Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

papildināta - Segliņš aicina premjeru pagaidām nesūtīt aizdevējiem dokumentus valdības vārdā

Tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), kurā aicina nesūtīt dokumentus Latvijas valdības vārdā starptautiskajiem aizdevējiem līdz rūpīgai Satversmes tiesas (ST) sprieduma lietā par pensiju samazināšanu analīzei.

Vēstulē norādīts, ka V. Dombrovska kā premjera vairākkārtīgi paustā nostāja un faktiskā rīcība par Latvijas valsts vārdā uzņemtām saistībām bez nepārprotama Saeimas mandāta, ņemot vērā ST spriedumu, vērtējama kā nepamatota. Vēstulē M. Segliņš aicinājis V. Dombrovski turpmāk nesūtīt jebkādus dokumentus valdības vārdā starptautiskajiem aizdevējiem līdz rūpīgai ST sprieduma analīzei un atbilstoša tiesiska rīcības plāna izskatīšanai Ministru kabineta sēdē. 

Jau vēstīts, ka spriedumā norādīti argumenti, kāpēc, pamatojoties uz valsts varas dalīšanas principu, par izšķiršanos par starptautisko aizdevumu saņemšanu un būtiskiem to nosacījumiem, ir jālemj Saeimai. ST nepiekrīt vēstulē apgalvotajam, ka ir iegūti visi aizdevuma saņemšanai nepieciešamie saskaņojumi un pilnvarojumi, ka aizdevuma līgums nepārkāpj nevienu nacionālo tiesību normu, ka līguma īstenošana nepārkāps neviena Latvijas tiesību akta prasības un netiks apstrīdēti tiesā. Spriedumā teikts, ka neskatoties uz to, ka Saeima ir pieņēmusi ekonomikas stabilizācijas programmu, lēmusi par grozījumiem 2009. gada valsts budžetā un pieņēmusi 2010. gada valsts budžetu, šie lēmumi nevar aizstāt Satversmē noteiktās Saeimas tiesības un pienākumus izlemt visus būtiskos jautājumus. Tādējādi tiek uzsvērts, ka konceptuālā izšķiršanās par starptautisko aizdevumu saņemšanu un tās nosacījumiem atzīstama par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kas, ievērojot Satversmē noteikto kārtību, bija jāizlemj pašam likumdevējam.

Ņemot vērā Ministru prezidenta V.Dombrovska izšķirošo lomu sarunu vešanā ar starptautiskiem aizdevējiem un pamatojoties uz minētajiem Satversmes tiesas secinājumiem, tieslietu ministrs M.Segliņš norāda, ka iecerētā nodomu vēstule Starptautiskajam Valūtas Fondam, papildus Saprašanās memorands ar Eiropas Kopienu pamatnosacījumiem vai jebkādas citas vienošanās par būtiskiem nosacījumiem, kas skar starptautiskos aizdevumus un par kurām nebūs lēmusi Saeima, būs pretrunā ar Satversmē paredzēto, ka visiem starptautiskajiem līgumiem, kuri nokārto likumdošanas veidā izšķiramus jautājumus, nepieciešama Saeimas apstiprināšana.

Dombrovskis šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka šādu sarunu formu ar aizdevējiem ir aizsācis tieši Segliņa partijas biedrs - toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris.

Šo jautājumu gan vēl esot nepieciešams rūpīgi izvērtēt, tomēr Dombrovskis saredzot arī iespēju vienošanos ar aizdevējiem apstiprināt Saeimā, vienlaikus gan tam saņemot arī atbalstu no otras sarunu puses - aizdevējiem, kā arī atrisinot jautājumu ar konfidencialitāti.

Premjers uzsvēra, ka sarunas ar aizdevējiem esot sāktas, tomēr pagaidām vēl nav zināms vai valdība varētu saņemt piekrišanu papildus līdzekļu nodrošināšanai uz budžeta deficīta palielināšanas rēķina. Sarunas var ietekmēt arī gaidāmās brīvdienas, tāpēc nav zināms, kad nodomu vēstule varētu tikt parakstīta.


(papildināta ar pēdējām trim rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas