Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Līdz komisijas darba beigām divi mēneši, bet Sudraba aizvien nav tikusi pie pielaides darbam ar KNAB dokumentiem. Pārējiem komisijas deputātiem tāda ir, bet viņi nav tiesīgi ar Sudrabu apspriest klasificētu informāciju

"Oligarhu lietas" parlamentārā izmeklēšana: Sudraba aizvien bez pielaides KNAB dokumentiem

Ir palikuši tikai divi mēneši līdz tā dēvētās "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības beigām - deputāti pusgada laikā apņēmās izvērtēt tiesībsargājošo iestāžu darba kvalitāti un spriest, vai notikusi valst varas sagrābšana. Lai spētu vispusīgāk izvērtēt lietas apstākļus, komisijas deputāti lūdza atļauju strādāt ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) slepenajiem dokumentiem. Pielaidi valsts noslēpumam saņēmuši visi, izņemot komisijas vadītāju Ingunu Sudrabu (No sirds Latvijai), vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Andrejs Judins (VIenotība/Par!) ir pirmais deputāts, kurš jau kopš komisijas izveides KNAB lasījis oligarhu lietas slepenos materiālus un klausījies audiosarunas, kuras krimināllietā nepievienoja, tāpēc "viņš esot ticis vistālāk". Operatīvajā lietā deputāts ieraudzījis ko tādu, kas paslīdējis garām arī KNAB darbiniekiem. 

"Es nevaru stāstīt detaļas, bet redzu, ka uz viena dokumenta pamata bija jābūt kriminālprocesam, bet neredzu, ka šis cilvēks ir saukts pie atbildības. Es to atklāju, strādājot, pētot operatīvo lietu," raidījumam pauda Judins.

Saeimas deputāts nolēmis aicināt KNAB sākt kriminālprocesu, bet pirms tam komisijas vārdā vēlējās noskaidrot, vai Valsts prezidenta paspārnē strādājošais Ordeņa kapituls, pirms pasniegt vārdā neminētajai personai ordeni, ir ievācis informāciju, vai šī persona ir valsts augstākā apbalvojuma cienīga. Tomēr ir aizķeršanās - vēstuli komisijas vārdā komisijas priekšsēdētāja Sudraba nosūtīt nedrīkst, jo Judins Sudrabai nav tiesīgs atklāt, ko uzzinājis.

Vasaras vidū sākot darbu, visi parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti, kuriem vēl nebija pielaide valsts noslēpumam, uzrakstīja pieteikumu, ka tādu vēlas saņemt. Nu jau ilgāku laiku visi deputāti var doties uz KNAB un lasīt valsts noslēpumu saturošos materiālus "oligarhu lietas ietvaros", izņemot pašu komisijas vadītāju Ingunu Sudrabu. Viņai pielaides joprojām nav.

No ZZS saraksta Saeimā ievēlētais Ainārs Mežulis raidījumam atklāj, ka arī bijis KNAB iepazīties ar lietas materiāliem, savukārt Ritvars Jansons (NA) zināja teikt, ka pielaide ir arī Mārtiņam Šicam (Latvijas Reģionu apvienība). "Par Sudrabas kundzi es nemāku komentēt šo jautājumu, vai saņemta (pielaide) – tas jāprasa viņai. Katrā ziņā komisijas vadītājai ir jābūt pielaidei, lai iepazītos ar operatīvo lietu un varētu par to spriest," uzskata Jansons.

Arī Sudraba atzīst, ka pati ar klasificētiem operatīvās lietas materiāliem šobrīd iepazīties nedrīkst. Uz žurnālista jautājumu, vai tā, viņasprāt, nav problēma un būtiski netraucē komisijas darbu, Sudraba atbildēja: "Es šajā brīdī spēju tāpat vadīt komisijas darbu, organizēt visu, kas nepieciešams, komisijas sēdes novadīt, tā kā es neredzu ierobežojumus šobrīd komisijas darbam." 

Sudraba raidījumam arī norāda - tas, ka citi komisijas locekļi viņai nevar atklāt, ko uzzinājuši, izpētot lietas operatīvos materiālus, "netraucē nevienam pašam strādāt ar šiem materiāliem".

Jāatgādina, Sudraba vasarā norādīja, ka atkāpsies no komisijas vadītājas posteņa, ja nesaņems pielaidi. Tagad vien divus mēnešus līdz komisijas darba beigām deputāte skaidro, ka "gaida atbildi uz savu iesniegumu, un man vairāk nav nekā, ko komentēt šajā brīdī".

Top komentāri

a
a
Tāda vanskarīga komisija. Nevar palaist ganos neuzticamu cilvēku, kas traucē komisijas darbu.
FKK
F
Vai Sudraba ir notiesāta par kādu pārkāpumu pret valsti? Vai ir kāds tiesas lēmums uz kura pamata ir ierobežotas viņas pilsoņa tiesības un vēlētāju ievēlēta politiķa tiesības pilnā mērā darboties, izmantot savas konstitucionālās tiesības? Ja viņa patiešām ir izdarījusi kaut ko tādu, ka viņai nevar uzticēties, tad, lūdzu, darīt to zināmu. Tautai ir tiesības zināt par Sudrabas grēkiem. Vai arī viņu tiesās ārpus tiesas kāds neviens nezināms drošībnieks? Viņš bez tiesiska pamata ierobežos pilsoņa un viņu vēlētāju tiesības?
karlovs pēteris
k
Es par No Sirds Latvijai vairāk nebalsošu, jo Gunārs Kūtris ir bezgodis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas