Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Nacionāļiem savu vēlētāju prasības

Premjera kandidāta Māra Kučinska pārstāvētās Zaļo un Zemnieku savienības tuvākais sabiedrotais valdības veidošanā Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) jau paguvusi nodemonstrēt iepriekš praktizēto sava īpašā viedokļa caursišanu, atsaucoties uz vēlētāju interesēm. Arī jaunajā valdībā tā būs nepiekāpīga bēgļu jautājumā, ar ko jau pievērsa uzmanību pagājušajā vasarā, piketējot pie Ministru kabineta. 

Uz vaicāto, vai pēc laika vēl nesen ar NA kopīgi apspēlētā Vienotība neizrādīsies lielāks atbalsts Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) valdībā, viens no Vienotības līderiem Kārlis Šadurskis Dienai atbildēja: "Es par to esmu absolūti pārliecināts. Jautājums tikai, pēc cik ilga laika tas notiks, jo no mīlestības līdz naidam ir tikai viens solis. Visi bloki koalīciju iekšienē agri vai vēlu ir izjukuši."

Vairāk nekā divus mēnešus ilgajam valdības veidošanas procesam ceturtdien vajadzētu noslēgties ar uzticības balsojumu par Kučinska valdību. Tās veidošanā ZZS sabloķējās ar NA, lai nodrošinātu sev iespēju saglabāt tīkamās ministrijas. Vienotībai - tās sašķeltības dēļ - bija jāsamierinās ar to, kas tai tika atvēlēts. Taču darbs pie deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbību atklāja, ka Nacionālā apvienība savās prasībās ir uzstājīgāka. 

Atsaucoties uz saviem vēlētājiem, NA pieprasījusi demogrāfiju noteikt kā vienu no valdības prioritātēm. Kučinskis Dienai apstiprināja, ka demogrāfijai arī tiks pievērsta īpaša uzmanība, skatoties uz to kompleksi un šajā darbā iesaistot vairākas ministrijas. Rīcības plāna sagatavošanā Imanta Parādnieka (NA) vadītajai Saeimas Demogrāfijas apakškomisijai būs iespēja iesniegt priekšlikumus. Taču ne mazāk svarīgi Nacionālajai apvienībai ir valdības deklarācijā skaidri pateikt, ka Latvijā vairs netiks uzņemti ne patvēruma meklētāji, ne bēgļi, raksturojot arī Latvijas īpašo stāvokli. Taču te Kučinskis vairs nebija gatavs uzreiz piekāpties. 

Kad Kučinskis bijis uz tikšanos ar Nacionālo apvienību vēl pirms nominēšanas amatam, viņš NA esot apsolījis nostāties pret patvēruma meklētāju un bēgļu obligāto pārvietošanu. Uz šī solījuma pamata NA nolēmusi iesaistīties viņa veidotajā valdībā, tāpēc tagad sagaida, lai šajā jautājumā partneri vienotos par kopsaucēju, Dienai skaidroja Rihards Kols (NA). Viņš uzsvēra, ka runa nevar būt par kādu kompromisu, bet tikai par kopsaucēju, skaidri pasakot, ka "brīvprātībai ir jābūt brīvprātībai šā vārda tiešā nozīmē". Kučinska piedāvātajā redakcijā ir teikts: "Neatbalstīt obligātu ES kvotu mehānisma izveidi patvēruma meklētāju un bēgļu pārdalē starp ES dalībvalstīm un no trešajām valstīm." Kā var secināt no Kola sacītā, NA vēlas, lai pozīcija būtu kategoriskāka. Taču politiķis arī cer, ka partneri spēs vienoties. 

Uz vaicāto, vai Kučinska tuvākais sabiedrotais galaiznākumā neizrādīsies Vienotība, viņš atbildēja, ka ir centies sabalansēt visu politisko spēku intereses un neesot sajūtas, ka kāda partija ieies valdībā neapmierināta. Viņaprāt, izšķirošais būs ministru kapacitāte un spēja sadarboties kopīgu uzdevumu veikšanā. Visu lielo reformu īstenošanā gan veselības aprūpē, gan izglītībā būs jāiesaistās vairākām nozarēm. Lai sabiedrība tās labāk izprastu, valdības pārstāvjiem reformas ir cilvēkiem jāskaidro, uzskata premjera kandidāts. 

Kučinskis līdz valdības apstiprināšanai vēlas individuāli tikties ar visiem ministru kandidātiem. Ar Nacionālās apvienības pārstāvjiem valdībā Kučinskis runās šonedēļ, bet pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministra kandidātu  Šadurski un ekonomikas ministra amata pretendentu Arvilu Ašeradenu (viņš būs arī premjera biedrs) Kučinskis uz sadarbību ar Vienotības ministriem raugās cerīgi. Tiesa, sākumā viņš nav plānojis noteikt kādu īpašu pienākumu sarakstu premjera biedram, taču viņam jau kā nozares ministram būs īpaša loma ekonomiskās attīstības veicināšanā. Arī tā ir viena no valdības prioritātēm, kas skars vairākas ministrijas. 

Līdz valdības apstiprināšanai premjera kandidātam bijušas tikšanās arī ar sociālajiem partneriem un dažādām pašvaldību organizācijām, izņemot jumta organizāciju - Latvijas Pašvaldību savienību. Pagaidām Kučinskis vēl ir arī Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors. Taču viņš atzina, ka par tuvu valdības sabiedroto var kļūt Reģionālo attīstības centru apvienība, jo tajā ir vietējie līderi no novadiem, kuros ir gan pilsētas, gan lauki. Šo pašvaldību vadītājiem ir plašs skatījums uz situāciju valstī. Ar šo novadu līderiem M. Kučinskis vienojies, ka ir jāpalielina pašvaldību loma uzņēmējiem nepieciešamās vides radīšanā to teritorijās. Pēc valdības apstiprināšanas mēneša laikā plānots sagatavot valdības rīcības plānu. Ministriju ierosinājumiem "būs jāiziet caur Finanšu ministrijas sietu, lai dokumentā neparādītos tukši solījumi", sacīja Kučinskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas