Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +15 °C
Smidzinošs lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Ministri papildina Dienas veidoto politiķa standartu

Laikraksta Diena veidoto politiķa standartu vairāki uzrunātie ministri vērtē pozitīvi, turklāt bez politiķu standartā norādītajiem kritērijiem ierosina arī pašu formulētus punktus.

Diena, iesaistot plašu sabiedrības pārstāvju loku, apņēmusies izveidot 10 punktu kodeksu Kādam jābūt politiķim Latvijā. Šobrīd iezīmēti jau septiņi punkti, kuri nodoti tālākai apspriešanai lasītāju, nevalstisku un nozaru organizāciju, kā arī izglītības iestāžu un politiķu rokās. Ar līdz šim formulētajiem politiķa kritērijiem lūdzām iepazīties arī vairākus ministrus, kuri Dienai norādīja, viņuprāt, būtiskus papildu punktus.

Ārlietu minstrs Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība) uzskata, ka politiķim Latvijā jāorientējas valsts pārvaldē, konstitucionālajās, valsts un pašvaldību tiesībās. Tāpat viņam jāspēj rakstīt arī analītiskus rakstus par jomām, kurās viņš darbojas. Ārlietu ministrs arī uzsvēra, ka politiķiem jāspēj nodalīt valsts intereses no šauru grupu interesēm. «Aizdomu gadījumā jāsniedz tāds skaidrojums, kas likvidē aizdomas par interešu konfliktu,» Dienai norādīja Ģ. V. Kristovskis un atzina, ka kopumā šādu iniciatīvu vērtē pozitīvi.

Dienas veidoto politiķa standartu atzinīgi vērtē arī labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS), kura uzskata, ka šādas mērauklas formulēšanā jāpiedalās gan masu medijiem, gan procesu vērotājiem, gan ārpus politikas esošajai inteliģencei. «Katra pilsoņa pienākums pirms savas balss atdošanas vēlēšanās būtu iepazīties ar visu pieejamo informāciju par politiķiem, pašam novērtēt un tad veikt apzinīgu un apzinātu izvēli balsojot,» sacīja ministre, uzsverot vēlētāju lielo lomu politikas standartu veicināšanā.

«Šādu kritēriju izstrāde ir apsveicama, jo var kalpot vēlētājiem kā ceļa karte,» sacīja tieslietu ministrs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs (Vienotība). Papildus jau definētajiem kritērijiem viņš minēja deputāta amata kandidātu zināšanas par valsts pārvaldes darbību, budžeta veidošanas pamatprincipiem, kā arī ekonomikas pamatlikumiem. Tāpat personai, pēc A. Štokenberga domām, jāprot skaidri formulēt savu viedokli un to argumentēti pamatot. Viņaprāt, būtiskas ir ne tikai latviešu valodas, bet arī svešvalodu zināšanas, jo politiķiem nepieciešams iepazīties ar jaunākajām ārvalstu publikācijām un aktualitātēm savā nozarē, lai spētu problēmas izvērtēt plašākā kontekstā.

Centienus noteikt kritērijus, pēc kādiem vērtējami politiķi, atzinīgi novērtēja arī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība), norādot, ka šādi kritēriji varētu mudināt vēlētāju domāt, ka vispār ir jābūt kritērijiem, kuru atbilstībai tiek pārbaudīts politiķis. Ministre arī sacīja, ka polemizēt iespējams par rekomendāciju nepieciešamību. «Trīs pozitīvas rekomendācijas droši vien var salasīt arī visnepiemērotākais deputāta kandidāts,» uzskata S. Ēlerte un piebilst, ka Dienas līdz šim formulētajam politiķa standartam trūkst vismaz divu svarīgu kritēriju. «Cilvēkam, kas vēlas būt politiķis, ir jābūt labai izpratnei par varu sadalījumu un līdzsvaru un citiem Satversmes principiem un Eiropas Cilvēktiesību tiesas, Satversmes tiesas nolēmumiem,» pauda kultūres ministre. Tāpat viņa sacīja, ka nepieciešams pievērst uzmanību, vai persona ir diskvalificēta politikā. «Diskvalificētiem, tātad izslēgtiem no politiskās sacensības jābūt smagos kriminālnoziegumos apsūdzētajiem, pat ja pagaidām vēl nezinām, vai viņi nākotnē sēdēs cietumā, piemēram, Aivars Lembergs, vai cilvēki, kas no krimināltiesiskām procedūrām izvairās, slēpjoties aiz deputāta imunitātes, piemēram, Ainārs Šlesers,» teica ministre un piebilda, ka, pozitīvi atbildot uz šādu kritēriju, nav jēgas iedziļināties citos.

Aizsardzības ministrs Atis Pabriks (Vienotība) atzīst, ka ir nepieciešami strukturēti punkti, pēc kuriem vēlētājam vadīties un vērtēt katru politiķi, tomēr, viņaprāt, šādi atsevišķas grupas izstrādāti kritēriji nevar būt absolūti. «Politika balstās uz vēlētāju uzticību saviem izvēlētajiem pārstāvjiem, un līdz ar to, iespējams, ir vēl kādi papildu kritēriji, ko vēlētājs grib izvirzīt, lai spētu konkrētajam politiķim uzticēties,» uzsvēra aizsardzības ministrs. Viņš arī sacīja, ka politiskajai izaugsmei un amatu ieņemšanai ir jābūt atkarīgai no konkrētās personas spējām, zināšanām, motivācijas un godīguma.

Vērtēt jau formulētos kodeksa punktus un ierosināt savus var portālā Diena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas