvis, kurš arī visus citus punktus uzskata par labiem, taču liekulību rosinošiem. «Kādas problēmas «uztaisīt» šādas rekomendācijas,» viņš saka. Šeit jāatgādina - ekspertu diskusijas laikā dalībnieki vienojās, ka vienīgie ierobežojumi rekomendētājiem būtu šādi: ar politiķi nedrīkst būt radniecības vai politisku saišu.

Eksprezidenta Valda Zatlera politiskais spēks Zatlera Reformu partija, piekrītot līdz šim izstrādātajiem punktiem, papildus rosināja pievienot sekojošus - sabiedrības interešu prioritāte, likumpaklausība, kā arī cieņa pret līdzcilvēkiem. Iebildumu nebija arī Kristīgi Demokrātiskās savienības līderei Mārai Viktorijai Ziglavei. «Morāles kodekss jau ietverts desmit Dieva baušļos. Līdz ar to nekādi citi morāles kodeksi tos vairs nevar pārspēt,» viņa saka par iespējamajiem papildinājumiem.

Uz aicinājumu iesaistīties kodeksa izstrādē neatbildēja šādas partijas - Šlesera Reformu partija LPP/LC, PCTVL, LSDSP, Pēdējā partija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas