Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

papildināta - Slimnīcu ilgtermiņa parādus tehnoloģiju piegādātājiem lēš ap 300 miljoniem

Slimnīcu parādsaistības tehnoloģiju un ārstniecības preču piegādātājiem jau vairākkārt pārsniegušas līgumā noteiktos atmaksas termiņus, kas ir trīs mēneši, atsevišķos gadījumos sasniedzot pat desmit mēnešu kavējumus, tikšanās laikā ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) paziņoja Medicīnas tehnoloģiju piegādātāju asociācija (MTPA). Starp lielākajiem parādniekiem MTPA tiek minēta Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca, kā arī Rīgas Austrumu slimnīca.

MTPA pārstāvji atzina, ka veselības aprūpes sistēmas līdzekļi jau ilgstoši tiek tērēti neefektīvi, bet atbildību par valsts finanšu līdzekļu pārtērēšanu faktiski neuzņemas nevienas slimnīcas vadība. Ilgstoši ir izveidojusies situācija, kad slimnīca kavējušas maksājumus par piegādēm, tomēr ekonomiskās izaugsmes gados parasti, veicot budžeta grozījumus, pārtērētie līdzekļi slimnīcām piešķirti un tās gada beigās norēķinājušās ar piegādātājiem. Šobrīd ekonomiskai situācijai radikāli mainoties, ir apdraudētas arī ikdienas funkcionēšanai nepieciešamo medicīnas preču piegādes slimnīcām, kas to darbību var pilnībā apstādināt. Asociācija premjeram norādījusi, ka lielo parādnieku slimnīcu vadība nereti atsakoties pat no dialoga ar kreditoriem par iespējamu parādu atmaksu, Diena.lv informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Jāpiezīmē, ka Stradiņu slimnīcas vadītājs Arnolds Atis Veinbergs trešdien raidījumā Kas notiek Latvijā? gan noliedza, ka slimnīca būtu maksātnespējas priekšā. "Mēs esam vienojušies ar piegādātājiem, mēs ejam uz sarunām un esam jau daļēji viņiem samaksājuši," norādīja A.A. Veinbergs. Pēcāk raidījumā viņš atklāja, ka šobrīd slimnīca nav norēķinājusies ar piegādātājiem par četriem miljoniem latu.

Jau vēstīts, ka Latvijas Ārstu biedrības vadītājs premjera padomnieks Pēteris Apinis intervijā Dienai izteicās, ka veselības aprūpē valsts galvojumi veido 170 miljonus latu, bet apmēram 70 miljoni aiziet prioritārajos maksājumos - "tie ir maksājumi, ko piedzen, piemēram, bankas". To noliedz Veselības ministrijas valsts sekretārs, uzsverot, ka visām kapitālsabiedrībām šobrīd ir kredītbrīvdienas un procentu maksājumi bankām ir vismaz desmit reizes mazāki nekā P. Apiņa nosauktie 70 miljoni latu.

MPTA aprēķinājusi, ka slimnīcu ilgtermiņa parādi šobrīd sasniedz ap 300 miljoniem latu, bet kopējie īstermiņa parādi piegādātājiem, tai skaitā medicīnas preču un iekārtu piegādātājiem, sasniedz vairākus desmitus miljonus latu. Tādēļ MTPA biedrības dalībnieki uzskata par nepieciešamu sarunu un juridiskā ceļā atgūt savus līdzekļus - slimnīcu parādus, kas ilgstoši tiek iesaldēti Valsts un Pašvaldību veselības aprūpes iestādēs. Ceturtdien premjers tikās ar asociācijas pārstāvjiem, lai runātu par situācijas risinājumiem, Diena.lv informēja premjera preses sekretāra Līga Krapāne.

Kā vienu no sarunas galvenajiem uzdevumiem premjers uzskatīja šīs kritiskās finanšu situācijas cēloņu izvērtējumu ar mērķi panākt, lai turpmāk slimnīcu darbībā vairs netiktu pieļauti nepamatoti valsts līdzekļu pārtēriņi.

MTPA pārstāvji sarunas laikā vēlas informēt valdības vadītāju par stāvokli veselības aprūpes sistēmā no nozarē iesaistīto uzņēmēju skatījuma, kā arī sniegt priekšlikumus uzņēmējdarbības vides sakārtošanai veselības aprūpē. MTPA uzskata, ka veselības aprūpes iestāžu efektīva finansu un ekonomiskā darbība jābalsta uz uzņēmējdarbības principiem, ko realizē profesionāla iestādes vadība.

MTPA tika izveidota ar mērķi veicināt Latvijas veselības aprūpes sistēmas un uzņēmējdarbības vides uzlabošanu nozarē. Tās biedri ir uzņēmumi - medicīnas preču un iekārtu piegādātāji veselības aprūpes iestādēm.

MTPA biedri ir Siemens, Jonson&Jonson, Bbraun, AB tehnoloģiju korporācija, Medtronic, Medeksperts, Tradintek, OneMed, Invitros, Scanmed, Semetrons, Elvim, Remedine.



(papildināta ar pirmajām četrām rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas