Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

"Latvijas forums" par izglītību pulcē 400 dalībniekus; Ķīlis uzskata, ka forums ir tieši laikā

Astoņās Latvijas pilsētās trešdien vienlaikus noritējusī Valsts prezidenta un Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) iniciētā Latvijas foruma otrā diskusija, kas veltīta izglītības jautājumiem, pulcējusi gandrīz 400 dalībniekus, informē Valsts prezidenta preses dienestā.

Viens no pasākuma iniciatoriem, Madonas diskusijas vadītājs un SAK priekšsēdētājs Roberts Ķīlis secina, ka cilvēkiem patiešām ir konkrēti priekšlikumi un piemēri, kā atbalstīt skolu darbību krīzes laikā, tikai tie nav savākti vienkopus - "katrs staigā ar savu ideju". Tādēļ forums, viņaprāt, "protams, ir tieši laikā". R.Ķīlis arī secinājis, ka izglītības tēma patiesībā ietver arī citus būtiskus jautājumus, piemēram, demogrāfiju un lauku attīstību, kur arī nav risinājuma un skaidras vīzijas. "Tādēļ arī tik lielas emocijas, ka stāsts nav tikai par skolām. Gan lauku nākotne, gan demogrāfiskie risinājumi ir jāformulē pēc iespējas ātrāk."

Valsts prezidents Valdis Zatlers, atklājot foruma diskusiju Cēsīs, norādīja, ka patlaban visas ģimenes skar algu samazinājums, pensiju samazinājums, pārmaiņas skolās, pārmaiņas veselības aprūpē un neziņa par to, kas būs tālāk. Tāpat bijusi novadu reforma. Ja ir tik daudz problēmu vienlaicīgi, pēc prezidenta domām, ir divi varianti. Vai nu cilvēks saka, lai kāds viņa vietā atrisina problēmas, jo to ir par daudz un tās nevar "pacelt", vai arī var izvēlēties līdzdalību. Viņaprāt, tikai tad varēs atrast labāko atrisinājumu.

Prezidenta preses dienests norāda, ka Valsts prezidents aktīvi piedalījās foruma diskusijās, kā arī iesaistījās darba grupas darbā. Tās mērķis bija pārrunāt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu, ka neviens skolēns nepaliek ārpus skolas, darbā. Noslēdzoties darba grupas darbam, V.Zatlers atzinis: viņš ir guvis pārliecību, ka "diskusijas dalībniekiem ir skaidri mērķi, ko vēlas sasniegt".

Cēsu diskusijā darba grupās apspriesti arī citi jautājumi: par interešu izglītības lomu, par sabiedrības pasūtījumu izglītībai un vērtību audzināšanu, par skolotāju profesijas prestiža celšanu, par pieaugušo izglītības iespēju nodrošināšanu.

Savukārt Jelgavā dominējošais jautājums bijis, kā nodrošināt skolotāju motivāciju, piedāvājot gan atgriezties pie 10 līdz 11 klašu izglītības vai pat piedāvājot tik radikālu priekšlikumu, kā Satversmē noteikt, ka Latvijā ir maksas izglītība. 

Tikmēr Mazsalacā diskusijas dalībnieki vairāk uzsvēruši divas aktuālās diskusijas tēmas – interešu izglītība, kā arī piecgadīgo un sešgadīgo bērnu izglītība.

Kopumā Latvijas forumā piedalās gandrīz 400 dalībnieki, tai skaitā, Madonā - 70, Cēsīs - 60, Rīgā - 25, Mazsalacā - 24, Valmierā - 64, Jelgavā - 40, Jēkabpilī - 35, Ogrē - 67.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

Valda Zatlera uzruna diskusijā Cēsīs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas