Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

No 1. aprīļa ikviena aptieka iekasēs 50 santīmu par katru 100% kompensējamo zāļu recepti

No 1. aprīļa ikviena aptieka iekasēs no pacienta 50 santīmu par katru 100% kompensējamo zāļu recepti, paredz Minsitru kabineta (MK) noteikumu grozījumi, portālu Diena.lv informēja Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde.

Grozījumi stāsies spēkā MK noteikumos Nr.899 Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība.

Pacientam būs jāmaksā 50 santīmu par katru recepti, ja viņš saņem kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles un medicīniskās, ko valsts kompensē 100% apmērā, neatkarīgi no tā, vai pacients saņem lētāko medikamentu, vai medikamentu, kuram jāpiemaksā.

Tomēr ir izņēmuma gadījumi, kad aptieka neiekasēs 50 santīmu par katru recepti. Tas neattieksies uz pacientiem, kuriem piešķirts trūcīgas pesonas vai ģimenes statuss vai kuri tiesīgi saņemt atbrīvojumu no pacienta līdzmaksājuma par zālēm un medicīnas precēm saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību. 

Līdzmaksājums nebūs jāmaksā par tām receptēm, kas izrakstītas bērniem līdz 18 gadu vecumam.

50 santīmu nebūs jāmaksā, ja uz receptes ir izrakstītas zāles, kuru aptiekas cena vienam iepakojumam nepārsniedz 3 latus.

Šī kārtība arī neattiecas uz personām, kurām kompensācija tiek nodrošināta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.899 Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība. Tie ir īpaši individuāli gadījumi konkrētai personai, par kuriem Veselības norēķinu centrs pieņem lēmumu, klāstīja K.Blumfelde.

Latvijas Farmaceitu biedrība vērsa iedzīvotāju uzmanību uz to, ka 50 santīmu līdzmaksājums nav medikamenta cenas paaugstinājums, jo tas skar tikai vienu kompensācijas apmēru - 100%.

“Tas arī nav aptiekas ieguvums un netiek paturēts aptiekā, bet gan caur Veselības norēķinu centru nonāk kompensējamo zāļu budžetā. Šis Ministru kabineta grozījums dod iespēju saglabāt nemainīgu kompensējamo zāļu nodrošinājumu pacientiem, samazināta budžeta apstākļos,” norādīja K.Blumfelde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas