Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Pirmie CVK sarakstu iesniedz Saskaņas centrs

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) pirmajā 10.Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstu iesniegšanas dienā ieradās Saskaņas centrs (SC), _Dienu _informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Viņa teica, ka SC iesniedz pilnu kandidātu sarakstu, kurā ir 115 kandidāti. Neviena cita partija šodien nav iesniegusi sarakstu.

Kā pirmie numuri vēlēšanu apgabalos startēs 9.Saeimas SC frakcijas priekšsēdētājs premjerministra amata kandidāts Jānis Urbanovičs (Rīgā), 9.Saeimas deputāti Jānis Tutins (Latgalē), Ivans Klementjevs (Vidzemē), Vitālijs Orlovs (Zemgalē), Valērijs Agešins (Kurzemē).

Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta augšgalā pirmajā trijniekā iekļauti Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs un Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs. Rīgā balotējas arī pašreizējie SC frakcijas deputāti Artūrs Rubiks, Boriss Cilēvičs, Sergejs Mirskis, Nikolajs Kabanovs, Igors Pimenovs, Mihails Zemļinskis un citi. Rīgas vēlēšanu apgabalā par vēlētāju balsīm cīnīsies arī vēl parlamentā nestrādājušie Baltijas foruma direktors Aleksandrs Vasiļjevs un ekonomists Sergejs Potapkins.

Latgales vēlēšanu apgabala sarakstā ir bijušais Rēzeknes mērs Jānis Tutins. Latgalē balotējas arī pašreizējie Saeimas deputāti Ivans Ribakovs un Sergejs Fjodorovs, Rēzeknes domes deputāti Jānis Krišāns un Vladimirs Ņikonovs, žurnālists Modris Auziņš.

Vidzemē pirmajā trijniekā ir arī Rīgas domes deputāts Jānis Ādamsons, Latvijas Virsnieku apvienības priekšsēdētājs Normunds Aizpurs, arodbiedrības LABA priekšsēdētāja Vineta Sprugaine.

Zemgales vēlēšanu apgabala sarakstā iekļauti jurists Aivars Bergers, Biznesa augstskolas Turība profesors Valdis Blūzma, menedžeris Ivars Jakovels, jurists Māris Skudra.

Kurzemē saraksta pirmajā trijniekā ir uzņēmējs Mārtiņš Lauva un Vides izglītības fonda Par sakoptu Latviju prezidents Jānis Matulis.

CVK informē, ka no visiem SC deputātu kandidātiem 96 ir vīrieši, 19 sievietes. 93 kandidātiem ir augstākā izglītība, bet 22 vidējā izglītība. Vidējais SC deputātu kandidātu vecums ir 45 gadi. Visvairāk kandidātu SC sarakstā ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem un 51 līdz 60 gadiem – katrā no šīm grupām ir 30 kandidāti. SC deputātu kandidātu vidū ir arī 15 9.Saeimas deputāti.

Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam pēc iesniegšanas saraksti vēl reģistrējami CVK sēdē. Kā pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, CVK sēde, kurā plānots reģistrēt visus pirmajā nedēļā iesniegtos kandidātu sarakstus, notiks pirmdien, 19.jūlijā.

Pēc reģistrēšanas, CVK kandidātu sarakstus nosūtīs pārbaudei Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram, kuri pārbaudīs kandidātu atbilstību Saeimas vēlēšanu likuma prasībām.

Pēc reģistrēšanas kandidātu sarakstu vairs nevar atsaukt un grozījumus tajā drīkst izdarīt tikai CVK, svītrojot kandidātus, par kuriem tiks saņemti atzinumi, ka viņi neatbilst likuma prasībām vai izdarot sarakstā tehniska rakstura labojumus.

Deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana 10.Saeimas vēlēšanām turpināsies līdz 3.augustam.

20.jūlijā deputātu kandidātu sarakstus iesniegt pieteikusies partiju apvienība Vienotība, 28.jūlijā – Zaļo un zemnieku savienība, 29.jūlijā – Latviešu zemnieku savienība. Pārējie politiskie spēki vēl nav CVK informējuši, kad plāno iesniegt savus sarakstus.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas