Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +22 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Noraida ierosinājumu latviešu leģionāriem piešķirt nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu

Saeima ceturtdien noraidīja nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK frakcijas deputātu iesniegtos grozījumus likumā "Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu", kas paredzēja latviešu leģionāriem piešķirt nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu.

Par likumprojekta nodošanu komisijām nobalsoja 28, pret - 35, atturējās 29 deputāti.

Likumprojekta autori atgādina, ka Saeima 1998.gada 29.oktobrī pieņēma deklarāciju "Par latviešu leģionāriem otrajā pasaules karā", lai atjaunotu vēsturisko patiesību un sargātu latviešu karavīru labo piemiņu.

Deklarācijā konstatēts, ka tikai politiskie demagogi traktē atrašanos latviešu leģiona rindās kā Vācijas fašistiskā režīma atbalstīšanu. "Leģionā iesaukto un brīvprātīgi iestājušos karavīru mērķis bija nosargāt Latviju no staļiniskā režīma atjaunošanas. Viņi nekad nav piedalījušies hitleriešu soda akcijās pret mierīgajiem iedzīvotājiem. Latviešu leģions, līdzīgi Somijas armijai, karoja nevis pret antihitlerisko koalīciju, bet gan tikai pret vienu tās dalībvalsti - PSRS, kas attiecībā pret Somiju un Latviju bija agresors," teikts deklarācijā. ASV, Lielbritānija un Francija jau 1946.gadā noskaidroja latviešu un igauņu leģiona jautājumu un piešķīra leģionāriem politisko bēgļu statusu. Kā atzīts deklarācijas nobeigumā, Latvijas valdības pienākums ir rūpēties par latviešu karavīru goda un cieņas aizskāruma novēršanu, kas līdz šim darīts acīmredzami nepietiekami.

Likumprojekts piedāvāja dot iespēju latviešu leģionāriem - nacionālajiem karavīriem - saņemt nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu un līdz ar to no 2012.gada 1.janvāra arī ikmēneša pabalstu no Aizsardzības ministrijas līdzekļiem MK noteiktajā apmērā un kārtībā.

Likumprojekts, pēc tā autoru domām, atjaunojot vēsturisko taisnīgumu, radītu iespēju sirmā vecumā esošajiem leģionāriem, kuru skaits vairs nav liels, saņemt materiālo pabalstu, kas sniegtu gan materiālo atbalstu, gan morālu gandarījumu un kompensāciju par padomju okupācijas laikā piedzīvoto diskrimināciju un ierobežojumiem izglītības un darba jomā.

Ikmēneša pabalsta izmaksa latviešu leģionāriem apmērā, kāds šobrīd noteikts nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, 2012.gadā no valsts budžeta varētu prasīt papildus aptuveni 360 000 latu. Turpmākajos gados šī summa samazinātos.

Jau ziņots, 2008.gadā Saeima divas reizes noraidīja TB/LNNK frakcijas deputātu sagatavotos grozījumus likumā "Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu".

Likumprojekts paredzēja dot iespēju latviešu leģionāriem - nacionālajiem karavīriem - saņemt nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu un līdz ar to arī ikmēneša pabalstu no Aizsardzības ministrijas līdzekļiem Ministru kabineta noteiktajā apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas