Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kalle Norbergs: Tralmaks un Hedbergs ieguldījuši arī savu naudu

Kalle Norbergs, kura uzņēmums Luxembourg Financial Services 100% finansējis AS _Diena _un Dienas biznesa iegādes darījumu, apstiprinājis, ka investoru vidū ir Igaunijas izcelsmes investori, taču norādījis, ka viņu nozīme tiek pārvērtēta, jo "stratēģiskos lēmumus pieņem _Dienas _bijušie vadītāji ar pieredzi žurnālistikā Aleksandrs Tralmaks un Johans Hedbergs", raksta Äripäev.

Nedela S.A ir speciāli investīcijai Latvijā radīts un Dienas un Bonnier grupas bijušās vadības kontrolē esošs uzņēmums, un pēc K.Norberga teiktā A.Tralmaks un J.Hedbergs ieguldījuši investīcijā arī savu naudu. "Viņu pārziņā ir vadības atbildība un finanšu riski. No viņu ieguldījuma atkarīgi arī finanšu investori," pavēstījis K.Norbergs laikrakstam.

Igauņu biznesa laikraksts Äripäev šodien vēsta, ka K.Norbergs noraidījis igauņu presē izskanējušos minējumus, ka aiz šī darījuma stāv IKEA īpašnieks Ingvars Kamprads vai K.Norberga biznesa partneris Marsels Vihmans.
K.Norbergs arī pavēstījis, ka visi finanšu investori ir nākuši no Eiropas Savienības  un neesot saistīti ne ar vienu citu stratēģisku investīciju drukātajos medijos, nedz ar Latvijas vai Krievijas finanšu oligarhiem. Pēc K.Norberga teiktā investoriem trūkst arī politisku interešu.

Runājot par cenu, K.Norbergs atzinis, ka tā bijusi izdevīga un tāda nebūtu bijusi iespējama ne gadu iepriekš, ne pēc gada. K.Norbergs atzinis, ka, investējot medijā, esot aizmirsts par komunikāciju ar medijiem, jo visa uzmanība bijusi pievērsta darījuma novešanai līdz galam.

Savukārt Baltijā un Ukrainā strādājošās interneta mediju grupas Delfi īpašnieka Igaunijas mediju koncerna Ekspress Grupp valdes priekšsēdētājs Prīts Leito ir pārliecināts, ka aiz laikraksta Diena un biznesa avīzes Dienas Bizness iegādes darījuma stāv bijušie Zviedrijas preses izdevēja Bonnier Business Press (Bonnier) vadītāji.

«Koncernam Ekspress Grupp ir pazīstami cilvēki, kas saistīti ar Latvijas avīžu iegādi no Bonnier. Tajā [darījumā] nav nekā šokējoša, nekādas Krievijas naudas. Galvenās personas ir bijušie Bonnier vadītāji,» aģentūrai BNS paziņoja Leito.

Viņš atzina, ka ziņa par avīzes Dienas Bizness pārdošanu viņu pārsteigusi: «Tas liecina par iespēju, ka laba piedāvājuma gadījumā ir gatavība pārdot arī citus Austrumeiropas laikrakstus, tostarp Lietuvas un Igaunijas biznesa avīzes.»

Šie Ekspress Grupp valdes priekšsēdētāja izteikumi bija pretrunā ar Bonnier piederošā Igaunijas biznesa laikraksta Aripaev ģenerāldirektora Igora Ritova iepriekš teikto, ka īpašnieki neplānojot tuvākajā laikā pārdot Aripaev.

Prīts Leito arī pavēstīja, ka saskaņā ar viņam pieejamo informāciju mediju grupas Diena un laikraksta Dienas Bizness iegādes darījuma summa bijusi daudz mazāka, nekā līdz šim vēstīts Igaunijas medijos, - aptuveni 330 miljoni kronu (aptuveni 15 miljoni latu), nevis viens miljards kronu (45 miljoni latu), kā ziņoja mediji.

Viņš pieļāva, ka šis darījums varētu atstāt labu iespaidu uz Ekspress Grupp, jo sajukums, ko Dienas un Dienas Biznesa pārdošana radījusi Latvijas mediju tirgū, kā arī šajos laikrakstos strādājošo mazās zināšanas par darījuma norisi ir vājinājušas abu avīžu konkurētspēju un nostiprinājušas Latvijas ziņu portāla Delfi pozīcijas.

Aģentūra BNS ar atsauci uz K.Norbergu raksta, ka laikrakstu Diena un Dienas Bizness jaunie īpašnieki ir abu izdevumu valžu locekļi, bet igauņu investori laikrakstu pārdošanas darījumā piedalījās kā finanšu investori.

To aģentūrai BNS pirmdien sacīja igauņu investīciju baņķieris Kalle Norbergs, kura vadītā kompānija Luxembourg Financial Services (LFS) finansējusi uzņēmumu Nedela S.A., kas no Zviedrijas mediju koncerna Bonnier iegādājies Dienas un Dienas Biznesa akcijas.

Norbergs informēja, ka pašlaik notiek process, lai no investoriem saņemtu piekrišanu publiskot viņu vārdus. "Tās ir personas, kas darbojas gan Igaunijā, gan ārzemēs," viņš teica, solot, ka investoru vārdi tikšot publiskoti pirmdien.

Norbergs arī norādīja, ka darījuma finanšu investoriem abos laikrakstos nepiederēšot tik lielas akciju daļas, lai ar to palīdzību varētu ietekmēt laikrakstu redakcijas darbu. Šajā saistībā baņķieris minēja, ka zviedri, pārdodot savas akcijas, esot izvirzījuši prasību, lai abi laikraksti turpinātu darboties kā neatkarīgi mediji un nenonāktu Latvijas vai Krievijas biznesa oligarhu kontrolē.

Jau vēstīts, ka kompānija Nedela S.A., kuru vada bijušais laikraksta Diena direktors un kompānijas Catella Corporate Finance partneris Aleksandrs Tralmaks, pārņēmusi no Zviedrijas preses izdevēja Bonnier Business Press Latvijas mediju grupu Diena un Latvijas biznesa laikrakstu Dienas Bizness.

Norbergs sarunā ar aģentūru BNS pirmdien teica, ka Tralmaks trešdien ieradīsies Igaunijā un tur sniegs plašāku informāciju par darījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas